Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları

Yıl: 1998 Cilt: 4 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 65 - 69 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları

Öz:
Bu araştırmada Mürver bitkisinin yaprak ve meyvelerinden yararlanılmıştır. Yün halı ipliğine göre % 3 oranında mordan kullanılarak iki yöntem uygulanmıştır. Birinci yöntemde yün halı iplikleri önce mordan ile işlem görmüş daha sonra boyanmıştır. İkinci yöntemde ise mordan, boyama işlemi sırasında floteye ilave edilmiştir. Toplam 36 boyama yapılmıştır ve elde edilen renklerin yün halı iplikleri üzerindeki ışık ve sürtünme haslıkları belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: mordan renk haslığı ışık haslığı Sambucus nigra boyama (tekstil) halı sürtünme haslığı mürver boyalar yün ipliği haslık

Konular: Çevre Bilimleri

The colours obtained from elder flower ( Samnucus nigra L . ) plant in natural dyeing and their colour fastnessses to light and abrasion on wool carpet yarns

Öz:
In this research fruit and leaves of Elder flower plant were used in natural dyeing. Two methods were applied by using mordant at the ratio 3 % according to wool carpet yarns. According to first method, wool carpet yarns were treated with mordant firstly and were dyed. To the lsecond method, mordant were added together to flotte during dyeing. Totaly 36 dyeing processes were performed and the colour fastnesses to light and abrasion on wool carpet yarns of were determined the colours which were obtained from this plant.
Anahtar Kelime: abrasion fastness elder dyes yarns fastness mordant color fastness light fastness Sambucus nigra dyeing carpet

Konular: Çevre Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAYABAŞI N, Etikan S (1998). Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. , 65 - 69.
Chicago KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. (1998): 65 - 69.
MLA KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. , 1998, ss.65 - 69.
AMA KAYABAŞI N,Etikan S Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. . 1998; 65 - 69.
Vancouver KAYABAŞI N,Etikan S Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. . 1998; 65 - 69.
IEEE KAYABAŞI N,Etikan S "Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları." , ss.65 - 69, 1998.
ISNAD KAYABAŞI, Nuran - Etikan, Sema. "Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları". (1998), 65-69.
APA KAYABAŞI N, Etikan S (1998). Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 4(3), 65 - 69.
Chicago KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. Tarım Bilimleri Dergisi 4, no.3 (1998): 65 - 69.
MLA KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.4, no.3, 1998, ss.65 - 69.
AMA KAYABAŞI N,Etikan S Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. Tarım Bilimleri Dergisi. 1998; 4(3): 65 - 69.
Vancouver KAYABAŞI N,Etikan S Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları. Tarım Bilimleri Dergisi. 1998; 4(3): 65 - 69.
IEEE KAYABAŞI N,Etikan S "Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları." Tarım Bilimleri Dergisi, 4, ss.65 - 69, 1998.
ISNAD KAYABAŞI, Nuran - Etikan, Sema. "Mürver ( Sambucus nigra L .) bitkisinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerine ışık ve sürtünme hastalıkları". Tarım Bilimleri Dergisi 4/3 (1998), 65-69.