Yıl: 2020 Cilt: 25 Sayı: 41 Sayfa Aralığı: 59 - 72 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-10-2020

Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri

Öz:
Araştırmanın amacı, ilkokul öğrencilerine yön ve yön bulma ile ilgili kazanımların kazandırılmasına yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşlerini tespit etmektir. Araştırma, nitel araştırma modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Kastamonu ilinde görev yapmakta olan 35 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veriler yapılandırılmış açık uçlu görüşme formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin yön kavramını tanımladıkları görülmektedir. Öğretmenler yön ve yön bulma ile ilgili konuların en fazla sosyal bilgiler dersinde ele aldıkları; yön bulma tekniklerinden en fazla pusulayı kullandıkları; öğrencilerin ise güneşi kullandıkları tespit edilmiştir. Öğretmenler yön öğretimi kapsamında en fazla teknolojik aletler ile haritaya başvurduklarını; yön ve yön bulma ile ilgili kazanımların kazandırılmasında karşılaşılan engellerin başında konunun soyut olması ve yön kavramlarının öğrenciler tarafından karıştırıldığını belirtmektedir. Ayrıca öğrencilerin kroki çizmede zorlandıklarını ifade edilmektedir. Sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin etkin olduğu faaliyetlerin yapılması, yön bulma etkinliklerinin diğer derslerle ve günlük hayatla ilişkilendirmesi, yön bulma ile ilgili öğretmen yeterliliklerini arttırılması gibi önerilere yer verilmiştir.
Anahtar Kelime:

CLASSROOM TEACHERS' OPINIONS ON GAINING GAINS RELATED TO DIRECTION AND DIRECTION FINDING IN PRIMARY SCHOOL STUDENTS

Öz:
The aim of this study is to determine the opinions of primary school students towards classroom teachers in order to gain direction and direction gains. The research was conducted with a qualitative research model. The study group consists of 35 classroom teachers working in Kastamonu province. The data was collected in a structured open-ended interview form. The data obtained were analyzed by content analysis. As a result of the research, it is seen that teachers define the concept of direction. It was determined that the teachers dealt with the most topics related to direction and direction finding in social studies courses; they used the most compass in their direction finding techniques; and the students used the sun. Teachers stated that they applied to the map with the most technological tools in the direction teaching; that the subject is intangible and the concepts of direction are confused by the students at the beginning of the obstacles encountered in gaining the gains related to direction and direction finding. In line with the results, suggestions such as carrying out activities in which students are active, linking direction finding activities with other courses and daily life, and increasing teacher competencies related to finding direction were included.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA aydınözü d, Demirbaş i, Demir F (2020). Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. , 59 - 72.
Chicago aydınözü duran,Demirbaş ibrahim,Demir Fatıma Betül Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. (2020): 59 - 72.
MLA aydınözü duran,Demirbaş ibrahim,Demir Fatıma Betül Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. , 2020, ss.59 - 72.
AMA aydınözü d,Demirbaş i,Demir F Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. . 2020; 59 - 72.
Vancouver aydınözü d,Demirbaş i,Demir F Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. . 2020; 59 - 72.
IEEE aydınözü d,Demirbaş i,Demir F "Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri." , ss.59 - 72, 2020.
ISNAD aydınözü, duran vd. "Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri". (2020), 59-72.
APA aydınözü d, Demirbaş i, Demir F (2020). Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. International journal of geography and geography education (Online), 25(41), 59 - 72.
Chicago aydınözü duran,Demirbaş ibrahim,Demir Fatıma Betül Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. International journal of geography and geography education (Online) 25, no.41 (2020): 59 - 72.
MLA aydınözü duran,Demirbaş ibrahim,Demir Fatıma Betül Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. International journal of geography and geography education (Online), vol.25, no.41, 2020, ss.59 - 72.
AMA aydınözü d,Demirbaş i,Demir F Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. International journal of geography and geography education (Online). 2020; 25(41): 59 - 72.
Vancouver aydınözü d,Demirbaş i,Demir F Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri. International journal of geography and geography education (Online). 2020; 25(41): 59 - 72.
IEEE aydınözü d,Demirbaş i,Demir F "Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri." International journal of geography and geography education (Online), 25, ss.59 - 72, 2020.
ISNAD aydınözü, duran vd. "Sınıf Öğretmenlerinin İlkokul Öğrencilerine Yön ve Yön Bulma ile İlgili Kazanımların Kazandırılmasına İlişkin Görüşleri". International journal of geography and geography education (Online) 25/41 (2020), 59-72.