Yıl: 2000 Cilt: 3 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 220 - 231 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi

Öz:
Jantlar, otomobillerin en kritik parçalarından birisidir ve insan güvenliği açısından çok önemlidirler. Virajda yorulma testi, jantların geleneksel dayanıklılık testlerinden birisidir. Bu çalışmada, orantılı yükleme için çift eksenli yük-çentik gerinim yaklaşımı, düzlem gerilme şartları altında virajda yorulma testi sırasındaki bir yolcu otomobilinin jantının yorulma ömrünü tahmin etmek için sunulmuştur. Elasto-plastik gerilme bileşenleri, toplam plastik deformasyon teorisi kullanılarak hesaplanmıştır. Yük-çentik gerinim analizi için bilgi, çentiksiz çekme numunesinden elde edilen çevrimsel malzeme gerilme-gerinim eğrisiyle birlikte çentikteki plastik gerinim durumundan ölçülür veya hesaplanır. Birikmiş hasar hesabı, Palmgren-Miner kuralına dayanmaktadır. Sunulan bu metoda dayalı C programlama diliyle MFPA (Metal Fatigue Prediction and Analysis - Metallerin Yorulma Tahmini ve Analizi) isimli bir yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılımla, virajda yorulma testi altındaki bir yolcu otomobilin jantının yorulma kırılması tahmin edildi. Yorulma Analizi sonucunda elde edilen tahmini ömür sonuçları aynı kontrüksiyona sahip iki jantın virajda yorulma test sonuçlarıyla karşılaştırıldı ve % 11 'lik bir izafi fark gözlendi.
Anahtar Kelime:

The numerical analysis of wheel cornering fatigue tests

Öz:
In automotive engineering, the wheels are one of themost critical components and their function is of vital importance in human safety. The cornering fatigue testis one of traditional durability tests for the wheel prototype verification. In this paper, a biaxial load-notch strain approximation for proportional loading is proposed to estimate the fatigue life of passenger car wheel during the Cornering Fatigue Test under plane stress conditions. The elasto-plastic strain components are calculated analytically using the total deformation theory of plasticity. The input for the load-notch strain analysis is the measured or calculated plastic strain state at the notch together with the materials stabilized cyclic stress-strain curve evaluated with un-notched tension specimens. The damage accumulation is based on Palmgren-Miner rule. The methodology is implemented in a program called an "Metal Fatigue Prediction and Analysis" (MFPA). The life prediction of passenger car wheel during the Cornering Fatigue Test is performed. The results of analysis is compared with two cornering tests on the same design.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KOCABIÇAK Ü, FIRAT M (2000). Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. , 220 - 231.
Chicago KOCABIÇAK Ümit,FIRAT MEHMET Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. (2000): 220 - 231.
MLA KOCABIÇAK Ümit,FIRAT MEHMET Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. , 2000, ss.220 - 231.
AMA KOCABIÇAK Ü,FIRAT M Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. . 2000; 220 - 231.
Vancouver KOCABIÇAK Ü,FIRAT M Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. . 2000; 220 - 231.
IEEE KOCABIÇAK Ü,FIRAT M "Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi." , ss.220 - 231, 2000.
ISNAD KOCABIÇAK, Ümit - FIRAT, MEHMET. "Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi". (2000), 220-231.
APA KOCABIÇAK Ü, FIRAT M (2000). Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. Makina Tasarım ve Imalat Dergisi, 3(5), 220 - 231.
Chicago KOCABIÇAK Ümit,FIRAT MEHMET Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. Makina Tasarım ve Imalat Dergisi 3, no.5 (2000): 220 - 231.
MLA KOCABIÇAK Ümit,FIRAT MEHMET Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. Makina Tasarım ve Imalat Dergisi, vol.3, no.5, 2000, ss.220 - 231.
AMA KOCABIÇAK Ü,FIRAT M Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. Makina Tasarım ve Imalat Dergisi. 2000; 3(5): 220 - 231.
Vancouver KOCABIÇAK Ü,FIRAT M Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi. Makina Tasarım ve Imalat Dergisi. 2000; 3(5): 220 - 231.
IEEE KOCABIÇAK Ü,FIRAT M "Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi." Makina Tasarım ve Imalat Dergisi, 3, ss.220 - 231, 2000.
ISNAD KOCABIÇAK, Ümit - FIRAT, MEHMET. "Jantların virajda yorulma testlerinin sayısal analizi". Makina Tasarım ve Imalat Dergisi 3/5 (2000), 220-231.