Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama

Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 3289 - 3313 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-04-2020

Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama

Öz:
Bireysel yatırımcılar sermaye piyasalarında önemli bir role sahiptir.Yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bireyselyatırımcılar, yaşadıkları toplumun kararlarından da etkilenmektedir.Yatırımcıların kararlarına etki eden faktörler alınan yatırım kararlarıüzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bireysel yatırımcılarındavranışlarının psikolojik ve sosyolojik faktörler açısından incelenmesigerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, bireysel yatırımların yatırım kararlarıüzerinde etkili olan faktörleri araştırmaktır. Irak Menkul KıymetlerBorsası`nda yatırım yapan bireysel yatırımcılar üzerinde anket uygulanarakveri toplanmıştır. Veriler SPSS 22,0 programında frekans ve yüzdeanalizlerine tabi tutularak yorumlanmıştır. Analiz sonucunda bireyselyatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen risk, finansal kriz, finansal bilgive sürü psikolojisi gibi birçok faktörün olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İşletme Finans

A Review of Factors Affecting the Investment Decisions of Individual Investors: An Application in the Iraqi Stock Exchange

Öz:
Individual investors play an important role in capital markets. There are many factors affecting the investment decisions of investors. Individual investors are also affected by the decisions of society in which they live. Factors affecting the decisions of investors have a significant impact on the investment decisions taken. Thus, behaviors of individual investors should be examined in terms of psychological and sociological factors. The purpose of this study is to investigate factors affecting the investment decisions of individual investments. In the application of the study, data were collected by performing a questionnaire on individual investors who had invested in the Iraqi Stock Exchange. The data were interpreted by using frequency and percentage analyses in the SPSS 22.0 program. As a result of the analysis, it was determined that there were many factors affecting the investment decisions of individual investors such as risk, financial crisis, financial information and herd psychology.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ALALWANİ M, DAYI F (2019). Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. , 3289 - 3313.
Chicago ALALWANİ Mohammed,DAYI FARUK Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. (2019): 3289 - 3313.
MLA ALALWANİ Mohammed,DAYI FARUK Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. , 2019, ss.3289 - 3313.
AMA ALALWANİ M,DAYI F Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. . 2019; 3289 - 3313.
Vancouver ALALWANİ M,DAYI F Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. . 2019; 3289 - 3313.
IEEE ALALWANİ M,DAYI F "Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama." , ss.3289 - 3313, 2019.
ISNAD ALALWANİ, Mohammed - DAYI, FARUK. "Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama". (2019), 3289-3313.
APA ALALWANİ M, DAYI F (2019). Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8(4), 3289 - 3313.
Chicago ALALWANİ Mohammed,DAYI FARUK Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8, no.4 (2019): 3289 - 3313.
MLA ALALWANİ Mohammed,DAYI FARUK Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.8, no.4, 2019, ss.3289 - 3313.
AMA ALALWANİ M,DAYI F Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2019; 8(4): 3289 - 3313.
Vancouver ALALWANİ M,DAYI F Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2019; 8(4): 3289 - 3313.
IEEE ALALWANİ M,DAYI F "Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8, ss.3289 - 3313, 2019.
ISNAD ALALWANİ, Mohammed - DAYI, FARUK. "Bireysel Yatırımcıların Yatırım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda Bir Uygulama". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8/4 (2019), 3289-3313.