Yıl: 2011 Cilt: 17 Sayı: 5 Sayfa Aralığı: 831 - 835 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi

Öz:
Bu çalışma, Ardahan’da yetiştirilen yerli kazların bazı kesim ve karkas özellikleri ile bu özellikler üzerine yumurtadan çıkım ayının ve cinsiyetin etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ardahan’ın merkeze bağlı Su Göze (Cincilop) köyünde yapılmış, 52 erkek ve 60 dişi toplam 112 adet kaz kullanılmıştır. Kesimden önce tüm kazlara kanat numarası takılmış ve canlı ağırlıkları kaydedilmiştir. İncelenen tüm kesim ve karkas özelliklerine ait ağırlık değerlerine yumurtadan çıkım ayı ve cinsiyetin etkisi istatistiki olarak oldukça önemli bulunmuştur (P<0.001). Bütün özellikler için erkek kazlar dişi kazlardan, Nisan ayında çıkan kazlar Haziran ayında çıkan kazlardan daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda elde edilen değerlerin, Türkiye’de daha önce kazlar üzerinde yapılan birçok çalışma sonuçlarına ait değerlerden daha yüksek olduğu belirlenmiş olup, Ardahan ve çevresinde daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime: yerli çiftlik hayvanları karkas özellikleri hayvan kesimi kümes hayvanları kaz yumurtadan çıkmak doğal türler Türkiye karkas et hayvanları karkas kalitesi

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Kuş Bilimi Entomoloji

Effects of Hatching Month and Sex on Slaughter and Carcass Traits in Native Turkish Geese

Öz:
The present study aimed to determine the properties of slaughter and some carcass traits and the effects of hatching month and sex on these properties. The study was performed in Su Göze (Cincilop) village affiliated to central province of Ardahan. The total of 112 geese consisting of 52 male and 60 female were used in the study. The birds with wing tags were individually weighed prior the study. The effects of hatching month and sex on all slaughter and carcass traits (weight) were found to be statistically significant (P<0.001). All the features of the male geese were higher than that of female geese. At the same time, all the features of the geese hatched in April were higher than that of hatched in June. The values of geese determined in Ardahan are higher than that of determined in other numerous early studies in Turkey and further detailed studies are necessary in Ardahan and surrounding region.
Anahtar Kelime: Turkey carcasses meat animals carcass quality native livestock carcass characteristics slaughter poultry geese hatching native species

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Kuş Bilimi Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TİLKİ M, yazıcı k, SARI M, ADIGÜZEL IŞIK S, SAATCI M (2011). Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. , 831 - 835.
Chicago TİLKİ Muammer,yazıcı kemal,SARI Mehmet,ADIGÜZEL IŞIK SERPİL,SAATCI Mustafa Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. (2011): 831 - 835.
MLA TİLKİ Muammer,yazıcı kemal,SARI Mehmet,ADIGÜZEL IŞIK SERPİL,SAATCI Mustafa Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. , 2011, ss.831 - 835.
AMA TİLKİ M,yazıcı k,SARI M,ADIGÜZEL IŞIK S,SAATCI M Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. . 2011; 831 - 835.
Vancouver TİLKİ M,yazıcı k,SARI M,ADIGÜZEL IŞIK S,SAATCI M Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. . 2011; 831 - 835.
IEEE TİLKİ M,yazıcı k,SARI M,ADIGÜZEL IŞIK S,SAATCI M "Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi." , ss.831 - 835, 2011.
ISNAD TİLKİ, Muammer vd. "Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi". (2011), 831-835.
APA TİLKİ M, yazıcı k, SARI M, ADIGÜZEL IŞIK S, SAATCI M (2011). Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(5), 831 - 835.
Chicago TİLKİ Muammer,yazıcı kemal,SARI Mehmet,ADIGÜZEL IŞIK SERPİL,SAATCI Mustafa Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, no.5 (2011): 831 - 835.
MLA TİLKİ Muammer,yazıcı kemal,SARI Mehmet,ADIGÜZEL IŞIK SERPİL,SAATCI Mustafa Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.17, no.5, 2011, ss.831 - 835.
AMA TİLKİ M,yazıcı k,SARI M,ADIGÜZEL IŞIK S,SAATCI M Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(5): 831 - 835.
Vancouver TİLKİ M,yazıcı k,SARI M,ADIGÜZEL IŞIK S,SAATCI M Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17(5): 831 - 835.
IEEE TİLKİ M,yazıcı k,SARI M,ADIGÜZEL IŞIK S,SAATCI M "Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17, ss.831 - 835, 2011.
ISNAD TİLKİ, Muammer vd. "Yerli Türk Kazlarında Çıkım Ayı ve Cinsiyetin Kesim ve Karkas Özelliklerine Etkisi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/5 (2011), 831-835.