Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması

Yıl: 2011 Cilt: 0 Sayı: 95 Sayfa Aralığı: 331 - 376 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması

Öz:
Özet: Günümüzde iletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki inanılmaz hızlı gelişmeler, ticari faaliyetlerinde elektronik ortamda yapılmasına imkân sağlamış ve bunun sonucunda da elektronik ticaret olarak adlandırılan yeni bir ticaret yöntemi ortaya çıkmıştır. Elektronik ticaretin hukuki alt yapısı esas olarak elektronik sözleşme kavramına dayanmaktadır. Elektronik sözleşme genel anlamda elektronik iletişim araç ve yöntemleriyle kurulan sözleşmeleri ifade etmektedir. Elektronik sözleşmede, normal yollarla yapılan sözleşmeler gibi tarafların birbirine uygun ve karşılıklı irade beyanları ile doğar. Ancak elektronik ortamda yapılan irade beyanlarının icap mı yoksa icaba davet mi olduğu ve bu beyanların geri alınmalarının mümkün olup olmadığı hususu hukuki açıdan incelenmesi gereken bir konu olmuştur. Bizde bu çalışmamızda elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması konusunu incelemeye çalıştık. Çalışmamızın ilk kısmında elektronik sözleşme kavramı üzerinde durulmuştur. İkinci kısımda ise elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları anlatılmıştır. Üçüncü kısımda ise elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanlarının geri alınması konusu üzerinde durulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Statements of intent concerning formation of electronic contracts and revocation of these statements

Öz:
Nowadays, unbelievable rapid developments in communication and computer technologies enabled also the commercial activities to be performed in the electronic medium, and as a result of this, a new form of commerce emerged that is called as electronic commerce. Legal infrastructure of electronic commerce is fundamentally based on electronic contract. In general meaning, electronic contract expresses the contracts formed with electronic communication tools and methods. Electronic contract is also born with the coherent and reciprocal statements of intent of the parties like contracts formed in normal ways. However, the issue whether the statements of intent made in electronic medium is offer or invitation to offer, and whether the revocation of these statements is possible or not has been a subject that shall be examined from the point of view of legal perspective. In this work, we studied for examining the statements of intent concerning the formation of electronic contracts and the issue of the revocation of these statements. In the first part of our work, electronic contracts concept has been dealt with. In the second part, statements of intent concerning the formation of electronic contracts were told. Lastly, in the third part, the issue of revocation of the statements of intent concerning electronic contracts has been dealt with.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKINCI, Şahin, Borçlar Hukuku Bilgisi Genel Hükümler, Konya 2000
  • ALTINIŞIK, Ulvi, Elektronik Sözleşmeler, Ankara 2003
  • AYAN, Mehmet, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Konya 2007
  • BOZBEL, SAVAŞ, İnternet Üzerinden Yapılan Hukuki İşlemler, Yargıtay Dergisi, C.27, Ocak-Nisan 2001, s.278.
  • BOZBEL, SAVAŞ, İnternet Üzerinden Yapılan Hukuki İşlemler ve Bu Konudaki 97/7 Sayılı AB Yönergesi ile Alman ve İsviçre'deki Düzenlemeler, http:// www.hukukcu. com/ bilimsel/ kitaplar/ internet uze-rindenhukukiislem.htm
  • EREN, Fikret, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul 2003.
  • ERİŞGİN, Nuri, Standart Yazılım Devrini Amaçlayan Sözleşmelerde Edimin Konusu Olarak Bilgisayar Programı, AÜHFD.,C.48, S.l- 4, Y.1999, s.231.
  • FALCIOĞLU, Mete Özgür, Türk Hukukunda Elektronik Satım Sözleşmesi ve Kuruluşu, Ankara 2004
  • GEZDER, Ümit, Mukayeseli Hukuk Açısından İnternette Aktedilen Sözleşmelerde Tüketicinin Korunması, İstanbul 2004
  • İNAL, Emrehan, E-Ticaret Hukukundaki Gelişmeler ve İnternette Sözleşmelerin Kurulması, İstanbul 2005
  • KIRCA, Çiğdem, İnternette Sözleşme Kurulması, Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, C.XX, S.4, Aralık 2000, s.107.
  • KOCASAKAL H. ÖZDEMİR, Elektronik Sözleşmelerden Doğan Uyuşmazlıkların Çözümünde Uygulanacak Hukukun ve Yetkili Mahkemenin Tespiti, İstanbul 2003
  • OĞUZMAN, M.Kemal/ÖZ, M.Turgut, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul 2005
  • ÖZMEN, E. Saba, Telefaks Cihazları (Facsimilie) İle Gönderilen İrade Beyanlarının Medeni Hukuk ve Usul Hukuku Açısından Sonuçları, Ankara Barosu Dergisi,1990/1, s.77.
  • ÖZSUNAY, Ergun, Uluslar arası Çalışmaların ve Bazı Ulusal Düzenlemelerin Işığında Elektronik Ticaret ve E-Sözleşmelerin Temel Sorunları, Uluslar arası İnternet Hukuku Sempozyumu, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını, İzmir 2002
  • REİSOĞLU, Safa, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul 2000
  • SAĞLAM, İpek, Elektronik Sözleşmeler, İstanbul 2007
  • SAVAŞ, Abdurrahman, İnternet Ortamında Yapılan Sözleşmeler ve Bunların Hukuki Sonuçlan, Doktora Tezi, Konya 2005
  • SCHMİDLİN, Bruno, Berner Kommentar, Allgemeine Bestimmungen, Art.3-10 OR, Bern 1985
  • SÖZER, Bülent, Elektronik Sözleşmeler, İstanbul 2002
  • TEKİNAY, S. Sulhi/
  • AKMAN, Sermet/
  • BURCUOĞLU, Haluk/
  • ALTOP, Atilla, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul 1988
APA ŞAHİN T (2011). Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. , 331 - 376.
Chicago ŞAHİN Turan Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. (2011): 331 - 376.
MLA ŞAHİN Turan Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. , 2011, ss.331 - 376.
AMA ŞAHİN T Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. . 2011; 331 - 376.
Vancouver ŞAHİN T Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. . 2011; 331 - 376.
IEEE ŞAHİN T "Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması." , ss.331 - 376, 2011.
ISNAD ŞAHİN, Turan. "Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması". (2011), 331-376.
APA ŞAHİN T (2011). Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. Türkiye Barolar Birliği Dergisi, 0(95), 331 - 376.
Chicago ŞAHİN Turan Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. Türkiye Barolar Birliği Dergisi 0, no.95 (2011): 331 - 376.
MLA ŞAHİN Turan Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. Türkiye Barolar Birliği Dergisi, vol.0, no.95, 2011, ss.331 - 376.
AMA ŞAHİN T Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. Türkiye Barolar Birliği Dergisi. 2011; 0(95): 331 - 376.
Vancouver ŞAHİN T Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması. Türkiye Barolar Birliği Dergisi. 2011; 0(95): 331 - 376.
IEEE ŞAHİN T "Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması." Türkiye Barolar Birliği Dergisi, 0, ss.331 - 376, 2011.
ISNAD ŞAHİN, Turan. "Elektronik sözleşmelerin kuruluşuna ilişkin irade beyanları ve bu beyanların geri alınması". Türkiye Barolar Birliği Dergisi 95 (2011), 331-376.