Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi

Yıl: 2013 Cilt: 0 Sayı: 81 Sayfa Aralığı: 14 - 27 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi

Öz:
Ticari işletmenin bir bütün olarak devri, hem yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) hem de yeni Türk Borçlar Kanunu'nda (TBK) düzenlenmiştir. Her iki düzenlemenin, ticari işletmenin devri sözleşmesinin şekli ve niteliği konusundaki yaklaşımları farklıdır. TTK m. 11/3 hükmü, ticari işletmenin devri sözleşmesini, yazılı şekil şartına tabi tutmuş ve tasarruf işlemi olarak kabul etmiştir. Buna karşılık ticari işletme dâhil malvarlığı ve bütün işletmelerin devrini düzenleyen TBK m. 202 hükmüne göre devir sözleşmesi, borçlandırıcı işlem niteliğindedir ve herhangi bir şekil şartına tabi tutulmamıştır. Bundan başka her iki Kanun'un, ticari işletmenin malvarlığı unsurları arasında yer alan kiracılık hakkının devralana geçmesine yönelik düzenlemeleri arasında da fark vardır. Ayrıca yakın zamanda yürürlüğe giren Ticaret Sicili Yönetmeliği ve 6353 sayılı Kanun, ticari işletmenin devri şartlarını ve kiracılık hakkının devralana geçişini etkileyecek hükümlere sahiptir. Bu çalışmanın amacı ticari işletmenin devri şartlarını incelemek değildir. Çalışmada sadece ticari işletmenin ve kiracılık hakkının devrine ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme

Evaluation the Assignment of the Business Enterprise and Tenancy Right Related Provisions the New TTK (Turkish Commercial Code) and TBK (Turkish Code of Obligations)

Öz:
Assignment of the business enterprise as a whole is regulated in both the new Turkish Commercial Code (TTK) and the new Turkish Code of Obligations (TBK). Their approach towards the form and nature of the business enterprise assignment agreement is different in the two regulations. TTK article 11/3 provision qualified the business enterprise assignment agreement to writing form condition and accepted it as a deal of disposal. On the other hand, according to TBK article 202 which regulates all assets and enterprises including business enterprise, assignment agreement has the quality of promissory transaction and is not put to any requirement as to form. In addition, both laws differ on the provisions arranging the assignment of the right of tenancy which is among the elements of the assets of commercial enterprise to the assignee. Furthermore, the Regulation of the Commercial Register and the Law numbered 6353 which have come into force recently, contain provisions affecting the assignment of the business enterprise and the right of tenancy to the assignee. The purpose of this study is not to examine the terms of the assignment of commercial enterprise. In this study, only the problems and solution suggestions will be discussed regarding the assignment of the business enterprise and the right of tenancy.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA TOPÇUOĞLU M (2013). Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. , 14 - 27.
Chicago TOPÇUOĞLU Metin Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. (2013): 14 - 27.
MLA TOPÇUOĞLU Metin Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. , 2013, ss.14 - 27.
AMA TOPÇUOĞLU M Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. . 2013; 14 - 27.
Vancouver TOPÇUOĞLU M Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. . 2013; 14 - 27.
IEEE TOPÇUOĞLU M "Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi." , ss.14 - 27, 2013.
ISNAD TOPÇUOĞLU, Metin. "Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi". (2013), 14-27.
APA TOPÇUOĞLU M (2013). Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. Terazi Hukuk Dergisi, 0(81), 14 - 27.
Chicago TOPÇUOĞLU Metin Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. Terazi Hukuk Dergisi 0, no.81 (2013): 14 - 27.
MLA TOPÇUOĞLU Metin Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. Terazi Hukuk Dergisi, vol.0, no.81, 2013, ss.14 - 27.
AMA TOPÇUOĞLU M Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. Terazi Hukuk Dergisi. 2013; 0(81): 14 - 27.
Vancouver TOPÇUOĞLU M Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi. Terazi Hukuk Dergisi. 2013; 0(81): 14 - 27.
IEEE TOPÇUOĞLU M "Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi." Terazi Hukuk Dergisi, 0, ss.14 - 27, 2013.
ISNAD TOPÇUOĞLU, Metin. "Yeni TTK'nın ve Yeni TBK'nın Ticari İşletmenin ve Kiracılık Hakkının Devrine İlişkin Hükümlerinin Değerlendirilmesi". Terazi Hukuk Dergisi 81 (2013), 14-27.