Yıl: 2019 Cilt: 0 Sayı: 54 Sayfa Aralığı: 25 - 45 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-10-2020

BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasındakiekonomik etkileşimi incelemektir. Türkiye başta olmak üzere 10 adet gelişmekte olan ülke vesekiz adet gelişmiş ülke borsası analize dahil edilmiştir. Veri seti Ocak 2010 - Aralık 2017 aylıkborsa endeks değerlerinden oluşmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye’nin hem gelişmiş hem degelişmekte olan seçilmiş ülkelerin borsaları ile eşbütünleşik olduğu, bununla birlikte gelişmekteolan seçilmiş ülke grubunun kendi aralarında eşbütünleşik, ancak seçilmiş gelişmiş ülke grubununkendi aralarında eşbütünleşik olmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla, eşbütünleşik yapılarınedeniyle, gelişmekte olan ülke borsalarının modern portföy teorisi çerçevesinde birbirlerininalternatifi olamayacağı bulgusuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre, uzun vadede gelişmekte olan ülkeborsaları arasında risk dağıtımı yapmak mümkün değildir. Gelişmiş ülke borsaları ise, grupiçerisinde entegre olmamaları nedeniyle, yatırım alternatifi olarak birbirlerinin ikamesikonumundadır.
Anahtar Kelime:

COINTEGRATION ANALYSIS OF BORSA ISTANBUL WITH DEVELOPED AND DEVELOPING COUNTRIES’ STOCK EXCHANGES

Öz:
The aim of this study is to examine the economic interaction between developed and developing countries with Turkey. The analysis consists of ten developing countries, notably Turkey, and eight developed countries’ stock exchanges. The dataset consists of monthly stock market index values between January 2010 and December 2017. According to the results, it is determined that, Turkey is cointegrated with selected developed and developing countries exchanges, moreover selected developing countries group cointegrated between themselves, however selected developed countries group was not cointegrated between themselves. Therefore, due to co-integrated structures of stock exchanges, it has been found that developing country exchanges cannot be an alternative to each other within the framework of modern portfolio theory. According to this result, it is not possible to diversify risks among the developing countries stock exchanges in the long term. Developed countries stock exchanges are not co-integrated within the group and a substitute for each other as an alternative investment tool.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜZEL F, UÇAN O, ACAR M (2019). BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. , 25 - 45.
Chicago GÜZEL Fatih,UÇAN OKYAY,ACAR Melek BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. (2019): 25 - 45.
MLA GÜZEL Fatih,UÇAN OKYAY,ACAR Melek BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. , 2019, ss.25 - 45.
AMA GÜZEL F,UÇAN O,ACAR M BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. . 2019; 25 - 45.
Vancouver GÜZEL F,UÇAN O,ACAR M BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. . 2019; 25 - 45.
IEEE GÜZEL F,UÇAN O,ACAR M "BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ." , ss.25 - 45, 2019.
ISNAD GÜZEL, Fatih vd. "BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ". (2019), 25-45.
APA GÜZEL F, UÇAN O, ACAR M (2019). BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0(54), 25 - 45.
Chicago GÜZEL Fatih,UÇAN OKYAY,ACAR Melek BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 0, no.54 (2019): 25 - 45.
MLA GÜZEL Fatih,UÇAN OKYAY,ACAR Melek BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.0, no.54, 2019, ss.25 - 45.
AMA GÜZEL F,UÇAN O,ACAR M BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2019; 0(54): 25 - 45.
Vancouver GÜZEL F,UÇAN O,ACAR M BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2019; 0(54): 25 - 45.
IEEE GÜZEL F,UÇAN O,ACAR M "BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ." Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0, ss.25 - 45, 2019.
ISNAD GÜZEL, Fatih vd. "BORSA İSTANBUL’UN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ". Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 54 (2019), 25-45.