Yıl: 2005 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 15 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi

Öz:
Mobil sistemlerin transmisyonu alanında, tahrik motorundan alınan gücün değişken sürüş şartlan altındaki araca iletilmesi için düşünülmüş başlıca çözümlerden birisi de, değişken deplasmanlı hidrolik pompa ve motorların kullanımına dayalı olan hidrostatik tahrik yaklaşımıdır. Bu çalışmada, hidrostatik tahrik yönteminin temel tasarım kriterleri incelenmiş ve 5 t. taşıma kapasiteli bir çatallı yükleyicinin transmisyon sistemine uygulanmıştır. Bu incelemenin sonucunda, sadece tahrik motorunun devir sayısı ile tüm çalışma alanının kontrolüne imkan vermesi; tahrik momentini, kesintisiz ve kademesiz olarak, ihtiyaç duyulan çekiş kuvveti ve araç hızı kombinasyonlarına dönüştürebilmesi; kavrama, vites kutusu ve diferansiyel gibi mekanik güç aktarma organlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırması, hidrostatik tahrik yönteminin dikkat çekici özellikleri olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelime:

-

Öz:
In the field of mobile transmission, one of the most popular approaches for transmitting the power output from the engine to the vehicle under varying drive conditions is the hydrostatic transmission which is based on the usage of hydraulic pumps and motors with variable displacement. In this study, design criteria of hydrostatic transmission were investigated and it was applied on the transmission system of a fork-lift with a carrying capacity of 5 t. In the consequence of this investigation, keeping the all working area under control with the number of revolution of engine as a single parameter, conversion of the virtually constant torque output from the engine continuously without interrupting traction, and abolition the necessity for mechanical transmission components such as clutch, gear box, differential, gear etc. were evaluated as the most valuable properties among the advantages provided by the hydrostatic transmission approach.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.P. Kaplangı, Otomotiv Kontrollü Hidrostatik Güç İletim Sistemi, Mannesmann-Rexroth Bülteni, shf: 1-6, 1994.
  • 2.M. S. Kumbasar, Hidrostatik Tahrik ve Kapalı Devre Tasarım Kriterleri, Mannesmann-Rexroth Bülteni, shf: 19-22,2000.
  • 3.A. O. Kaptı, Hidrolik ve Pnömatik Akışkan Gücü, Mimar ve Mühendis, shf: 6-9, 13, 1997.
  • 4.S. Rinck, Hydraulic Drive Systems For High-Performance Wheeled Excavators, Rexroth Information Quarterly, shf: 13-17, 3, 1995.
  • 5.Calculation of Hydromatik Mobile Transmissions, Handbook For Mobile Transmissions Calculation Details, M 1.1 (E 1/7).
  • 6.K. Dasgupta, Analysis of a Hydrostatic Transmission System Using Low Speed High Torque Motor, Mechanism and Machine Theory,shf: 1481-1499, 35, 2000.
  • 7.A.O. Kaptı, Hidrostatik Fork-Lift, Y. Lisans Tezi, Y.T.Ü, 1998.
  • 8.A. Schmitt (çv. H. Aykun), Endüstriyel Hidrolik Eğitimi, G.L. Rexroth GMBH, Lohr am Main, 1981.
APA KAPTI A, KARABEKTAŞ M (2005). Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. , 15 - 21.
Chicago KAPTI AKIN OGUZ,KARABEKTAŞ Murat Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. (2005): 15 - 21.
MLA KAPTI AKIN OGUZ,KARABEKTAŞ Murat Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. , 2005, ss.15 - 21.
AMA KAPTI A,KARABEKTAŞ M Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. . 2005; 15 - 21.
Vancouver KAPTI A,KARABEKTAŞ M Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. . 2005; 15 - 21.
IEEE KAPTI A,KARABEKTAŞ M "Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi." , ss.15 - 21, 2005.
ISNAD KAPTI, AKIN OGUZ - KARABEKTAŞ, Murat. "Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi". (2005), 15-21.
APA KAPTI A, KARABEKTAŞ M (2005). Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(1), 15 - 21.
Chicago KAPTI AKIN OGUZ,KARABEKTAŞ Murat Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9, no.1 (2005): 15 - 21.
MLA KAPTI AKIN OGUZ,KARABEKTAŞ Murat Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.9, no.1, 2005, ss.15 - 21.
AMA KAPTI A,KARABEKTAŞ M Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2005; 9(1): 15 - 21.
Vancouver KAPTI A,KARABEKTAŞ M Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2005; 9(1): 15 - 21.
IEEE KAPTI A,KARABEKTAŞ M "Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi." Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9, ss.15 - 21, 2005.
ISNAD KAPTI, AKIN OGUZ - KARABEKTAŞ, Murat. "Bir çatallı yükleyici için hidrostatik güç iletim sistemi tasarım kriterlerinin incelenmesi". Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9/1 (2005), 15-21.