Yıl: 2014 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 94 - 97 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelikte vitamin ve demir kullanım durumunu ve buna etkili olan faktörleri saptamaktır. Gereç ve Yöntemler: Kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine Nisan 2011-Ekim 2011 arasında başvuran hastalar arasından çalışmaya katılmayı kabul eden 300 gebe kadına anketör hemşire tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile anket uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalarda demir ve vitamin kullanım düzeyi %78,3tü. Demir-vitamin kullanımı ev hanımlarında ve aile gelir düzeyi yüksek grupta daha fazla bulundu (p<0,05). Sonuç: Gebelikte demir-vitamin kullanımının beslenme durumu, kişisel alışkanlıklar ve sosyoekonomik düzey ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak gebelere daha ayrıntılı ve kişiye özgü antenal bakım verilerek gebelerin vitamin ve demir kullanımı arttırılabilir. J Turk Soc Obstet Gynecol 2014;2:94-7
Anahtar Kelime:

Konular: Beslenme ve Diyetetik Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları

Vitamin and iron utilization rates and the related affecting factors in pregnants living in Central Anatolia

Öz:
Objective: The purpose of this study was to determine the status of vitamin-iron usage and the related affecting factors in pregnancy. Material and Methods: Among patients admitted to obstetrics and gynecology outpatient clinics between April 2011 and October 2011, the questionnaire was conducted in 300 pregnant women who agreed to participate in the study by an interviewer nurse with the face-to-face meeting method. Results: The level of iron and vitamin usage in the patients included in the study was 78.3%. The use of iron and vitamin was found higher in housewives and in high income group (p<0.05). Conclusion: It was ascertained that the use of iron and vitamin in pregnancy was associated with nutritional status, personal habits and socio-economic level. As a result, the use of iron and vitamin in pregnant can be increased by giving a more detailed and individualized antenatal care. J Turk Soc Obstet Gynecol 2014;2:94-7
Anahtar Kelime:

Konular: Beslenme ve Diyetetik Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇAĞLAYAN KIYAK E, Kara M, Karacavus S, Erdoğan Y, ÜSTÜN Y (2014). Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. , 94 - 97.
Chicago ÇAĞLAYAN KIYAK Emel,Kara Mustafa,Karacavus Seyhan,Erdoğan Yalçın,ÜSTÜN Yaprak ENGİN Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. (2014): 94 - 97.
MLA ÇAĞLAYAN KIYAK Emel,Kara Mustafa,Karacavus Seyhan,Erdoğan Yalçın,ÜSTÜN Yaprak ENGİN Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. , 2014, ss.94 - 97.
AMA ÇAĞLAYAN KIYAK E,Kara M,Karacavus S,Erdoğan Y,ÜSTÜN Y Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. . 2014; 94 - 97.
Vancouver ÇAĞLAYAN KIYAK E,Kara M,Karacavus S,Erdoğan Y,ÜSTÜN Y Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. . 2014; 94 - 97.
IEEE ÇAĞLAYAN KIYAK E,Kara M,Karacavus S,Erdoğan Y,ÜSTÜN Y "Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler." , ss.94 - 97, 2014.
ISNAD ÇAĞLAYAN KIYAK, Emel vd. "Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler". (2014), 94-97.
APA ÇAĞLAYAN KIYAK E, Kara M, Karacavus S, Erdoğan Y, ÜSTÜN Y (2014). Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi, 11(2), 94 - 97.
Chicago ÇAĞLAYAN KIYAK Emel,Kara Mustafa,Karacavus Seyhan,Erdoğan Yalçın,ÜSTÜN Yaprak ENGİN Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi 11, no.2 (2014): 94 - 97.
MLA ÇAĞLAYAN KIYAK Emel,Kara Mustafa,Karacavus Seyhan,Erdoğan Yalçın,ÜSTÜN Yaprak ENGİN Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi, vol.11, no.2, 2014, ss.94 - 97.
AMA ÇAĞLAYAN KIYAK E,Kara M,Karacavus S,Erdoğan Y,ÜSTÜN Y Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi. 2014; 11(2): 94 - 97.
Vancouver ÇAĞLAYAN KIYAK E,Kara M,Karacavus S,Erdoğan Y,ÜSTÜN Y Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi. 2014; 11(2): 94 - 97.
IEEE ÇAĞLAYAN KIYAK E,Kara M,Karacavus S,Erdoğan Y,ÜSTÜN Y "Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler." Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi, 11, ss.94 - 97, 2014.
ISNAD ÇAĞLAYAN KIYAK, Emel vd. "Orta Anadolu'da yaşayan gebelerdeki demir-vitamin kullanımı ve bunu etkileyen faktörler". Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi 11/2 (2014), 94-97.