Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 285 - 302 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 02-10-2020

Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları

Öz:
Bu araştırmada Türkçe Öğretmenliği lisans programında okuyan son sınıf öğrencilerinin ve TürkDili ve Edebiyatı lisans programında okuyan ve pedagojik formasyon eğitimi alan öğrencilerinöğretmenlik mesleğine yönelik algısının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma modelinegöre hazırlanmış bu çalışmada olgubilim (fenomoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmaya, bir devletüniversitesinde Türkçe Öğretmenliği programının son sınıfında okuyan Okul Deneyimi veÖğretmenlik Uygulaması I-II derslerini almış 18 öğrenci ve aynı üniversitede Türk Dili ve Edebiyatıprogramında son sınıf öğrencisi olan ve pedagojik formasyon eğitimi alan (ÖğretmenlikUygulaması dersi almış) 23 öğrenci katılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplananverilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Öğretmenlik meslek algısının EğitimFakültesinde okuyan öğrenciler ve pedagojik formasyon eğitimi alan öğrenciler arasında çeşitliaçılardan farklılıklar taşıdığı görülmüş; Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin bumesleğe yönelik algılarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Perceptions of Turkish Language Arts and Turkish Language and Literature Preservice Teachers Towards Teaching Profession

Öz:
The present research aimed to investigate the views of the undergraduate students studying Turkish language literature and enrolling in pedagogic formation program. Phenomenological method, which is one of the qualitative methods, was used in this study. 18 fourth-year students from Turkish Language Arts Teaching Department who took School Experience and Teaching Practice I-II courses, and 23 third-year students from Turkish Language Literature who took pedagogic formation program participated in the research. Content analysis is employed in analysis of the data collected through semi-structured interview forms. It is found that perception of teaching profession has differed from the students studying in Faculty of Education to the students who have obtained pedagogical formation training in numerous aspects and it is concluded that perception of the profession of these students in Faculty of Education is higher.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZDEMİR M, Tulumcu F, İdi Tulumcu F (2019). Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. , 285 - 302.
Chicago ÖZDEMİR MEHMET,Tulumcu Fatih Mehmet,İdi Tulumcu Feride Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. (2019): 285 - 302.
MLA ÖZDEMİR MEHMET,Tulumcu Fatih Mehmet,İdi Tulumcu Feride Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. , 2019, ss.285 - 302.
AMA ÖZDEMİR M,Tulumcu F,İdi Tulumcu F Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. . 2019; 285 - 302.
Vancouver ÖZDEMİR M,Tulumcu F,İdi Tulumcu F Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. . 2019; 285 - 302.
IEEE ÖZDEMİR M,Tulumcu F,İdi Tulumcu F "Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları." , ss.285 - 302, 2019.
ISNAD ÖZDEMİR, MEHMET vd. "Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları". (2019), 285-302.
APA ÖZDEMİR M, Tulumcu F, İdi Tulumcu F (2019). Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 7(2), 285 - 302.
Chicago ÖZDEMİR MEHMET,Tulumcu Fatih Mehmet,İdi Tulumcu Feride Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. Ana Dili Eğitimi Dergisi 7, no.2 (2019): 285 - 302.
MLA ÖZDEMİR MEHMET,Tulumcu Fatih Mehmet,İdi Tulumcu Feride Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. Ana Dili Eğitimi Dergisi, vol.7, no.2, 2019, ss.285 - 302.
AMA ÖZDEMİR M,Tulumcu F,İdi Tulumcu F Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. Ana Dili Eğitimi Dergisi. 2019; 7(2): 285 - 302.
Vancouver ÖZDEMİR M,Tulumcu F,İdi Tulumcu F Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları. Ana Dili Eğitimi Dergisi. 2019; 7(2): 285 - 302.
IEEE ÖZDEMİR M,Tulumcu F,İdi Tulumcu F "Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları." Ana Dili Eğitimi Dergisi, 7, ss.285 - 302, 2019.
ISNAD ÖZDEMİR, MEHMET vd. "Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Algıları". Ana Dili Eğitimi Dergisi 7/2 (2019), 285-302.