Yıl: 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 252 - 267 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

"Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?

Öz:
Fen bilimleri dersinin konularını yaşamın kendisi oluşturmaktadır. Bu konuların içerisinde hareket, madde gibi basit gözlemlerle deneyimleyebileceğimiz konular olduğu gibi atom, hücre, uzay gibi doğrudan gözlemleme imkânı olmayan konular da yer almaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin bu konulardaki kavramları doğru yapılandırabilmeleri için öğretmenlerin buna yönelik hazırlıklar yaparak dersleri işlemeleri gerekmektedir. 7. sınıf konusu olan "Güneş Sistemi ve Ötesi" ünitesi de görsellerle ve materyallerle desteklenerek anlatılması gereken konulardan biridir. Bu yüzden bu çalışmada, öğretmenlerin bu üniteyi nasıl işledikleri ve yaşadıkları sorunların neler olduğu tespit etmek amaçlanmıştır. Bu çalışma fenomonolojik bir çalışmadır. Veriler kolay ulaşılabilir örneklem yoluyla Sakarya ilinde görev yapmakta olan 49 öğretmen ile görüşme yapılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analiziyle incelenerek, analitik bir şekilde sunulmuştur. Sonuç olarak; öğretmenler, 7. Sınıf ''Güneş Sistemi ve Ötesi'' ünitesinin öğrencilerin görmesi gereken bir ünite olduğunu düşündüklerini ve bu ünitenin daha iyi anlaşılması için derslerinde görsel materyal kullandıklarını, video, animasyon ve belgesellerle dersi zenginleştiklerini, akıllı tahta uygulamalarına yer verdiklerini ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin çoğu, öğrencilerin astronomi konusuna çok ilgi duyduklarını, ancak ünitenin son ünite olmasını bir olumsuzluk olarak gördüklerini belirtmişlerdir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

"The Solar System and Beyond" How Teachers Teaching This Unit?

Öz:
The subjects of the science class are composed of the life itself. These subjects include the subjects that can be experienced with simple observations such as motion and matter and the subject that cannot be observed directly such as the atom, cell and space. Therefore, it is necessary that the teachers should make preparations for the subjects in order for the students to comprehend these concepts accurately. "The Solar System and Beyond" unit that is lectured at the 7th grade is one of the subjects that must be supported with the images and materials. Thus, this study aims to determine the methods used in this unit and the problems that the teachers encounter. This is a phenomenological study. The data is obtained by interviewing 49 teachers working in Sakarya province with the easily accessible sample method. The data obtained is examined with the concept analysis and presented in an analytic method. As a result, the teachers expressed that the "Solar System and Beyond" unit lectured at the 7th grade is necessary for the students and they implement visual material, video, animation and documents as well as the smart board applications to support the unit. The majority of the teachers expressed that the students are interested in the astronomy, but it is a disadvantage that this unit is the last unit.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YILMAZ E, Laçin Şimşek C (2017). "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. , 252 - 267.
Chicago YILMAZ ESRA,Laçin Şimşek Canan "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. (2017): 252 - 267.
MLA YILMAZ ESRA,Laçin Şimşek Canan "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. , 2017, ss.252 - 267.
AMA YILMAZ E,Laçin Şimşek C "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. . 2017; 252 - 267.
Vancouver YILMAZ E,Laçin Şimşek C "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. . 2017; 252 - 267.
IEEE YILMAZ E,Laçin Şimşek C ""Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?." , ss.252 - 267, 2017.
ISNAD YILMAZ, ESRA - Laçin Şimşek, Canan. ""Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?". (2017), 252-267.
APA YILMAZ E, Laçin Şimşek C (2017). "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. Sakarya University Journal of Education, 7(2), 252 - 267.
Chicago YILMAZ ESRA,Laçin Şimşek Canan "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. Sakarya University Journal of Education 7, no.2 (2017): 252 - 267.
MLA YILMAZ ESRA,Laçin Şimşek Canan "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. Sakarya University Journal of Education, vol.7, no.2, 2017, ss.252 - 267.
AMA YILMAZ E,Laçin Şimşek C "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. Sakarya University Journal of Education. 2017; 7(2): 252 - 267.
Vancouver YILMAZ E,Laçin Şimşek C "Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?. Sakarya University Journal of Education. 2017; 7(2): 252 - 267.
IEEE YILMAZ E,Laçin Şimşek C ""Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?." Sakarya University Journal of Education, 7, ss.252 - 267, 2017.
ISNAD YILMAZ, ESRA - Laçin Şimşek, Canan. ""Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi" Öğretmenler Bu Üniteyi Nasıl İşliyor?". Sakarya University Journal of Education 7/2 (2017), 252-267.