Yıl: 2013 Cilt: 22 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 117 - 123 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi

Öz:
Amaç: Bu çalışmada, derin ven trombozu (DVT) tanısı ile tedavi edilen hastaların hastaneye başvuru nedenleri ve DVTye neden olan etiyolojik faktörler incelendi.Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada, Ocak 2011-Aralık 2011 tarihleri arasında Ankarada askeri bir eğitim ve araştırma hastanesinin Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde alt ekstremite DVT tanısı alan 60 hastanın dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların dosyaları; demografik özellikler, hastaneye başvurma nedenleri ve süreleri, fizik muayene bulguları, DVTye neden olan etiyolojik faktörler ve DVT lokalizasyonu açısından incelendi. Elde edilen veriler, ortalama, sayı ve yüzde dağılımları ile gösterildi.Bulgular: Hastaların %95inin alt ekstremitede ağrı ve şişlik nedeniyle hastaneye başvurdukları tespit edildi. Hastaların %41,7sinde etkilenen ekstremitede Homans bulgusu pozitifti. Trombozun hastaların yaklaşık yarısında (%46,7) femoral vende lokalize olduğu saptandı. En sık tespit edilen risk faktörleri; yakın zamanda geçirilmiş cerrahi girişim (%46,2), daha önceden geçirilmiş DVT (%35,9) ve genetik yatkınlık (12,8) idi.Sonuç: Cerrahi girişim, DVTye neden olan etiyolojik faktörlerin en başında gelmektedir. Bu nedenle cerrahi geçiren hastalara taburculuk eğitiminde DVT belirti ve bulguları, ayak bileği egzersizleri ile mobilizasyonun artırılmasına yönelik bilgi ve eğitim verilmesi gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca konuya ilişkin prospektif çalışmaların yapılması ve belirgin bir etiyolojik faktör tespit edilemeyen ve genç hastalarda genetik yatkınlığın araştırılması önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Periferik Damar Hastalıkları Anestezi Cerrahi

Determination of cause of admission to the hospital and etiologic factors in patients treated for lower extremity deep Vein Thrombosis

Öz:
Objective: In this study, patients treated for deep vein thrombosis (DVT) were investigated regarding the causes of admission to the hospital and the etiologic factors.Material and Methods: Medical files of the 60 patients treated for lower extremity DVT were evaluated retrospectively in this descriptive study conducted in Cardiovascular Surgery Clinic of a teaching and research hospital, between January 2011 and December 2011. Files of the patients were analyzed regarding the demographic characteristics, causes and duration of hospitalizations, physical examination findings, etiologic factors and the localization of the DVT. All data were shown as the average, number and percentages.Results: Majority of the patients (95%) were admitted to hospital because of pain and swelling in the lower extremities. Homan s sign was positive in 41.7% of patients in the affected extremity. Thrombosis was localized to femoral vein in approximately half of the patients (46.7%). The most frequently identified risk factors were surgery (46.2%), previous DVT (35.9%) and genetic predisposition (12.8%).Conclusion: Surgical intervention was the top etiologic factor that caused DVT. For this reason, patients undergoing surgery should be well informed about the benefits of ankle exercises, increased mobilization and the signs and symptoms of DVT before hospital discharge. In addition, we suggest that further prospective studies should be done on this subject to investigate the genetic predisposition especially in young and patients without any significant etiologic factors.
Anahtar Kelime:

Konular: Periferik Damar Hastalıkları Anestezi Cerrahi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AYHAN H, iyigün e, Demirkılıç U (2013). Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. , 117 - 123.
Chicago AYHAN HATİCE,iyigün emine,Demirkılıç Ufuk Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. (2013): 117 - 123.
MLA AYHAN HATİCE,iyigün emine,Demirkılıç Ufuk Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. , 2013, ss.117 - 123.
AMA AYHAN H,iyigün e,Demirkılıç U Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. . 2013; 117 - 123.
Vancouver AYHAN H,iyigün e,Demirkılıç U Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. . 2013; 117 - 123.
IEEE AYHAN H,iyigün e,Demirkılıç U "Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi." , ss.117 - 123, 2013.
ISNAD AYHAN, HATİCE vd. "Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi". (2013), 117-123.
APA AYHAN H, iyigün e, Demirkılıç U (2013). Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. Damar Cerrahi Dergisi, 22(1), 117 - 123.
Chicago AYHAN HATİCE,iyigün emine,Demirkılıç Ufuk Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. Damar Cerrahi Dergisi 22, no.1 (2013): 117 - 123.
MLA AYHAN HATİCE,iyigün emine,Demirkılıç Ufuk Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. Damar Cerrahi Dergisi, vol.22, no.1, 2013, ss.117 - 123.
AMA AYHAN H,iyigün e,Demirkılıç U Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. Damar Cerrahi Dergisi. 2013; 22(1): 117 - 123.
Vancouver AYHAN H,iyigün e,Demirkılıç U Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi. Damar Cerrahi Dergisi. 2013; 22(1): 117 - 123.
IEEE AYHAN H,iyigün e,Demirkılıç U "Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi." Damar Cerrahi Dergisi, 22, ss.117 - 123, 2013.
ISNAD AYHAN, HATİCE vd. "Alt ekstremite derin Venrombozu tanısı ile tedavi edilen hastalarda hastaneye başvuru nedenleri ve etiyolojik faktörlerin incelenmesi". Damar Cerrahi Dergisi 22/1 (2013), 117-123.