Yıl: 2018 Cilt: 18 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 65 - 77 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 05-02-2019

ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Öz:
Bu çalışmada amaç, asgari ücret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda, reel asgari ücret ve ekonomik büyüme değişkenleri 1983-2014 dönemi dikkate alınarak Türkiye için incelenmiştir. TY-VAR nedensellik testinin kullanıldığı çalışmada, ekonomik büyüme oranlarından asgari ücrete doğru istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif tek yönlü bir ilişki bulunmuştur. Böylelikle ekonomik büyümede meydana gelen artışların, asgari ücrete pozitif yansıdığı söylenebilir. Ancak asgari ücretlerdeki artış, ekonomik büyümeye yansımamaktadır. Bu durum, asgari ücretlilerin artan gelirleriyle ihtiyaçlarını karşılayamadığını göstermektedir. Her ne kadar bireylerin reel ücretlerinde artış yaşansa da, bu durumun tüketim harcamalarına yansımadığı söylenebilir.
Anahtar Kelime:

INVESTIGATION THE RELATIONSHIP BETWEEN MINIMUM WAGE AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY

Öz:
In this study, the aim is to analyze the relationship between minimum wages and economic growth. With this aim, real minimum wage and economic growth variables are considered for the period of 1983-2014 in Turkey. A statistically significant and positive bidirectional relationship from the economic growth rate to the minimum wage is found in this study in which TY-VAR causality test is used. Thus, it can be said that the increase in economic growth has a possitive effect on the minimum wage. However, the increase in the minimum wage does not have an impact on the economic growth. The low levels of minimum wage shows that individuals can not afford their needs. Although the real wages of the individuals have increased, it can be said that this situation does not effect on consumption expenditures.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Tütüncü A, GONÜLAÇAN A (2018). ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. , 65 - 77.
Chicago Tütüncü Asiye,GONÜLAÇAN AYSENUR ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. (2018): 65 - 77.
MLA Tütüncü Asiye,GONÜLAÇAN AYSENUR ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. , 2018, ss.65 - 77.
AMA Tütüncü A,GONÜLAÇAN A ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. . 2018; 65 - 77.
Vancouver Tütüncü A,GONÜLAÇAN A ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. . 2018; 65 - 77.
IEEE Tütüncü A,GONÜLAÇAN A "ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." , ss.65 - 77, 2018.
ISNAD Tütüncü, Asiye - GONÜLAÇAN, AYSENUR. "ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ". (2018), 65-77.
APA Tütüncü A, GONÜLAÇAN A (2018). ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(2), 65 - 77.
Chicago Tütüncü Asiye,GONÜLAÇAN AYSENUR ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18, no.2 (2018): 65 - 77.
MLA Tütüncü Asiye,GONÜLAÇAN AYSENUR ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.18, no.2, 2018, ss.65 - 77.
AMA Tütüncü A,GONÜLAÇAN A ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018; 18(2): 65 - 77.
Vancouver Tütüncü A,GONÜLAÇAN A ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018; 18(2): 65 - 77.
IEEE Tütüncü A,GONÜLAÇAN A "ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, ss.65 - 77, 2018.
ISNAD Tütüncü, Asiye - GONÜLAÇAN, AYSENUR. "ASGARİ ÜCRET VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18/2 (2018), 65-77.