Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma

Yıl: 2019 Cilt: 10 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 567 - 575 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 26-11-2019

Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Amaç: Bu araştırma, ebelerin ahlaki duyarlılıklarının incelenmesi ve ahlaki duyarlılıklarını etkileyen bireysel değerler ve diğerdeğişkenlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı araştırma yönteminin benimsendiği bu araştırmada, örneklem seçimine gidilmemiş evrenin hepsine ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Şubat 2017- Aralık 2017 arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışmakta olan150 ebe, araştırmanın örneklemini ise çalışmayı kabul eden gönüllü 95 ebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacılartarafından hazırlanan “Bilgi Toplama Formu”, “Değerler Hiyeraraşisi Ölçeği (DHÖ)” ve “Ahlaki Duyarlılık Anketi (ADA)” kullanılmıştır.Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, ki kare, Mann-Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi kullanılmıştır.Bulgular: Yapılan analizler sonucunda, araştırmaya katılan ebelerin birinci değer olarak estetik değeri tercih ettikleri, ADA toplam puanları 87,89 olduğu ve orta düzeyde ahlaki duyarlılığa sahip oldukları saptanmıştır. ADA alt puanları ile ilk değer tercihleri arasındaki ilişki incelenmiş, ADA “Bütüncü Yaklaşım” alt boyutu ile ilk değer tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkibulunmuştur (p<0,05). Ayrıca, mesleğinden memnun olan, mesleği isteyerek seçme, söz sahibi olma ile ADA alt boyut puanlarıaçısından gruplar arasında farkın anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,05).Sonuç: Araştırmaya dahil edilen ebelerin orta düzeyde ahlaki duyarlılığa sahip oldukları; bireysel değerler içinde en fazla estetikdeğere önem verdikleri; evli, mesleği isteyerek seçen, mesleklerinden memnun olan veya söz sahibi olanların ahlaki duyarlılıklarının daha yüksek olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Spor Bilimleri Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri

A STUDY ON THE RELATIONSHIP BETWEEN MIDWIVES’ MORAL SENSITIVITY AND PERSONAL VALUES

Öz:
Objective: This study was conducted to investigate the moral sensitivities of midwives and to determine the individual values and other variables affecting their moral sensitivities. Method: In this descriptive study, we tried to reach all the universe as a one sample or (In this descriptive study, our sample represents the whole universe). The universe of the study included 150 midwives who had been working in the Sakarya Training and Research Hospital between February 2017 and December 2017, the sample of the study included 95 midwives. “Information Collection Form” which prepared by researchers, “Scale of Values Hierarchy (SVH)” and “Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ)” were used to collect the data. Frequency, percentage, mean, standard deviation, chi-square, Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis test were used in the analysis of the data. Results: As a result of the analysis, it was determined that those who participated in the survey preferred the aesthetic value as the first value/one. MSQ total score was 87.89 and had moderate moral sensitivity. When the relationship between MSQ subscores and first value preferences were examined, we found a statistically significant correlation between the MSQ subscale “Holistic Approach” and the first value preferences (p <0,05). Furthermore, we found a significant difference between the groups of satisfied profession, willing to choose a profession, having a voice and the MSQ subscale scores (p <0,05). Conclusion: It can be said that the midwives who are included in the survey have a moderate moral sensitivity; emphasize the most aesthetic value within individual values; have higher moral sensitivities those who are married, voluntarily choose to work, satisfied or have a voice with their professions.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Spor Bilimleri Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Turan Z, Atasoy I (2019). Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. , 567 - 575.
Chicago Turan Zekiye,Atasoy Işık Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. (2019): 567 - 575.
MLA Turan Zekiye,Atasoy Işık Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. , 2019, ss.567 - 575.
AMA Turan Z,Atasoy I Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. . 2019; 567 - 575.
Vancouver Turan Z,Atasoy I Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. . 2019; 567 - 575.
IEEE Turan Z,Atasoy I "Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma." , ss.567 - 575, 2019.
ISNAD Turan, Zekiye - Atasoy, Işık. "Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma". (2019), 567-575.
APA Turan Z, Atasoy I (2019). Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(4), 567 - 575.
Chicago Turan Zekiye,Atasoy Işık Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10, no.4 (2019): 567 - 575.
MLA Turan Zekiye,Atasoy Işık Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.10, no.4, 2019, ss.567 - 575.
AMA Turan Z,Atasoy I Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019; 10(4): 567 - 575.
Vancouver Turan Z,Atasoy I Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2019; 10(4): 567 - 575.
IEEE Turan Z,Atasoy I "Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma." Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10, ss.567 - 575, 2019.
ISNAD Turan, Zekiye - Atasoy, Işık. "Ebelerin Ahlaki Duyarlılıkları ile Bireysel Değerleri Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma". Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 10/4 (2019), 567-575.