Yıl: 2014 Cilt: 16 Sayı: 30 Sayfa Aralığı: 183 - 202 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi

Öz:
Yaklaşık iki yüzyıldır yaşanmakta olan modernleşme süreci toplusal hayatı derinden etkilemektedir. Bu süreçte geleneksel kurumlar ve değerler önemini yitirmektedir. Toplumsal hayatta yaşanan hızlı değişimler insanların dünyaya bakışını ve değer yargılarını da etkilemektedir. Toplumsal hayatta yaşanan bu hızlı değişimlerden en çok etkilenen kesimlerden birisi de şüphesiz gençlerdir. Bilindiği gibi gençlik çağı, insanın kişiliğinin oluştuğu çalkantılı bir dönemdir. Toplumsal hayatta yaşanan kırılmalar en çok gençleri etkilemekte ve bu durum dolaylı olarak toplumun geleceğini ilgilendirmektedir. Bu anlamda toplumsal değerlerin değişmesi karşısında gençlerin yaşadıkları problemler ve geliştirdikleri tutum, üzerinde çalışılması gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle din ve değerler alanında yapılan çalışmalar gençlerin karşılaştıkları problemlerin çözümünde dinin ve geleneksel değerlerin önemli katkıları olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiyede gençlik din ve değerler konusunda yapılan ampirik çalışmaları yöntem ve içerik açısından incelemeye çalıştık.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyoloji Hukuk

The method and content analysis of ampirical studies on youth, religion and values in Turkey

Öz:
The modernization process that going on circa two centuries influences to social life deeply. In this process traditional institutions and values are losing their importance. The high-speed changes that emergence into social life affect the peoples viewpoint of life and value judgments. One of the most influenced parts of society from these high-speed changes is youth. As it s known the youthfulness is the tempestuous period which the personality take shape. The breakings lived into social life chiefly affect the young people and this situation indirectly interests the future of society. In this sense the problems of young people in over against the changing social values and the attitudes they developed are important issues that should be studied on. Especially the researches on the field of religion and values show that the religion and traditional values have important attribution to the young people to solve their problems they met. In this article we tried to examine the methods and contents of empirical studies on youth, religion and values in Turkey.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyoloji Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKSU, A.B. (2000). Gençlik Döneminde Görülen Zararlı Madde Alışkanlıkları ve Din Eğitimi, Tartışmalı İlmi Toplantı. İ. Kurt, S.A. Tüz (Ed.), İstanbul: Ensar.
  • ARSLANTÜRK, Z. (1998). Kutsalın Dönüşü ‐ Yeni Toplum Arayışları, İstanbul: Ayışığı.
  • AY, M.E. (2003). Kur’an’da Gençler ve Gençlik Değerleri. Gençlik Dönemi ve Eğitimi II, Tartışmalı İlmi Toplantı. Hayati Hökelekli (Ed.). İstanbul: Ensar.
  • AYDIN, M. (2003). Gençliğin Dini ve Ahlaki Değerleri. Gençlik Dönemi ve Eğitimi II, Tartışmalı İlmi Toplantı. Hayati Hökelekli (Ed.) İstanbul: Ensar.
  • BAYYİĞİT, M. (1989). Üniversite Gençliğinin Dinî İnanç, Tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış doktora tezi). Uludağ Üniversitesi/SBE, Bursa.
  • BOLAY, S.H. (2007). Aşkın Değerler Buhranı, Değerler ve Eğitimi. İstanbul: Dem.
  • ÇELİKOĞLU, N. (2007). Türkiye’de Üniversite Gençliğinde Mahremiyetin Dönüşümü. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi/SBE, İstanbul.
  • DAŞKIRAN, İ. (2009). Gençliğin Kimlik Oluşumunda Din, Aile ve Medyanın Etkisi: Kahramanmaraş Lise Gençliği Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sütçü İmam Üniversitesi/SBE, Kahramanmaraş.
  • DOĞAN, M. (2007). Gençlik ve İletişim Araçları, Değerler ve Eğitimi. İstanbul: Dem.
  • DURKHEIM, E. (2006). Sosyolojik Yöntemin Kuramları. Cenk Saraçoğlu (Çev.). İstanbul: Bordo Siyah.
  • GÜLLÜ, İ. (2010). Gecekondulaşma, Gençlik ve Dindarlık ‐Kayseri Argıncık Örneği‐. (Yayımlanmamış doktora tezi). Erciyes Üniversitesi/SBE, Kayseri.
  • GÜNAY, Ü. (2006). Dindarlığın Sosyo‐Psikolojisi. Ü. Günay, C. Çelik (Ed.). İstanbul: Karahan.
  • GÜRSES, İ. (2001). Kölelik ve Özgürlük Arasında Din ‐Üniversite Öğrencileri Üzerinde Sosyal Psikolojik Bir Araştırma‐. Bursa: Arasta.
  • HAYTA, A. (2006). İbadetler ve Ruh Sağlığı, Dini Pratikler İle Psiko‐Sosyal Uyum Arasındaki İlişki Üzerine Bir İnceleme, Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi. Hayati Höke‐ lekli (Ed.). İstanbul: Dem.
  • HÖKELEKLİ, H. (1983). Ergenlik Çağı Gençlerinin Dinî Gelişimi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Uludağ Üniversitesi/SBE, Bursa.
  • HÖKELEKLİ, H. (2006). Gençlik ve Din, Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi. Hayati Hökelekli (Ed.). İstanbul: Dem.
  • KARACA, F. (2003). Gençlik ve Dinsel Yabancılaşma. Gençlik Dönemi ve Eğitimi II, Tartışmalı İlmi Toplantı. Hayati Hökelekli (Ed.). İstanbul: Ensar.
  • KARATON, L.Y. (1996). Üniversiteli Kız Öğrencilerde Cinsel Ahlâk ile Dinî İnanç ve Tutumların İlişkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Uludağ Üniversitesi/SBE, Bursa.
  • KİRMAN, M.A. (2004). Din Sosyolojisi Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Rağbet.
  • KİRMAN, M.A. (2005). Din ve Sekülerleşme. Adana: Karahan.
  • KOÇ, M. (2002). Ergenlik Döneminde Dua ve İbadet Psikolojisinin Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Uludağ Üniversitesi/SBE, Bursa.
  • KOÇ, M. (2005). Din Psikolojisi Araştırmalarında Ergenlik Dönemi Üzerine Türkçe Yapılan Çalışmalarla İlgili Bir Literatür İncelemesi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12.
  • KOŞTAŞ, M. (1995). Üniversite Öğrencilerinde Dine Bakış. Ankara: TDV.
  • KULA, M.N. (1987). Ergenlerde Kimlik Bunalımı ve Din Eğitiminin Etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Uludağ Üniversitesi/SBE, Bursa.
  • KULA, M.N. (2001). Kimlik ve Din (Ergenler Üzerine Bir Araştırma). İstanbul: Ayışığı.
  • KULA, M.N. (2003). Gençlerde Izdırap Düşüncesine Bağlı Dini Krizle Başa Çıkmaya Yönelik Öneriler. Gençlik Dönemi ve Eğitimi II, Tartışmalı İlmi Toplantı. Hayati Hökelekli (Ed.). İstanbul: Ensar.
  • KÜÇÜKALP, E. (2006). Ahlaki Yargı Gelişimi ve Dindarlık Arasındaki İlişki, Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi. Hayati Hökelekli (Ed.) İstanbul: Dem.
  • MARSHALL, G. (2005). Sosyoloji Sözlüğü. Osman Akınhay, Derya Kömürcü (Çev.). An‐ kara: Bilim ve Sanat.
  • MEHMEDOĞLU, A.U. (2006). Klasik Kuramlar ve Modern Araştırmalar Bağlamında Din‐ darlık ve Kişilik, Dindarlığın Sosyo‐psikolojisi. Ü. Günay, C. Çelik (Ed.). İstanbul: Karahan.
  • MOÇ, S. (2013). Üniversite Öğrencilerinde Toplumsal Cinsiyet Algısının Oluşmasında Geleneksel Kimliğin Rolü (Iğdır Üniversitesi Örneği), (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Iğdır Üniversitesi/SBE, Iğdır.
  • OKUMUŞ, E. (2002). Gösterişçi Dindarlık. İstanbul: Pınar.
  • ONAY, A. (2004). Dindarlık, Etkileşim ve Değişim (Üniversite Öğrencileri Örneklemi). İstanbul: Dem.
  • PERŞEMBE, E. (2000). Genç‐Aile İlişkilerinde Uyumun Sağlanmasında Dinin Fonksi‐ yonel Rolü Üzerine. Gençlik Dönemi ve Eğitimi, Tartışmalı İlmi Toplantı. İ. Kurt, S.A. Tüz (Ed.). İstanbul: Ensar.
  • SEZEN, A. (2008). Üniversite Öğrencileri Örnekleminde İman Gelişimi ve Dinsel Fundamentalizm Arasındaki İlişkiler Üzerine Bir Çalışma. (Yayımlanmamış doktora tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi/SBE, İzmir.
  • TAŞ, K. (2006). Dindarlığın Kriterleri Üzerine Tipolojik Bir Araştırma, Dindarlığın Sosyopsikolojisi. Ü. Günay, C. Çelik (Ed.) İstanbul: Karahan.
  • TELİMEN, M. (2012). Alevi Gençliği ve Ateizm (İstanbul ve Tunceli Örneği). (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi/SBE, Isparta.
  • YAVUZ, Ş. (2007). Değerlerin Şeceresi, Değerler ve Eğitimi. İstanbul: Dem.
APA AKYÜZ I (2014). Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. , 183 - 202.
Chicago AKYÜZ ISMAIL Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. (2014): 183 - 202.
MLA AKYÜZ ISMAIL Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. , 2014, ss.183 - 202.
AMA AKYÜZ I Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. . 2014; 183 - 202.
Vancouver AKYÜZ I Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. . 2014; 183 - 202.
IEEE AKYÜZ I "Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi." , ss.183 - 202, 2014.
ISNAD AKYÜZ, ISMAIL. "Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi". (2014), 183-202.
APA AKYÜZ I (2014). Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 16(30), 183 - 202.
Chicago AKYÜZ ISMAIL Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 16, no.30 (2014): 183 - 202.
MLA AKYÜZ ISMAIL Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol.16, no.30, 2014, ss.183 - 202.
AMA AKYÜZ I Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2014; 16(30): 183 - 202.
Vancouver AKYÜZ I Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2014; 16(30): 183 - 202.
IEEE AKYÜZ I "Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi." Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 16, ss.183 - 202, 2014.
ISNAD AKYÜZ, ISMAIL. "Türkiye'de gençlik, din ve değerler konusunda yapılan ampirik araştırmaların yöntem ve içerik analizi". Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 16/30 (2014), 183-202.