Yıl: 2010 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 853 - 891 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği

Öz:
Bu araştırmanın amacı, Bilişim Teknolojileri Dersi (Bilgisayar Dersi) öğretmenlerinin karşılaştıkları sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemlerini belirleyerek, bu problemlerin nedenlerini ve çözümlerini veli, yönetici ve öğretmen görüşleri ışığında ortaya koymaktır. Nitel araştırma deseni kullanılarak yapılan bu araştırmaya 14 okul yöneticisi, 14 öğretmen ve 17 veli katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, yönetici, öğretmen ve veliler için hazırlanmış üç farklı yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, içerik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda sınıf yönetimine ilişkin karşılaşılan problemler (a) ilgi ve motivasyon eksikliği, (b) kural ve rutin ihlali, (c) altyapı eksikliği, (d) zaman yönetimi, (e) sınıf ortamı/düzeni, ve (f ) sınıf içi iletişim eksikliği başlıkları altında gruplandırılmıştır. Araştırmaya katılanlar, bu problemlerin temel nedenlerini dersin programdaki yeri ve yapısı, sınıf ortamı / düzeni, sınıf mevcudu ve donanım eksikliği, kural eksikliği, ev ortamı ve aile tutumu, öğretmen yönetim yetersizliği ve öğrenci tutumları olarak belirtmişlerdir. Son olarak karşılaşılan disiplin ve sınıf yönetimine ilişkin problemlerinin üstesinden gelebilmek için şu çözümler önerilmiştir; öğretmen yeterliliklerininin iyileştirilmesi, dersin programdaki yeri ve yapısında düzenleme, motivasyon arttırıcı etkinlikler yapma, bilgisayar kullanımını kontrol eden yazılım programları kullanma, sınıf / laboratuvar oturma düzenini yeniden planlama, ceza verme, görmemezlikten gelme, problemin nedenini öğrenme, kural koyma, aile ile görüşme ve zümreler arası işbirliği yapma.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA Erdoğan M, KURŞUN E, ŞİŞMAN TAN G, SALTAN F, GÖK A, YILDIZ İ (2010). Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. , 853 - 891.
Chicago Erdoğan Mehmet,KURŞUN Engin,ŞİŞMAN TAN Gülçin,SALTAN Fatih,GÖK Ali,YILDIZ İSMAİL Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. (2010): 853 - 891.
MLA Erdoğan Mehmet,KURŞUN Engin,ŞİŞMAN TAN Gülçin,SALTAN Fatih,GÖK Ali,YILDIZ İSMAİL Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. , 2010, ss.853 - 891.
AMA Erdoğan M,KURŞUN E,ŞİŞMAN TAN G,SALTAN F,GÖK A,YILDIZ İ Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. . 2010; 853 - 891.
Vancouver Erdoğan M,KURŞUN E,ŞİŞMAN TAN G,SALTAN F,GÖK A,YILDIZ İ Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. . 2010; 853 - 891.
IEEE Erdoğan M,KURŞUN E,ŞİŞMAN TAN G,SALTAN F,GÖK A,YILDIZ İ "Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği." , ss.853 - 891, 2010.
ISNAD Erdoğan, Mehmet vd. "Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği". (2010), 853-891.
APA Erdoğan M, KURŞUN E, ŞİŞMAN TAN G, SALTAN F, GÖK A, YILDIZ İ (2010). Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 10(2), 853 - 891.
Chicago Erdoğan Mehmet,KURŞUN Engin,ŞİŞMAN TAN Gülçin,SALTAN Fatih,GÖK Ali,YILDIZ İSMAİL Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 10, no.2 (2010): 853 - 891.
MLA Erdoğan Mehmet,KURŞUN Engin,ŞİŞMAN TAN Gülçin,SALTAN Fatih,GÖK Ali,YILDIZ İSMAİL Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, vol.10, no.2, 2010, ss.853 - 891.
AMA Erdoğan M,KURŞUN E,ŞİŞMAN TAN G,SALTAN F,GÖK A,YILDIZ İ Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2010; 10(2): 853 - 891.
Vancouver Erdoğan M,KURŞUN E,ŞİŞMAN TAN G,SALTAN F,GÖK A,YILDIZ İ Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2010; 10(2): 853 - 891.
IEEE Erdoğan M,KURŞUN E,ŞİŞMAN TAN G,SALTAN F,GÖK A,YILDIZ İ "Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği." Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 10, ss.853 - 891, 2010.
ISNAD Erdoğan, Mehmet vd. "Sınıf yönetimi ve sınıf içi disiplin problemleri, nedenleri ve çözüm önerileri üzerine nitel bir araştırma: bilişim teknolojileri dersi örneği". Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 10/2 (2010), 853-891.