Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Yıl: 1999 Cilt: 28 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 35 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Öz:
Erzurum ili Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışma, Starking Delicious, Golden Delicious ve Amasya çeşitleriyle kurulu üretici bahçelerinde 1995-1996 yıllarında yürütülmüştür. Denemede, bahçelerden yaprak ve toprak örnekleri alınarak bu bahçelerin besin elementi kapsamlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme bahçelerinden, 0-20 cm, 20-40 cm ve 40-60 cm derinliklerden alınan toprak örneklerinin ve ağaçlardan alınan yaprak örneklerinin analizleri sonucunda, toprakların genellikle kumlu-tınlı ve kumlu- killi yapıda olduğu, pH düzeylerinin 7.0-7.4 arasında değişim gösterdiği, toprağın üst kısımlarında fazla miktarda belirlenen organik madde miktarının genelde yeterli seviyelerde olduğu saptanmıştır. Diğer yandan hem toprak hem de yaprak örneklerinde fosfor, potasyum ve demir elementlerinde eksiklik belirlenmiş olup, diğer besin elementlerinin toprak ve yaprak örneklerindeki miktarların da orta- normal arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: bitki analizleri Erzurum besin değeri elma bitki bileşimi

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

An investigation on determining of nutritional status of some apple varieties grown in Pazaryolu district of Erzurum

Öz:
This study was conducted to determine the nutrient contents of Starking Delicious, Golden Delicious and Amasya apple cultivars grown in Pazaryolu districts of Erzurum during 1995 and 1996. Nutrient contents of the orchards were determined by taking samples of leaf and soil. Soil samples were taken from 0-20 cm, 20-40 cm and 40-60 cm depth. Soil texture was classified as sandy-loamy and sandy-clay, and pH was between 7.0-7.4. Organic matter was significant in these orchards. P, K, and Fe were not significant in both leaf and soil samples while the other mineral contents were determined between medium and normal intervals in the samples.
Anahtar Kelime: apples plant composition plant analysis Erzurum nutritive value

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA ERTÜRK Y, GÜLERYÜZ M (1999). Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 35 - 40.
Chicago ERTÜRK Yaşar,GÜLERYÜZ Muharrem Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. (1999): 35 - 40.
MLA ERTÜRK Yaşar,GÜLERYÜZ Muharrem Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. , 1999, ss.35 - 40.
AMA ERTÜRK Y,GÜLERYÜZ M Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 1999; 35 - 40.
Vancouver ERTÜRK Y,GÜLERYÜZ M Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. . 1999; 35 - 40.
IEEE ERTÜRK Y,GÜLERYÜZ M "Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma." , ss.35 - 40, 1999.
ISNAD ERTÜRK, Yaşar - GÜLERYÜZ, Muharrem. "Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma". (1999), 35-40.
APA ERTÜRK Y, GÜLERYÜZ M (1999). Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe, 28(1-2), 35 - 40.
Chicago ERTÜRK Yaşar,GÜLERYÜZ Muharrem Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe 28, no.1-2 (1999): 35 - 40.
MLA ERTÜRK Yaşar,GÜLERYÜZ Muharrem Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe, vol.28, no.1-2, 1999, ss.35 - 40.
AMA ERTÜRK Y,GÜLERYÜZ M Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe. 1999; 28(1-2): 35 - 40.
Vancouver ERTÜRK Y,GÜLERYÜZ M Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe. 1999; 28(1-2): 35 - 40.
IEEE ERTÜRK Y,GÜLERYÜZ M "Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma." Bahçe, 28, ss.35 - 40, 1999.
ISNAD ERTÜRK, Yaşar - GÜLERYÜZ, Muharrem. "Erzurum iline bağlı Pazaryolu ilçesinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin besin kapsamlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma". Bahçe 28/1-2 (1999), 35-40.