Yıl: 2002 Cilt: 0 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 51 - 77 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme

Öz:
Otel endüstrisi ülke ekonomisinin gelişmesi için heyecanlandırıcı potansiyeli ile yaşamsal önem taşımaktadır. Bu çalışma sözü edilen endüstrinin bu potansiyeli karşılamaya ayak uydurmasına yardımcı olmayı amaç edinmiştir. Bu doğrultuda otel işletmelerinin müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını karşılama ile memnuniyetlerini artırma konusundaki kriterlere Kıyaslama çerçevesinde değinilmiştir. Öncelikle konuya ışık tutması açısından kıyaslamanın tarihsel gelişimi ele alınmış, daha sonra çeşitleri açıklanarak, işletmelerin kıyaslamaya neden ihtiyaç duydukları, uyulması gereken temel prensipler ve hem şirketler tarafından uygulanan hem de bazı yazarlar tarafından önerilen kıyaslama süreçleri sunulmuştur. Daha önce işletmelerce uygulanan kıyaslama modellerinden örnekler verilmiş ve otel işletmelerinin stratejik planlamalarını yaparken kıyaslamayı kullanabileceklerinin üzerinde durulmuştur, Kıyaslamanın daha iyi kullanımı yönünde otel işletmelerine adapte edilebilir stratejiler tasarlanmıştır. Bu kavramsal stratejiler çerçevesinde, yalnızca işletmeye veya iç ve dış müşteriye değil, ülke ekonomisine de kar getirecek ve en iyilerle rekabete dayalı uygulamalar gerçekleştirilebilecektir.
Anahtar Kelime: rekabetçi kıyaslama otel işletmeleri turizm sektörü

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme

The Applicability of Benchmarking in Lodging Operations

Öz:
The lodging industry plays significant and critical roles in the development of national economy. This study aims to meet the potential of the lodging industry for economic development. In this connection, the criteria for meeting customers' expectations and needs and enhancing their satisfaction were mentioned through benchmarking in the study. Firstly, background for benchmarking was given, and then types of benchmarking were explained by outlining the reasons about why businesses needed benchmarking. Finally, benchmarking processes suggested by other authors were presented. Various models of benchmarking employed by some businesses were provided, and it was suggested that businesses would benefit from benchmarking in strategic planning. Strategies to be adapted to lodging operations were designed for better use of benchmarking. In the framework of these strategies, practices on the basis of competitive advantage might be implemented for the benefit of both business and internal and external customers.
Anahtar Kelime: benchmarking hotel business tourism sector

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • ANGELO, Rocco M. ve Andrew N. VLADIMIR (1998), An Introduction to Hospitality Today, 3rd.ed., Michigan: Educational Institute of AHMA.
  • BOĞAN, C.E. ve M.J. ENGLISH (1993), "Benchmarking: A Wakeup Call for Board Members," Planning Review, July-Aug, s:21-33.
  • ____,____ve_____,____.(1994), Bencmarking For Best Practices, New York: McGraw Hill Inc.
  • BOXWELL, J. Robert (1994), Benchmarking For Competitive Advantage, New York: McGraw Hill Inc.
  • BRAHAM, Bruce (1996), "Benchmarking" Departmant of National Haritage, BournemouthUniversity,England, www.bournemouth.ac.uk/si/bbraham_ website_i.../h_benchmarking.htm
  • BREITER, D. ve S.F. KLINE (1995), "Benchmarking Quality Management in Hotels," FIUHospitality Review, Fall, s:45-52.
  • BURKE, J.Charles (1996), "10 Steps The Best-Practices Benchmarking," Quality Digest, February, s:22-30.
  • CAHILL, Lawrence B. (1994), "Bencmarking Environmental Ardit Programs: Best Practices and Biggest Challenges," Total Quality Environmental Management, s:13-18.
  • CAMP, Robert C. (1989),Bencmarking:The Search for Industry Best Practices That Lead to Superior Performance, New York: ASQC Quality Press.
  • ___,____ . (1991), "Learning from the Best Leads to Superior Performance," Journal of Business Strategy, May-June, s: 56-67.
  • CHEN, Wen-Hsien (1998), "Benchmarking Quality Goals in Service System," The Journal of Services Marketing, Vol:12,No: 2, s:113-128.
  • ÇAKICI, C. ve dig. (2002), Otel İşletmeciliği, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • ÇOLAK, Metin (1995), "Toplam Kalite Yönetimi ve Eğitimde Kalite, Kıyaslama," 4. Ulusal Kalite Kongresi, 8-9 Kasım.
  • EKER, Selim (1996), "Kıyaslama Tekniği ve Eczacıbaşı Topluluğunda Kıyaslama Uygulamaları," 5. Ulusal Kalite Yönetimi ve Siyasette Kalite, İstanbul: 13-14 Kasım.
  • GÜLCAN, Bilgehan ve Rüçhan KAYAMAN (1999), "Bencmarking: İyinin En İyisi Olmak," Gazi Üniversitesi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Derg/sz,No2,s:47-63.
  • HART, Christopher W. L. ve David A. TROY (1996), Strategic Hotel/Motel Marketing, Revised Edition, Michigan: Educational Institute of AHMA.
  • JOLLEY, Tony (2001), "Benchmarking For Small Hotels-A 'Tourism:Competing With The Best' Initiative," Departmant of National Heritage, Bournemouth University, England,http://www.tonyversity.bournemouth.ac.uk/teaching_materials/ html/benchmarking_for_hotels.html
  • KAPPA, Margaret M, NITSCHKE, Aleta ve Patricia SCHAPPERT (1997), Housekeeping Management, 2nd.ed., Michigan: Educational Institute of AHMA.
  • KASAVANA, Michael L. ve Richard M. BROOKS (2001), Managing Front Office Operations, 6th. ed., Michigan: Educational Institute of AHLA.
  • LAZER, William ve Roger A. LAYTON (1999), Marketing of Hospitality Services, Michigan: Educational Institute of AHMA.
  • LOVELOCK, Christopher ve Lauren WRIGHT (2002), Principles of Service Marketing and Management, 2nd.ed., New Jersey: Prentice Hall Inc.
  • NEMLİOĞLU, Samim (1995), Benchmarking Seminer Notlan, Arçelik Kalite Grubu.
  • OLALI, H. ve M. KORZAY (1993), Otel İşletmeciliği, 2. Basım, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • SINMAZ,. Sezin (1997), "Pazarlamada Örnek edinme (Benchmarking) ve Türkiye'den Bir Örnek," Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, SBE Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • SMITH, G.A., RITTER, D. ve W. TUGGLE (1993), "Benchmarking: The Fundamental Questions," Marketing Management, Vol 2, No 3, s:43-48.
  • SPENDOLINI, Michael J. (1992), The Benchmarking Book, Amacom-American Management Assocation, New York.
  • _______,______. (1993), "How to Build a Benchmarking Team", Journal of Business Strategy, March-April,.
  • WATSON, Gregory H. (1993), Strategic Benchmarking, NewYork: John Wiley & Sons Inc.
  • ______,______. (1992), The Benchmarking Workbook, Cambridge, Massachusetts: Productivity Press.
  • WASTI, Nazlı (1996), Benchmarking (Kıyaslama Metodu) Vak'a Çalışması, İstanbul.
  • WOOD, Jonathan (1999), "Benchmarking: Industrial Tourism or A Tool For Continuous Improvement", Conference Report, The Universirty of New South Wales, Sdney, Australia,http://www.library.unsw.edu.au./~libadmin/conf7bench.html
  • YASİN,M.M. ve T. W. ZIMMERER(1995), "The Role of Benchmarking in Achieving Continuous Service Quality," International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol 7, No: 4, s:27-32,.
  • ZİBEL, Pınar M. (1997),"İşletmelerde Benchmarking Uygulama Süreçleri," İstanbul: Marmara Üniversitesi, SBE Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • ZİYAL, Nurtaç (1997), İş Dünyasının Yeni Gözdesi Benchmarking, (Ek Kitapçık) Capital, Ekim 1997.
APA TOPALOĞLU M, Sökmen A (2002). Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. , 51 - 77.
Chicago TOPALOĞLU Melih,Sökmen Alev Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. (2002): 51 - 77.
MLA TOPALOĞLU Melih,Sökmen Alev Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. , 2002, ss.51 - 77.
AMA TOPALOĞLU M,Sökmen A Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. . 2002; 51 - 77.
Vancouver TOPALOĞLU M,Sökmen A Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. . 2002; 51 - 77.
IEEE TOPALOĞLU M,Sökmen A "Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme." , ss.51 - 77, 2002.
ISNAD TOPALOĞLU, Melih - Sökmen, Alev. "Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme". (2002), 51-77.
APA TOPALOĞLU M, Sökmen A (2002). Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(2), 51 - 77.
Chicago TOPALOĞLU Melih,Sökmen Alev Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.2 (2002): 51 - 77.
MLA TOPALOĞLU Melih,Sökmen Alev Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.2, 2002, ss.51 - 77.
AMA TOPALOĞLU M,Sökmen A Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2002; 0(2): 51 - 77.
Vancouver TOPALOĞLU M,Sökmen A Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi. 2002; 0(2): 51 - 77.
IEEE TOPALOĞLU M,Sökmen A "Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme." Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.51 - 77, 2002.
ISNAD TOPALOĞLU, Melih - Sökmen, Alev. "Kıyaslama (Benchmarking) Kavramı ve Otel İşletmelerinde Uygulanabilirliği Üzerine Kavramsal Bir İnceleme". Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi 2 (2002), 51-77.