Yıl: 2020 Cilt: 0 Sayı: 93 Sayfa Aralığı: 143 - 162 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 27-11-2020

FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ

Öz:
I. Dünya Savaşı sonunda, Akdeniz ve Ortadoğu’daki çıkarlarını korumak amacıyla Suriye’yi elegeçiren Fransa, burada hüküm sürmenin en kolay yolu olarak “böl-yönet” politikasını görmüş veuygulamaya çalışmıştır. Bu politikası doğrultusunda da etnik, dinî ve mezhebî farklılıklara göreböldüğü Suriye’de, kendine bağlı olmak üzere, Lübnan Devleti, Dürzi Devleti ve Alevi Devleti ileŞam ve Halep Devletlerini kurmuş ve bu devletleri bölgedeki çıkarlarına ulaşmak için kullandığıbirer araç haline dönüştürmüştür. Fransızların, bu politikaları doğrultusunda, özellikle kullandıklarıtopluluklardan biri de Alevi olarak nitelendirdikleri Nusayriler olmuştur. Fransızların Suriye’dekimanda yönetimi döneminde, “Aleviler Devleti” adıyla kendi devletlerine sahip olan Nusayriler,Fransa’nın Suriye’deki manda yönetimine son vermesi ile 1946 yılında Suriye Devleti’nebağlanmıştır.Bu makalede; giriş kısmında Nusayrilik ve Nusayrilerin yoğun olarak yaşadıkları Lazkiye hakkındabilgi verilmiştir. “Fransızların Suriye’yi İşgaline Giden Süreç” başlığı altında, I. Dünya Savaşı’ndanitibaren Fransızların bölgeyi ellerine geçirmek adına gerçekleştirdiği faaliyetler ve bölgenin işgaliişlenmiştir. “Fransız Mandası Altında Suriye’nin Etnik ve Dinî Olarak Bölünmesi ve AlevilerDevleti” başlığı altında ise bu topraklardaki manda yönetimleri süresince Fransızların uyguladığıpolitikalar ve buna karşı tepkiler ele alınmıştır. Özellikle de bu konuda kaleme alınmış yazılardanfarklı olarak, “Aleviler Devleti” ve bu devlet ile ilgili gelişmeler, telif ve tetkik eserler, dönemingazeteleri ve arşiv belgeleri kullanılarak incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Siyasi Bilimler

Division of Syria Under the French Mandate Government and the Alawite State

Öz:
France, which captured Syria to protect its interests in the Mediterranean and Middle East at the end of the World War I, endeavoured to implement the “divide and rule” policy as the easiest way of reigning over these territories. In line with that policy, they established Lebanon, Druse, Alawite, Damascus and Aleppo states in Syria, which they divided according to ethnic, religious and denominational differences and used these states as an instrument to attain their benefits in the region. According to these policies, the French used especially the Nusayris, which were also called Alawi. The Nusayris which had their own state under the name of “Alawite State” during the mandate government of France in Syria, were connected to the Syrian State when France terminated the mandate government in Syria in 1946. This paper gives information about being a Nusayri and the Latakia region where the Nusayris live intensely, in the introduction section. It discusses the operations performed by the French to capture the region as from the World War I and invasion of the region, under the title “The Process Leading to the French Occupation in Syria”. The paper also discusses the policies implemented by the French throughout their mandate government in these territories and reactions to these policies, under the title “Ethnic and Religious Division of Syria under the French Mandate and the Alawite State”. As distinct from the articles written especially on this issue, the paper reviews the “Alawite State” and developments concerning this state using relevant works, compilations, newspapers and archive documents of the era.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Siyasi Bilimler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA BOLAT M (2020). FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. , 143 - 162.
Chicago BOLAT Mahmut FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. (2020): 143 - 162.
MLA BOLAT Mahmut FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. , 2020, ss.143 - 162.
AMA BOLAT M FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. . 2020; 143 - 162.
Vancouver BOLAT M FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. . 2020; 143 - 162.
IEEE BOLAT M "FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ." , ss.143 - 162, 2020.
ISNAD BOLAT, Mahmut. "FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ". (2020), 143-162.
APA BOLAT M (2020). FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 0(93), 143 - 162.
Chicago BOLAT Mahmut FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 0, no.93 (2020): 143 - 162.
MLA BOLAT Mahmut FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, vol.0, no.93, 2020, ss.143 - 162.
AMA BOLAT M FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2020; 0(93): 143 - 162.
Vancouver BOLAT M FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2020; 0(93): 143 - 162.
IEEE BOLAT M "FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ." Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 0, ss.143 - 162, 2020.
ISNAD BOLAT, Mahmut. "FRANSA’NIN MANDA İDARESİ ALTINDA SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ VE ALEVİLER DEVLETİ". Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 93 (2020), 143-162.