Yıl: 2018 Cilt: 30 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 39 - 48 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 21-03-2019

Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışmada, Geleneksel Kastamonu Evleri’nde kullanılan geleneksel olarak elle üretilen mevcut harman tuğlaların fiziksel (özgül ağırlık, birim hacim ağırlık, kılcal su emme, porozite, donma-çözünme durabilite (dayanıklılık) ve aşınma), ısıl (katı cisimlerin ısı iletim katsayısı tayini) ve mekanik (basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımı) özellikleri incelenmiştir. Ayrıca harman tuğlaların yapısal karakterizasyonunun tespiti için SEM ve BET görüntüleri alınmıştır. Çalışmaya Kastamonu il merkezinde bulunan Geleneksel Kastamonu Evi’nden numune temini ile başlanılmıştır. Fiziksel ve mekanik deneyler önce mevcut numunelere, daha sonra fabrikasyon yöntemiyle üretilen numunelere uygulanmıştır. Deney işlemleri tamamlandıktan sonra, bulunan değerler karşılaştırılmıştır. Elde edilen verilere göre mevcut numunenin özgül ağırlık, birim hacim ağırlık ve katı cisimlerde ısı iletim katsayısı tayini değerlerinin fabrikasyon numunesine göre daha üstün özellikte olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kılcal su emme donma-çözünme etkisi, porozite, aşınma ve basınç dayanımı değerlerine bakıldığında, fabrikasyon yöntemiyle üretilen harman tuğlalarının daha üstün nitelikte olduğu ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelime:

Comparison Of The Physical And Mechanical Properties Of Manually Manufactured And Factory Production Blended Bricks Used In Build Of Traditional Kastamonu Houses

Öz:
In this study, the physical (specific gravity, weight per unit of volume, capillary water absorption, porosity, freezing-thawing durability and wear), thermal (heat conduction coefficient of solids)) and mechanical (compressive strength and tensile splitting strength) properties of available blend bricks which are traditionally hand produced in Traditional Kastamonu Houses have been examined. Also SEM and BET images were taken to determine the structural characterization of the blend bricks The study started with supply of samples from the Traditional Kastamonu House located in the city center of Kastamonu. Firstly physical and mechanical experiments were applied to the available samples, then to the samples produced by the fabrication method. After the test procedure was completed, the values found were compared. According to the obtained data, it was determined that the available sample has higher specific gravity, weight per unit of volume and heat transfer coefficient values of solid bodies than the fabricated sample. When the values of capillary water absorption, freezethaw effect, porosity, abrasion and compressive strength are taken into consideration, It has been revealed that the bricks produced by the fabrication method are superior to the bricks.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Yılmaz, A., Koçu, N., Demircan, H., (2015). Örnek konutlar üzerinden geleneksel kastamonu evlerinin yapı fiziği açısından incelenmesi. 2. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sosyal Ve Teknik Bilimler Kongresi, 365-377.
  • Eyüpgiller, K. (1999). Bir kent tarihi Kastamonu. Eren Yayıncılık, İstanbul, 24s
  • Perker, Z., (2012). Geleneksel Cumalıkızık konutlarında cephe özellikleri ve günümüzdeki durum, 6. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu, 420432.
  • Akdemir, M., ve Korkmaz E., (2010). Geleneksel konut dokularında malzemenin çatı ve cephe kuruluşuna etkileri: batı karadeniz bölgesi örneği, 5.Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu, 622-630.
  • Yılmaz, A., Korkmaz, S.Z., (2016). Geleneksel abana evlerinde kullanılan dış cephe malzemeleri, 1. Uluslararası Abana Sempozyumu, 250-261.
  • Başarır, B., Diri, B., (2014). Bina cephelerinin yenilenmesinde kullanılan stratejiler. 7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu, ss. 1-10.
  • Koca, G., As, N., Arıoğlu, N., (2013). Ahşap dış cephe kaplama elemanları. 7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu, ss. 1-7.
  • TS 705, (2005) Fabrika tuğlaları-Duvarlar için dolu ve düşey delikli, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Akman, M.S., (1997). Building materials in early ages of mankind. International Conference on Studies in Ancient Structures. Edited by Özşen. G., p. 177186.
  • Çiçek, Y.E., (2002). Pişmiş toprak tuğla, bimsbeton, gazbeton ve perlitli yapı malzemelerinin fiziksel kimyasal ve mekanik özelliklerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 123-124s
  • Kılınçarslan, Ş., Başyiğit, C., Aktaş, H., Çankıran, O., Ürgüp, M. N., Uzun, İ., (2007). Yalvaç Pisidia Antiocheia kentinde kullanılan tuğla ve bağlayıcı malzemelerin kimyasal, fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması. Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2: 1-6 s.
  • Sömer O., (2014). Antik yapılarda kullanılan tuğla malzemelerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 8385 s.
  • TS EN 772-4, (2000) “Kagir birimler- deney metotları- bölüm 4: tabii taş kagir birimlerin toplam ve görünen porozitesi ile boşluksuz ve boşluklu birim hacim kütlesinin tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • TS EN 772-11, (2012). Kâgir birimlerde kapiler su emme ve kil kâgir birimlerde ilk su emme hızının tayini, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Sürül, O., (2015). Yüksek fırın cürufu ve uçucu külün tuğla üretiminde katkı olarak kullanılmasının araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 56-58 s.
  • TS CEN/TS 12390-9, (2012). çabuk donma ve çözünme koşulları altında betonda dayanıklılık faktörü tayini, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • TS 2824 EN 1338, DIN 52108, (2002), Testing of ınorganic non-metallic materials – wear test using the grinding wheel according to boehme-grinding wheel method, Germany.
  • Gencel, O., (2015). Characteristics of fired clay bricks with pumice additive. Energy and Buildings, 102: 217-224 s.
  • TS EN 772-1, (2015). Kâgir birimler-deney yöntemleri-bölüm 1: basınç dayanımının tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • TS EN 12390-6, (2010). Beton-sertleşmiş beton deneyleri-bölüm 6: deney numunelerinin yarmada çekme dayanımının tayini, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
APA ÇAĞLAR H, ÇAĞLAR A, KORKMAZ S, DEMİREL B, BAYRAKTAR O (2018). Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. , 39 - 48.
Chicago ÇAĞLAR HAKAN,ÇAĞLAR Arzu,KORKMAZ Serra Zerrin,DEMİREL Bahar,BAYRAKTAR Oğuzhan Yavuz Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. (2018): 39 - 48.
MLA ÇAĞLAR HAKAN,ÇAĞLAR Arzu,KORKMAZ Serra Zerrin,DEMİREL Bahar,BAYRAKTAR Oğuzhan Yavuz Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. , 2018, ss.39 - 48.
AMA ÇAĞLAR H,ÇAĞLAR A,KORKMAZ S,DEMİREL B,BAYRAKTAR O Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. . 2018; 39 - 48.
Vancouver ÇAĞLAR H,ÇAĞLAR A,KORKMAZ S,DEMİREL B,BAYRAKTAR O Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. . 2018; 39 - 48.
IEEE ÇAĞLAR H,ÇAĞLAR A,KORKMAZ S,DEMİREL B,BAYRAKTAR O "Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması." , ss.39 - 48, 2018.
ISNAD ÇAĞLAR, HAKAN vd. "Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması". (2018), 39-48.
APA ÇAĞLAR H, ÇAĞLAR A, KORKMAZ S, DEMİREL B, BAYRAKTAR O (2018). Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 30(2), 39 - 48.
Chicago ÇAĞLAR HAKAN,ÇAĞLAR Arzu,KORKMAZ Serra Zerrin,DEMİREL Bahar,BAYRAKTAR Oğuzhan Yavuz Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30, no.2 (2018): 39 - 48.
MLA ÇAĞLAR HAKAN,ÇAĞLAR Arzu,KORKMAZ Serra Zerrin,DEMİREL Bahar,BAYRAKTAR Oğuzhan Yavuz Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol.30, no.2, 2018, ss.39 - 48.
AMA ÇAĞLAR H,ÇAĞLAR A,KORKMAZ S,DEMİREL B,BAYRAKTAR O Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018; 30(2): 39 - 48.
Vancouver ÇAĞLAR H,ÇAĞLAR A,KORKMAZ S,DEMİREL B,BAYRAKTAR O Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018; 30(2): 39 - 48.
IEEE ÇAĞLAR H,ÇAĞLAR A,KORKMAZ S,DEMİREL B,BAYRAKTAR O "Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması." Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 30, ss.39 - 48, 2018.
ISNAD ÇAĞLAR, HAKAN vd. "Geleneksel Kastamonu Evlerinin İnşasında Kullanılan El İle Üretilmiş Harman Tuğla İle Fabrikasyon Olarak Üretilen Tuğlanın Fiziksel, Mekanik Ve Yapısal Karakterizasyon Özelliklerinin Karşılaştırılması". Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30/2 (2018), 39-48.