Yıl: 1999 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 36 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı

Öz:
Bu araştırma gıda maddesi olarak değerlendirilemeyen asma yapraklarının bitkisel boyacılıkta kullanılarak atık olmaktan çıkarılması amacıyla verdikleri renklerin belirlenmesi ve bu renklerin ışık ve sürtünme haslıklarının saptanması planlanmıştır. Araştırmada bitkisel materyal olarak şaraplık üzüm çeşitlerinden (Vitis vinifera L.) Pinot noir ve Kalecik Karası'nın olgun ve genç yaprakları, Alicante Bouschet'in ise dökülmeye yakın kırmızılaşmış yaprakları ile Amerikan asma anaçlarından SO4 (oppenheirn) (Vitis vinifera L.)'ün olgun ve genç yapraklan kullanılmıştır. %3 oranında mordan kullanılarak mordanlı boyama (ön mordanlama) yöntemi ile toplam 35 boyama yapılmıştır. Boyamalardan elde edilen renkler bej renginden koyu kahverengiye kadar değişiklik göstermektedir. Bu renklerin ışık haslıkları.3 ile 6, sürtünme haslıkları ise 1 ile 3-4 değerleri arasında değişmektedir.
Anahtar Kelime: boya bitkileri mordan renk haslığı ışık haslığı doğal boyalar anaçlar halı şaraplık çeşitler boyalar haslık

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği

The use of some grape varieties and rootstocks leaves with different maturaties in natural dyes

Öz:
In this study, it is planned be determined the colours they give together with the light and abrasion fastness characteristics of their colours because grape leaves will no longer be wasted by being used in the natural dyes. In this research mature and young leaves of Pinot noir and Kalecik Karası which are varieties of winegrapes, reddish leaves at the falling stage of Alicante Boushchet, and mature and young leaves of the Rootstocks were used. Totaly 35 dyeing were done using mordant with 3 %. Light and abrassion fastness degrees of the colours obtained were determined. The colours of the grape leaves were labeled and type of these colours varied from beige to dark brown. On the other hand, the colour fastnesses to light and to abrasion on wool carpet yarns of this plant were studied. The colour fastness to light of this plant were found as 3 to 6, to abrasion 1 to 3-4.
Anahtar Kelime: wine cultivars dyes fastness dye plants mordant color fastness light fastness natural colourants rootstocks carpet

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAYABAŞI N, Etikan S (1999). Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. , 36 - 40.
Chicago KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. (1999): 36 - 40.
MLA KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. , 1999, ss.36 - 40.
AMA KAYABAŞI N,Etikan S Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. . 1999; 36 - 40.
Vancouver KAYABAŞI N,Etikan S Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. . 1999; 36 - 40.
IEEE KAYABAŞI N,Etikan S "Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı." , ss.36 - 40, 1999.
ISNAD KAYABAŞI, Nuran - Etikan, Sema. "Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı". (1999), 36-40.
APA KAYABAŞI N, Etikan S (1999). Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. Tarım Bilimleri Dergisi, 5(2), 36 - 40.
Chicago KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. Tarım Bilimleri Dergisi 5, no.2 (1999): 36 - 40.
MLA KAYABAŞI Nuran,Etikan Sema Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.5, no.2, 1999, ss.36 - 40.
AMA KAYABAŞI N,Etikan S Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. Tarım Bilimleri Dergisi. 1999; 5(2): 36 - 40.
Vancouver KAYABAŞI N,Etikan S Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı. Tarım Bilimleri Dergisi. 1999; 5(2): 36 - 40.
IEEE KAYABAŞI N,Etikan S "Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı." Tarım Bilimleri Dergisi, 5, ss.36 - 40, 1999.
ISNAD KAYABAŞI, Nuran - Etikan, Sema. "Bazı üzüm çeşitleri ve Amerikan asma anaçlarından farklı olgunlukta alınan yaprakların bitkisel boyacılıkta kullanımı". Tarım Bilimleri Dergisi 5/2 (1999), 36-40.