Yıl: 2000 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 26 - 31 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri

Öz:
Bu ön çalışma, değişik ülkelerde geçerliliği ve güvenilirliği gösterilmiş olan Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FİM) ve Modifiye Barthel İndeksi'nin (MBI) Türk hastaların değerlendirilmesindeki yerini araştırmak amacıyla planlandı. Kırk omurilik yaralanmak, 41 inmeli hasta nörolojik yetersizlik ve fonksiyonel özürlülük düzeyleri açısından hastaneye yatış ve çıkışta değerlendirildi. İnmeli hastaların motor yetersizlikleri Brunnstrom Motor İyileşme Evrelemesi ile, omurilik yaralanmalı hastaların motor ve duyu yetersizlikleri "American Spinal Injury As sociation" (ASIA) 1992 Standartları'na göre belirlendi. Özürlülük düzeylerinin belirlenmesinde her iki hasta grubunda da hem FİM hem de MBI kullanıldı. Geçerlilik ve güvenilirlik yönünden her iki ölçeğin içsel tutarlılığı, yapısal geçerliliği ve ayırt edicilik güçleri araştırıldı. Rehabilitasyon programı sonrasında her iki hasta grubunda da nörolojik yetersizlik ve fonksiyonel bağımsızlık düzeylerinde gelişme olduğu gözlendi. Yetersizlik ölçekleri ile özürlülük ölçekleri arasında ve iki özürlülük Ölçeğinin aynı aktiviteleri değerlendiren maddeleri arasında anlamlı korelasyon saptanması ölçeklerin yapısal geçerliliğini destekledi. FİM ve MBI'nin içsel tutarlılığı yüksek bulundu. Rehabilitasyon programı sonrasında iki ölçeğin de, hastaların patolojilerinden beklenen gelişmeyi doğru yansıttıkları dolayısıyla ayırt edicilik güçlerinin yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak, bu ön çalışmanın verileri, FİM ve MBI'nin, inmeli ve omurilik yaralanmalı Türk hastaların rehabilitasyon programlarının planlanması, değerlendirilmesi ve izlenmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir ölçekler olduğunu gösterdi.
Anahtar Kelime: Araştırma tasarımı Özürlülük değerlendirmesi Rehabilitasyon Serebrovasküler olay Yeti yitimi Türkiye Omurilik yaralanmaları İnme

Konular: Rehabilitasyon Geriatri ve Gerontoloji

The role of functional independence measure and Modified Barthel Index in the assessment of neurorehabilitation patients in Turkey

Öz:
This preliminary study was planned (o determine the role of Functional Independence Measure (FİM) and Modified Barthel Index (MBI), of which validity and rehability were shown in various countries, in evaluation of Turkish population. Forty spinal cord injury, forty-one stroke patients were evaluated at admission and discharge, regarding neurological impairment and functional disability. The motor impairments of stroke patients were evaluated by Brunnstrom 's Stroke Recovery Assessment, and American Spinal Injury Association (ASIA) 1992 Standards were used for motor and sensorial impairment analysis of spinal cord injury patients. Functional disability of the groups was assessed by both FİM and MBI. After the rehabilitation program, neurological impairment and functional independence levels of the groups were improved. Significant correlation between impairment and disability measures and between the similar items of FİM and MBI supported the construct validity of the scales. The internal consistency of FİM and MBI were found to be high. After the rehabilitation program FIM and MBI displayed the expected improvements for patients 'pathologies sufficiently, showing the discriminative power of the scales. As a conclusion, the documents of this preliminary study showed the validity and rehability of FİM and MBI in planning, evaluating and measuring the out come of rehabilitation programs of Turkish patients.
Anahtar Kelime: Disability Turkey Spinal Cord Injuries Stroke Research Design Disability Evaluation Rehabilitation Cerebrovascular Accident

Konular: Rehabilitasyon Geriatri ve Gerontoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA YAVUZER M, SÜLDÜR N, KÜÇÜKDEVECİ A, ELHAN A (2000). Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. , 26 - 31.
Chicago YAVUZER MELEK GÜNEŞ,SÜLDÜR Nurben,KÜÇÜKDEVECİ Ayşe,ELHAN Atilla Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. (2000): 26 - 31.
MLA YAVUZER MELEK GÜNEŞ,SÜLDÜR Nurben,KÜÇÜKDEVECİ Ayşe,ELHAN Atilla Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. , 2000, ss.26 - 31.
AMA YAVUZER M,SÜLDÜR N,KÜÇÜKDEVECİ A,ELHAN A Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. . 2000; 26 - 31.
Vancouver YAVUZER M,SÜLDÜR N,KÜÇÜKDEVECİ A,ELHAN A Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. . 2000; 26 - 31.
IEEE YAVUZER M,SÜLDÜR N,KÜÇÜKDEVECİ A,ELHAN A "Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri." , ss.26 - 31, 2000.
ISNAD YAVUZER, MELEK GÜNEŞ vd. "Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri". (2000), 26-31.
APA YAVUZER M, SÜLDÜR N, KÜÇÜKDEVECİ A, ELHAN A (2000). Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi, 11(1), 26 - 31.
Chicago YAVUZER MELEK GÜNEŞ,SÜLDÜR Nurben,KÜÇÜKDEVECİ Ayşe,ELHAN Atilla Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi 11, no.1 (2000): 26 - 31.
MLA YAVUZER MELEK GÜNEŞ,SÜLDÜR Nurben,KÜÇÜKDEVECİ Ayşe,ELHAN Atilla Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi, vol.11, no.1, 2000, ss.26 - 31.
AMA YAVUZER M,SÜLDÜR N,KÜÇÜKDEVECİ A,ELHAN A Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi. 2000; 11(1): 26 - 31.
Vancouver YAVUZER M,SÜLDÜR N,KÜÇÜKDEVECİ A,ELHAN A Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi. 2000; 11(1): 26 - 31.
IEEE YAVUZER M,SÜLDÜR N,KÜÇÜKDEVECİ A,ELHAN A "Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri." Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi, 11, ss.26 - 31, 2000.
ISNAD YAVUZER, MELEK GÜNEŞ vd. "Türkiye'de nörorehabilitasyon hastalarının değerlendirilmesinde fonksiyonel bağımsızlık ölçeği ve Modifiye Barthel İndeksi'nin yeri". Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi 11/1 (2000), 26-31.