Yıl: 2022 Cilt: 13 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 761 - 791 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.51460/baebd.1052977 İndeks Tarihi: 19-07-2023

Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı; öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarında cinsiyet, kıdem ve branş değişkenlerinin etki düzeyini ortaya koymaktır. Yöntem: Konu ile ilgili YÖK Tez Merkezi, ProQuest, EBSCOhost ve Google Akademik, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (Türkiye Akademik Arşivi, Ulusal Toplu Katalog, Dergi Park Akademik) veri tabanları taranarak dahil edilme ölçütlerine uygun cinsiyet değişkeni için 83, kıdem değişkeni için 55 ve branş değişkeni için 28 çalışma meta analiz kapsamına dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen çalışmaların örneklem büyüklükleri, cinsiyet değişkenine göre 29058, kıdem değişkenine göre 19597 ve branş değişkenine göre 11194 öğretmendir. Verilerin analizinde Comprehensive Meta Analysis Ver. 2.2.064 (CMA) programı kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda tüm değişkenler için araştırmaya dâhil edilen bireysel çalışmalarda yayın yanlılığı bulunmadığı görülmüştür. Rastgele etkiler modeline göre yapılan analiz sonucunda; öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları üzerinde cinsiyet değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d=0.00), kıdem değişkeninin genel etki büyüklüğünün (d= -0.07) ve branş değişkeninin etki büyüklüğünün (d=-0.06) zayıf ve önemsiz düzeyde olduğu belirlenmiştir. Tüm değişkenleri için yapılan moderatör analizleri sonucunda da istatistiksel olarak anlamlı olmayan sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada ulaşılan bulgular genel olarak değerlendirildiğinde öğretmenlerin cinsiyet, kıdem ve branş gibi özelliklerinin örgütsel sessizlik algısı üzerinde etkisinin olmadığı ya da çok zayıf düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırma bulguları üzerinde araştırma karakteristik özelliklerinin etkisi incelendiğinde; kademe türünün, yayın türünün, okul türünün, öğretmen branşının, araştırmanın yapıldığı bölgenin ve araştırmacı cinsiyetinin moderatör etkisi olmadığı görülmüştür. Özgünlük: Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarında cinsiyet, kıdem ve branşlarının etkisini bütüncül bir yaklaşımla meta-analiz yöntemi ile bir araya getirmesi bağlamında özgün bir çalışmadır.
Anahtar Kelime: Çalışan Sessizliği Öğretmen Örgütsel Sessizlik Meta-Analiz

Investigating Teachers’ Perceptions of Organizational Silence in Terms of Various Variables: A Meta-Analysis

Öz:
This study aims to investigate influence of teachers’ gender, experience and field on their perceptions of organizational silence. YÖK Thesis Center, ProQuest, EBSCohost, Google Scholar, and Turkish National Academic Web and Information Center were scanned, and 83 studies for gender, 55 studies for experience, and 28 studies for field variables were included in this research to conduct the meta-analysis. Sample sizes of the variables were 29058 for gender, 19597 for experience, and 11194 for field. Comprehensive Meta Analysis Ver. 2.2.064 (CMA) was used to analyze the data. The results showed that there was no publication bias in the studies for all variables. The analysis conducted according to the random effects model revealed that the general effect size of the gender variable (d=0.00), the general effect size of the experience variable (d= -0.07) and the effect size of the field variable (d=-0.06) on teachers' perceptions of organizational silence were weak and non-significant. As a result of the moderator analyzes for all variables, non-significant results were obtained. Generally, the study revealed that the characteristics of teachers such as gender, experience, and field had no effect on their perception of organizational silence or were at a very weak level. When the effect of research characteristics on research findings is examined; it was seen that the type of grade, publication type, school type, teacher’s field, the region where the research was conducted and the gender of the researcher did not have a moderator effect.
Anahtar Kelime: Working Silence Teacher Organizational Silence Meta-Analysis

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akar, H. (2018). Organizational silence in educational organizations: a meta-analysis study. International Journal of Eurasia Social Sciences, Vol: 9, Issue: 32, pp. 1077-1098. Erişim adresi: https://www.academia.edu/37014628/ORGANIZATIONAL_SILENCE_IN_EDUCATIONAL_ORGANIZATIONS _A_META_ANALYSIS_STUDY.
  • Altınışık, A. (2017). Ortaokul öğretmenlerinin örgütsel sessizlik davranışları ile örgüt kültürü arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Apak, F. (2016). Okul yöneticilerinin gücü kullanma biçimleri ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Okan Üniversitesi, İstanbul.
  • Ateş, S. (2013). Resmi ve özel ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin örgütsel sessizliğe ilişkin görüşleri (Kırıkkale ili örneği (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Aydın, Y. (2015). Örgütsel sessizliğin okul yönetiminde kayırmacılık ve öğretmenlerin öz yeterlik algısı ile ilişkisi (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Bahadır, Z. ve Certel, Z. (2016). Beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel sessizlikleri ile örgütsel adanmışlıklarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 17(1), 135-146. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1489155.
  • Ballı Eryılmaz, F. (2018). Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin gösterdiği karizmatik liderlik davranışlarının okullarda görülen örgütsel sessizliği yordama düzeyi (Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Balyer, A., Çetindere, E.D. (2019). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yıldız Journal of Educational Research, 3 (2), 99116. Erişim adresi: https://yjer.yildiz.edu.tr/storage/upload/pdfs/1628147649-tr.pdf.
  • Batmunkh, M.(2011). Liderlik tarzları ile örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki ve bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Borenstein, M., Hedges, L. V., Higgins, J. P. T., ve Rothstein, H. R. (2009). Introduction to meta-analysis. West Sussex-UK: John Wiley & Sons Ltd.
  • Bowen, F. ve Blackmon, K. (2003). Spirals of silence: the dynamic effects of diversity on organizational voice. Journal of Management Studies. 40 (6), 1393- 1417. https://doi.org/10.1111/1467-6486.00385
  • Bordbar, G., Shad, F. S., Rahimi, E. ve Rostami, N. A. (2019).Effect of Organizational Silence on Employees Pro- ductivity. International Journal of Management, Accounting and Economics, 6(3), 198-207. Erişim adresi: https://www.ijmae.com/article_114331_9aa47e5ff9860aca1470b98522cc7a92.pdf.
  • Burulday, V. (2018). Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel vatandaşlık, örgütsel sessizlik ve örgütsel tükenmişlik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Canıtez, S. (2018). Okul müdürlerinin liderlik stillerinin örgütsel sessizlik üzerine etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul.
  • Card, N. A. (2012). Applied meta-analysis for social science research. New York: The Guilford Press, 7, 9.
  • Çakal, G. (2016). Ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin okul yönetimine katılma ile örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişki (Tekirdağ ili örneği) (Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
  • Ceviz, T. (2017). Ortaokul öğretmenlerinin işle bütünleşme ile örgütsel sessizlik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Cohen, J. (1988). Statistical power analysis for the behavioral sciences (2nd ed.). New Jersey: Lawrence.
  • Cooper, H., Hedges, L. V., and Valentine, J. C. (Eds.). (2009). The handbook of research synthesis and meta- analysis (2nd Ed.). Russell Sage Foundation.
  • Cumming, G. (2012). Understanding the new statistics. New York: Routledge, Taylor and Francis Group.
  • Çakır, E. ve Yılmaz, E. (2017). Öğretmenlerin örgütsel sessizliklerinin örgütsel bağlılıkları ve bazı değişkenler açısından incelenmesi. I. Uluslararası Sosyal Bilimler ve Eğitim Araştırmaları Sempozyumu (ISCER). 3-5 Kasım, 2017, Necmettin Erbakan Üniversitesi.
  • Çalıkoğlu, U. (2019). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları ve yaratıcı düşünme eğilimleri arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.
  • Çetindere Didem, E. (2019). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çetin, Ş. (2013). Impact of teachers’ perceptions of organizational support, management openness and personality traits on voice. Journal of Educational Administration and Management, Vol. 1 (1), p. 19-30. Erişim adresi: http://openaccess.maltepe.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12415/6294.
  • Çiçek Sağlam, A. ve Yüksel, A. (2015). Liselerde görev yapan öğretmen ve yöneticilerin örgütsel sessizliğe ilişkin görüşleri. International Periodical For The Languages. 10(7), 317-332.
  • Çiğdem Karahan, A. (2019). Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarının değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Çitli, İ. (2015). Örgütsel sessizlik ile tükenmişlik arasındaki ilişki ve bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.
  • Dal, H. (2017). Ortaöğretim kurumlarında örgütsel sessizliğe ilişkin öğretmen görüşleri (Ankara İli Çankaya İlçesi Örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Dal, H., ve Atanur-Başkan, G. (2018). Ortaöğretim kurumlarında örgütsel sessizliğe ilişkin öğretmen görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 24(1), 45-91.
  • Dede Göl, D. (2019). Öğretmenlerin güç mesafesi algıları ile örgütsel sessizlikleri arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla.
  • Dedahanov, A. T. and Rhee, J. (2015). Examining the rela-tionships among trust, silence and organizationalcommitment. Management Decision, 53(8), 1843-1857. https://doi.org/10.1108/MD-02- 2015-0041
  • Demirtaş, Z. (2018). The relationships between organizational values, job satisfaction, organizational silence and affective commitment. European Journal of Education Studies. Volume 4, Issue 11, p.108-125. http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.1321680
  • Demirtaş, Z.,ve Nacar, D. (2018). Öğretmenlerin iş doyumu ve örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişki. The Journal of Educational Reflections. 2(1), 13-23. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/456754.
  • Deviren, İ. (2019). İlkokul Müdürlerinin Kullandıkları Örgütsel Güç Kaynakları ile Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik ve Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Siirt Üniversitesi, Siirt.
  • Dinçer, S. (2014). Eğitim Bilimlerinde Uygulamalı Meta-Analiz. Ankara: Pegem Akademi.
  • Doğan, S. ve Sevgin, A. (2017). Liselerde çalışan öğretmenlerde örgütsel bağlılık ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin saptanması. Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3(1), 161-206. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ydoguilaf/issue/35684/397765.
  • Dönmez, E. (2016). Örgütsel sosyalleşme ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Dyne, L. V., Ang, S. ve Botero, I. C. (2003). Conceptualizing employee silence and employee voice as multidimensional constructs. Journal of Management Studies. 40(6),1359-1392. https://doi.org/10.1111/1467-6486.00384
  • Egi, C. (2019). Örgütsel sessizlik ve örgütsel özdeşleşmenin iş doyumunu yordaması (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.
  • Eroğlu A. H., Adıgüzel, O. ve Öztürk U.C. (2011). Sessizlik girdabı ve bağlılık ikilemi: işgören sessizliği ile örgütsel bağlılık ilişkisi ve bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 16 (2), 97-124.
  • Fapohunda, T. M. (2016). Organizational Silence: Predictors and Consequences Among University Academic Staff. International Journal for Research in Social Science and Humanities Research, 2 (1), 83-103. Erişim adresi: https://www.academia.edu/37133941/ORGANIZATIONAL_SILENCE_PREDICTORS_AND_CONSEQUENCES _AMONG_UNIVERSITY_ACADEMIC_STAFF.
  • Gencer, M. (2018). Güç merkezi oluşturma oyunlarının örgütsel sessizlik ve örgütsel sosyalleşmeye etkisi. (Doktora Tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Gephart, K. J. J., Detert, J. R., Trevino, K. L. and Edmondson, C. A. (2009). Silenced by fear: The nature, sources, and consequences of fear at work. Research in Organizational Behavior, 29, 163-193. https://doi.org/10.1016/j.riob.2009.07.002
  • Gezer, S. (2019). Öğretmenlerin Cam Tavan Sendromu Algıları İle Örgütsel Sessizlik Düzeyleri Arasındaki İlişki (Yüksek Lisans Tezi). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale .
  • Gökçe, N. (2013). Lise öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeyleri (Maltepe ilçesi örneği) (Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Girgin, S. (2021). Vocational High School Teachers' Perceptions of organizational Silence in dependent. Journal of Management & Production, v. 12, n. 4, 856-873. https://doi.org/10.14807/IJMP.V12I4.1347
  • Gökyıldırım Durmuş, H. (2019). Öğretmenlerin örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Göven Konakçı, E. (2018). İlkokullarda Örgütsel Sessizlik İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki (Eskişehir İl Merkezindeki İlkokullarda Bir Çalışma).(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Güçlü, N., Çoban, Ö. ve Atasoy, R. (2017) Okul Yöneticilerinin Stratejik Liderlik Özellikleri İle Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişkinin Öğretmen Görüşlerine Göre İncelenmesi. Milli Eğitim, Sayı-217, Sayfa 167-191. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/milliegitim/issue/36134/405904.
  • Gülenç, E. (2019). Temel eğitim ve orta eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin mobbing yaşama düzeyleri ile örgütsel sessizlik, örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki ve bunların bazı değişkenlere göre incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Güler, T. (2017). Ortaokul Müdürlerinin Etik Liderlik Davranışları İle Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlikleri Arasındaki İlişki (Antalya İli Manavgat İlçe Örneği). (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Uşak Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uşak.
  • Güngör, B. (2019). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları ile okul kültürü algıları arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi). On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Hartung, J. Knapp, G. ve Sinha, B. K. (2008). Statistical meta-analysis with applications. New Jersey: Wiley Publishing Inc.
  • Hatipoğlu, B. and Inelmen, K. (2018). Demographic diversity in the workplace and its impact on employee voice: the role of trust in the employer. The International Journal of Human Resource Management, 29(5), 970- 994. https://doi.org/10.1080/09585192.2017.1322120
  • Hess, N. and Jepsen, D. (2009). Career state and generational differences in psychological contracts. Career Development International, 14, 261-283. https://doi.org/10.1108/13620430910966433
  • İşleyici, K. (2015). Örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi (Zonguldak ili örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
  • Jesevičiūtė-Ufartienė, L., Brusokaitė, G., and Widelska, U. (2020). Relationship between organisational silence and employee demographic characteristics: the case of Lithuanian teachers. Engineering Management in Production and Services, 12(3), 18-27. https://doi.org/10.2478/emj-2020-0016
  • Kahveci, G. (2010). İlköğretim okullarında örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler (Yüksek Lisans Tezi). Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Kahveci, G. ve Demirtaş, Z. (2013). Okul yöneticisi ve öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları. Eğitim ve Bilim Dergisi, 38(167), 50-64.
  • Kalay, F. Oğrak A. ve Nişancı, N. (2012). Mobbing, örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm ilişkisi: örnek bir uygulama. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4 (2), 127-143. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/iibfdkastamonu/issue/29241/313320.
  • Karaman, A. (2015). Mobbing ile işgören sessizliği arasındaki ilişki: Afyonkarahisar merkez ilköğretim kurumları örneği (Yüksek Lisans Tezi). Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Afyon.
  • Karaman, G. (2015). Okul müdürlerinin kullandıkları güç kaynakları ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik davranışları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Karaoğlan, Ö. (2019). Okulların bürokratik yapısı, örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Keçeli, Ö. (2019). İlkokullarda görev yapan ingilizce öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeylerinin incelenmesi ( Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.
  • Kıranlı Güngör, S. ve Potuk, A. (2018). Öğretmenlerin mobbing, örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik algıları ve aralarındaki ilişki. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(3), 723-742. https://doi.org/10.16986/HUJE.2018036553
  • Kolay, A. (2012). Endüstri meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Köprülü, M.N. (2020). X ve Y kuşağı bağlamında örgütsel sessizlik ve presenteeism ilişkisinin incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi, Edirne.
  • Köse, A. and Köse, F. (2019). An Analysis of Teachers' Perception of Organizational Silence in Terms of Various Demographic Variables. Universal Journal of Educational Research, 7(2), p. 307-317. https://doi.org/10.13189/ujer.2019.070201
  • Köylüoğlu, A. S., Bedük, A., Duman, L. ve Büyükbayraktar, H. H. (2015). Analizing the relation between teachers’ organizational slience perception and whistle blowing perception, Procedia-Social and Behavioral Sciences, 207, 536-545. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.10.124
  • Kurt, M.F. (2020). Öğretmenlerin örgütsel destek algısı ve örgütsel sessizliği arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • Kurtulmuş, F.Ö. (2018). Öğretmen görüşlerine göre okullarda örgütsel sosyalleşme ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş.
  • Kurudirek, M.A, Gezer, E, Kurudirek, M.I., Gezer, H., Katkat, D. ve Mizrak, O. (2016). Investigation of the correlation between organizational justice and organizational silence of turkish physical education teachers. International Journal of Sport Studies, 6 (10). 612-619. Erişim adresi: https://www.academia.edu/58459573.
  • Meriç, E., Meriç, A. ve Çiftçi, D.Ö. (2015). Örgütsel sessizlik, tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti ilişkisi: ordu ili özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bir uygulama. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi (The Journal of International Social Research),8 (41), 996-1007. Erişim adresi: https://www.researchgate.net/publication/326785731.
  • Moçoşoğlu, B. ve Kaya, A. (2018). Okul yöneticileri ve öğretmenlerin örgütsel sessizlik ile örgütsel mutluluk düzeyleri arasındaki ilişki: Şanlıurfa ili örneği, Harran Education Journal, 3(1), 52-70. https://doi.org/10.22596/2018.0301.52.70
  • Mokhtari, H. (2016). What makes academic librarians organizationally silent? International Federation of Library Associations and Institutions, 42(3), 220-226. https://doi.org/10.1177/0340035216662663
  • Morrison, E. W., ve Milliken, F. J. (2000). Organizational silence: a barrier to change and development in a pluralistic world. Academy of Management Review, 25, 706-725. https://doi.org/10.2307/259200
  • Nartgün, Ş.S. ve Demirer, S. (2012). Öğretmenlerin örgütsel sinizm ve örgütsel sessizlik hakkındaki görüşleri. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (2), 47-67.
  • Nartgün, Ş.S. ve Kartal, V. (2013). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik ile iş yaşamında yalnızlık düzeylerine ilişkin görüşleri. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 139-156. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/befdergi/issue/23147/247265.
  • Petticrew, M., ve Roberts, H. (2006). Systematic reviews in the social sciences. MA- USA: Blackwell Publishers Ltd.
  • Pinder, C.C. ve Harlos, K.P. (2001). Employee silence: quiescence and acquiescence as responsesto perceived injustice. Research in Personnel and Human Resources Management, (20), 331-369. https://doi.org/10.1016/S0742-7301(01)20007-3
  • Premeaux, S. F. (2001). Breaking the silence: toward an understanding of speaking up in the workplace. (Doctoral Dissertation). Louisiana State University.
  • Premeaux, S. F. and Bedeian, A. G. (2003). Breaking the silence: The moderating effects of self monitoring in predicting speaking up in the workplace. Journal of Management Studies, 40(6): 1537-1562. https://doi.org/10.1080/23311975.2016.1221560
  • Öncü, B. (2017). Okul öncesi yöneticilerinin algılanan liderlik stilleri ile okul öncesi öğretmenlerinin yaşadıkları örgütsel sessizlik arasındaki algılarının incelenmesi (Kırıkkale ili örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.
  • Önder, E. (2017). Ortaöğretim okullarında örgütsel sessizliğin yordayıcısı olarak örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD).18(2), 669-686. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/kefad/issue/59416/853299.
  • Özdemir, Ş. (2015). Sınıf öğretmenlerinin örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki(istanbul- Ümraniye ilçesi örneği). (Yüksek Lisans Tezi). Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Özdemir, T.Y., Orhan, M. ve Özkayran, S.E. (2018). İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin örgütsel sinizm ve örgütsel sessizlik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı. 37., 1-20. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/609275.
  • Özkan, A. (2016). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin yıldırma (mobbing) yaşama düzeylerinin affetmek ve örgütsel sessizlik açısından incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Öztürk, F.T. (2017). Liderlik tarzlarının örgütsel sessizlik ve tükenmişlik düzeyi üzerine etkisi: bir alan araştırması. (Yüksek Lisans Tezi). Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul.
  • Öztürk, H. (2014). Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin sessizlik ile örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Mevlana Üniversitesi, Konya.
  • Özüçağlıyan, M.Ö. (2015). Ortaokullarda örgütsel sessizlik-Kadıköy ilçesi örneği (Yüksek Lisans Tezi). Okan Üniversitesi, İstanbul.
  • Pehlivan, F. (2019). Örgütsel sessizliğin iş sonuçlarına etkisi: eğitim sektöründe bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi). Gebze Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
  • Pektaş, H.M. (2019). Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin liderlik tarzı ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin analizi (Yüksek Lisans Tezi), İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • Premeaux, S. F. and Bedeian, A. G. (2003). Breaking the silence: The moderating effects of self monitoring in predicting speaking up in the workplace. Journal of Management Studies, 40(6): 1537-1562. https://psycnet.apa.org/doi/10.1111/1467-6486.00390
  • Rosenthal, R. (1991). Meta-analytic procedures for social research. Beverly Hills, CA: Sage.
  • Ruçlar, K. (2013). Örgüt kültürü ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki sakarya üniversitesi örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Salkın, O. (2019). Öğretmenlerin örgütsel destek algıları ile örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Shahjehan, A., and Yasir, M. (2016). Surface and deep con-ceptualizations of silence and voice para-doxes: Anempirical analysis of women behaviour at work-place. Cogent Business and Management, 3, 1-18. http://doi.org/10.1080/23311975.2016.1221560
  • Sarıdede, U. (2019). İlköğretim öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeylerinin incelenmesi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 12(3), 950-961.
  • Sevgin, A. (2015). Liselerde çalışan öğretmenlerde örgütsel bağlılık ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin saptanması (Eyüp İlçe örneği.) (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Aydın ve Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Soybaş, İ. (2015). Örgütsel sessizlik iklimi ve iş gören sessizlik davranışlarının işgören performansına etkisinin analizi: eğitim sektörü örneği (Yüksek Lisans Tezi). Dicle Üniversitesi, Diyarbakır.
  • Şekerli, E. (2013). Öğretmenlerde çalışan sessizliği, iş doyumu ve denetim odağı (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Şenel, S.R. (2019). Öğretmenlerin kişilik özellikleri ve örgütsel sessizlik ile mesleki doyum ilişkisi (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İstanbul.
  • Taşkın, A. (2018). Örgütsel sessizliğin kayırmacılığa etkisi örgütsel güvenin aracılık rolü (Mersin İli örneği). (Yüksek Lisans Tezi), Toros Üniversitesi, Mersin.
  • Taşkıran, E. (2010). Liderlik tarzının örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde örgütsel adaletin rolü ve bir araştırma. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tatar, H. (2019). Örgüt iklimi ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Thalheimer, W., ve Cook, S. (2002). How to calculate effect sizes from published researcharticles: a simplified methodology. Http://Work-Learning. Com/Effect_Sizes.Htm, 20 Nisan 2020 Tarihinde Alındı.
  • Turan Dallı, H. and Sezgin, F. (2022). Predicting teacher organizational silence: The predictive effects of locus of control, selfconfidence and perceived organizational support. Research in Educational Administration & Leadership, 7(1), 39-79. https://doi.org/10.30828/real.931632
  • Turhan, M., ve Erol, Y. C. (2019). Öğretmen görüşlerine göre eğitim örgütlerinde kronizm, sessizlik ve sinizm arasındaki ilişki. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Advance online publication. https://doi.org/10.16986/HUJE.2019049147
  • Tutar, H. (2016). Mobbing, nedenleri ve başa çıkma stratejileri: kuramsal bir yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Tülübaş, T. ve Celep, C. (2014). Öğretim elemanlarının sessiz kalma nedenleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(1), 280-297. Erişim adresi: http://efdergi.hacettepe.edu.tr/yonetim/icerik/makaleler/118-published.pdf.
  • Uçar, R. (2017). Öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (2), 209-232. https://doi.org/10.12780/usaksosbil.373863
  • Uzman, Z. (2019). İlkokul yöneticilerinin algılanan iletişim becerileri ile sınıf öğretmenlerinin örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ünlü, Y. (2015). İlköğretim ve ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Ünlü, Y., Hamedoğlu, M. A. ve Yaman, E. (2015). Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ve örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişki. Sakarya University Journal of Education. 5(2), 140-157. Erişim adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/192360.
  • Ünsal, D. (2019). Görsel sanatlar öğretmenlerinin örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Eskişehir ili örneği) (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Vakola, M. and Bouradas, D. (2005). Antecedents and consequences of organisational silence: An empirical investigation. Employee Relations, 27(5), 441-458. https://doi.org/10.1108/01425450510611997
  • Yao, J., Xiang, X. and Shen, L. (2022). The impact of teachers’ organizational silence on job performance: a serial mediation effect of psychological empowerment and organizational affective commitment. Asia Pacific Journal of Education, https://doi.org/10.1080/02188791.2022.2031869
  • Yangın, D. (2015). Etkileşim adaleti ve yöneticiye güven ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik davranışları arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Yanık, C. (2012). Örgütsel sessizlik ile güven arasındaki ilişki ve eğitim örgütlerinde bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yıldırım, A. ve Çarıkçı, O. (2017). Mesleki ve teknik anadolu liselerinde görev yapan eğitim yöneticisi ve öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeylerinin incelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 8(19), 33-43. https://doi.org/10.21076/vizyoner.345090
  • Yörür, F. (2016). İlk ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin yabancılaşma ve örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişki (Aydın İli Örneği) (Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Yüksel, A. (2014). Liselerde görev yapan öğretmen ve yöneticilerin örgütsel sessizliğe ilişkin görüşleri (Yüksek Lisan Tezi). Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • Zengin, T. (2018). Okul yöneticilerinin mizah tarzlarının örgütsel sessizliğe etkisi (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Aydın Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Zincirli, M. (2021). A structural model for the relationship between organizational silence, stress, and job involvement perceptions of teachers. International Journal of Education Technology and Scientific Researches, 6(14), 281-318. https://dx.doi.org/10.35826/ijetsar.310
APA Orhan YILMAZ O, Aytaç T (2022). Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. , 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
Chicago Orhan YILMAZ Orhan YILMAZ,Aytaç Tufan Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. (2022): 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
MLA Orhan YILMAZ Orhan YILMAZ,Aytaç Tufan Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. , 2022, ss.761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
AMA Orhan YILMAZ O,Aytaç T Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. . 2022; 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
Vancouver Orhan YILMAZ O,Aytaç T Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. . 2022; 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
IEEE Orhan YILMAZ O,Aytaç T "Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması." , ss.761 - 791, 2022. 10.51460/baebd.1052977
ISNAD Orhan YILMAZ, Orhan YILMAZ - Aytaç, Tufan. "Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması". (2022), 761-791. https://doi.org/10.51460/baebd.1052977
APA Orhan YILMAZ O, Aytaç T (2022). Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD), 13(2), 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
Chicago Orhan YILMAZ Orhan YILMAZ,Aytaç Tufan Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD) 13, no.2 (2022): 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
MLA Orhan YILMAZ Orhan YILMAZ,Aytaç Tufan Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD), vol.13, no.2, 2022, ss.761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
AMA Orhan YILMAZ O,Aytaç T Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD). 2022; 13(2): 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
Vancouver Orhan YILMAZ O,Aytaç T Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD). 2022; 13(2): 761 - 791. 10.51460/baebd.1052977
IEEE Orhan YILMAZ O,Aytaç T "Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması." Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD), 13, ss.761 - 791, 2022. 10.51460/baebd.1052977
ISNAD Orhan YILMAZ, Orhan YILMAZ - Aytaç, Tufan. "Öğretmenlerin Örgütsel Sessizlik Algılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İimcelenmesi: Bir Meta-analiz Çalışması". Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD) 13/2 (2022), 761-791. https://doi.org/10.51460/baebd.1052977