Yıl: 2022 Cilt: 11 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1515 - 1542 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-10-2022

İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği

Öz:
Ulaşımın kolaylaşması, sanayileşme, boş zamanın artması, eğitim düzeyinin yükselmesi ve kişi başına düşen gelir düzeyinin artması gibi nedenlerle birey; turistik gezilere yönelebilmektedir. Bu yönelimi artırmak ve bireyi monoton yaşamından uzaklaştırabilmek için geleneksel kitle turizmi yanında ortaya çıkan alternatif turizm türleriyle ilgili farkındalık çalışmalarına önem verilmesi gerekmektedir. Bu alternatif turizm türleri arasında yer alan, yıl boyunca ve daha düşük maliyetle yerine getirilebilen inanç turizminin önemini artırmaktadır. Araştırmanın amacı; kültür ve inanç turizmi unsurlarından T.C. Kastamonu Belediyesi resmî Web sayfasında yayımlanan ve Merkez ilçede bulunan cami ve külliyeler hakkında farkındalık oluşturmak, Merkez ilçede yaşayanlar tarafından bu unsurların ziyaret oranlarını ölçmektir. Amaca ulaşmak için izinlerin alınması sonrasında Kastamonu ili Merkez ilçesinde en az üç yıl yaşamış 20 yaş üstü 518 katılımcıdan oluşan örneklem grubuna anket uygulaması yapılmıştır. Veriler Google Formlar aracılığıyla gönüllülük ölçütü temel alınarak kolayda örnekleme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS İstatistik Analiz Programı kullanılarak yapılmış; verilerin analizi sırasında, betimleyici istatistiklerin yanı sıra Ki-Kare Testi uygulanmıştır. Sonuç olarak araştırmaya katılan katılımcıların inanç turizmi merkezleri hakkında yeterince farkındalığa sahip olmadıkları görülmüştür. Katılımcıların cinsiyet, medeni durum, eğitim, meslek ve aylık gelir durumlarına göre inanç turizmi merkezlerini ziyaret etme durumları arasında anlamlı farklılık vardır. Katılımcılara göre inanç turizmi merkezlerinin turizm bakımından ilgi odağı hâline getirilebilmesi için basın ve yayın organları ile sosyal medyanın etkinliğinden yararlanılması, çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi, inanç turizmiyle ilgili girişimcilere imkânlar sağlanması, konu hakkında eğitimler verilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelime:

Centers in Faith Tourism and the Interaction of Local People with These Centers: The Case of Kastamonu

Öz:
Individuals may turn to touristic trips for reasons such as ease of transportation, industrialization, increase in leisure time, education level and per capita income. In order to increase this orientation and to distance the individual from his monotonous life, it is necessary to pay attention to awareness studies about alternative tourism types that have emerged alongside traditional mass tourism. Among these alternative tourism types, the fact that it can be carried out throughout the year and at a lower cost increases the importance of faith tourism in particular. The aim of the research is to raise awareness about the mosques and social complexes in the central district, which are published on the Kastamonu Municipality official website, and to measure the visit rates of these elements by the people living in the Central district. After obtaining the permissions to reach the goal, a questionnaire was applied to the sample group consisting of 518 participants over the age of 20 who lived in the central district of Kastamonu for at least three years. The data were collected by convenience sampling method based on volunteering criteria via Google Forms. The data were collected by convenience sampling method based on volunteering criteria via Google Forms. The data obtained in the research was analyzed using the SPSS Statistical Analysis Program. During the analysis of the data, the Chi-Square Test was applied as well as the descriptive statistics. As a result, it was seen that the participants of the research did not have enough awareness about faith tourism centers. There is a significant difference between the participants' visits to faith tourism centers according to gender, marital status, education, occupation and monthly income. According to the participants, in order to make religious tourism centers the focus of attention in terms of tourism, it is necessary to benefit from the effectiveness of the media and social media, to organize various social and cultural events, to provide opportunities for faith tourism-related entrepreneurs, and to provide training on the subject.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA CILGINOGLU A, Çelebican Ü (2022). İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. , 1515 - 1542.
Chicago CILGINOGLU Asst. Prof. Dr. HAKKI,Çelebican Ümit İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. (2022): 1515 - 1542.
MLA CILGINOGLU Asst. Prof. Dr. HAKKI,Çelebican Ümit İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. , 2022, ss.1515 - 1542.
AMA CILGINOGLU A,Çelebican Ü İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. . 2022; 1515 - 1542.
Vancouver CILGINOGLU A,Çelebican Ü İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. . 2022; 1515 - 1542.
IEEE CILGINOGLU A,Çelebican Ü "İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği." , ss.1515 - 1542, 2022.
ISNAD CILGINOGLU, Asst. Prof. Dr. HAKKI - Çelebican, Ümit. "İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği". (2022), 1515-1542.
APA CILGINOGLU A, Çelebican Ü (2022). İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 11(3), 1515 - 1542.
Chicago CILGINOGLU Asst. Prof. Dr. HAKKI,Çelebican Ümit İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 11, no.3 (2022): 1515 - 1542.
MLA CILGINOGLU Asst. Prof. Dr. HAKKI,Çelebican Ümit İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.11, no.3, 2022, ss.1515 - 1542.
AMA CILGINOGLU A,Çelebican Ü İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2022; 11(3): 1515 - 1542.
Vancouver CILGINOGLU A,Çelebican Ü İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2022; 11(3): 1515 - 1542.
IEEE CILGINOGLU A,Çelebican Ü "İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 11, ss.1515 - 1542, 2022.
ISNAD CILGINOGLU, Asst. Prof. Dr. HAKKI - Çelebican, Ümit. "İnanç Turizminde Merkezler ve Bölge İnsanının Bu Merkezlerle Etkileşimi: Kastamonu Örneği". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 11/3 (2022), 1515-1542.