TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl: 2020 Cilt: 12 Sayı: 28 Sayfa Aralığı: 275 - 326 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 06-05-2021

TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz:
Aile kavramı anne, baba ve çocuklarla sınırlı bir kavram olmayıp,büyük anne, büyük baba, kardeşler ve onlarında çocuklarını içine alanTürk toplumu için değerli kabul edilen önemli bir akraba birliğidir. Bizibiz yapan değerlerimizin başında aile birliğimiz gelir. Evlilik birliğindendaha geniş bir kavram olan aile, sadece karı ve kocanın kurduğu birlikolarak düşünülmemeli ve her iki eşin kan bağı ile bağlı olduğu diğer ailebireylerini de içine alarak kurulmuş küçük topluluklar olarak da yorumlanmalıdır.Yardım nafakası, yardıma muhtaç durumda olan yakın akrabalariçin getirilmiş bir düzenleme olup, bu düzenlemede sadece anne-babaçocuk üçgeninden ibaret değildir. Yardım nafakası üstsoy-altsoy ve kardeşleri de içine alarak Türk Medeni Kanunu 364-366. maddeleri arasındaözel olarak düzenlenmiştir. “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekleyükümlüdür”. Türk Medeni Kanunu’ndakine benzer bir düzenleme İsviçre Medeni Kanun’u madde 328 vd.da yer almaktadır. Yardım nafakası aslında, aile birliği üyelerinin maddi olanaklarının iyi olması, aile birliğinin devamında paylaşma ve sahip çıkma anlamında önemli bir görevolarak kabul edilmelidir. Yardım nafakası alacaklısı ve yardım nafakasıborçlusu bu nafaka için yapılacak işlemlerini ancak mahkeme yolu iletalep edebilirler. Yardım nafakası talebi, miras hukukundaki sıra sistemine göre yapılabilir. İlk sıradaki nafaka borçlusu tüketilmeden diğersıraya geçilerek nafaka talebine bulunulamaz
Anahtar Kelime:

-

Öz:
The definition of family as a valuable concept in Turkish society includes not only mother, father and child, but grandfather, grandmoth er, siblings and their children. Unity of family is very important for Turkish culture. The concept of family can be defined as a small kinship by blood. The assistance alimony is paid to the certain persons in rela tives by blood. The provision of assistance alimony includes the persons other than parents and children. Assistance alimony is regulated for the lineal kinship and siblings by Articles 364 to 366 of the Turkish Civil Code. A person who is living in financial comfort is obliged to pay assis tance alimony to their lineal relatives and siblings who may suffer hard ship without such a support. Duty of Assistance is regulated under Arti cle 328 ff of Swiss Civil Code. It can be stated that the regulation in the Turkish Civil Code is similar to the Swiss Civil Code. Assistance alimo ny is an important duty of persons living in financial comfort to provide protection and maintenance for relatives. Creditor and debtor of assis tance alimony shall apply to the court for legal actions about this issue. Assistance alimony can be requested according to rules about the order of inheritance law. In this study, application, conditions and result of the assistance alimony will be evaluated in the light of the Republic of Tur key Court of Cassation decisions. Conditions which are required quest assistance alimony will be examined and comparison between the court decisions about this issue will be made.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA Güllüoğlu Altun Y (2020). TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. , 275 - 326.
Chicago Güllüoğlu Altun Yasemin TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. (2020): 275 - 326.
MLA Güllüoğlu Altun Yasemin TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. , 2020, ss.275 - 326.
AMA Güllüoğlu Altun Y TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. . 2020; 275 - 326.
Vancouver Güllüoğlu Altun Y TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. . 2020; 275 - 326.
IEEE Güllüoğlu Altun Y "TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ." , ss.275 - 326, 2020.
ISNAD Güllüoğlu Altun, Yasemin. "TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ". (2020), 275-326.
APA Güllüoğlu Altun Y (2020). TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi, 12(28), 275 - 326.
Chicago Güllüoğlu Altun Yasemin TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi 12, no.28 (2020): 275 - 326.
MLA Güllüoğlu Altun Yasemin TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi, vol.12, no.28, 2020, ss.275 - 326.
AMA Güllüoğlu Altun Y TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi. 2020; 12(28): 275 - 326.
Vancouver Güllüoğlu Altun Y TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi. 2020; 12(28): 275 - 326.
IEEE Güllüoğlu Altun Y "TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ." Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi, 12, ss.275 - 326, 2020.
ISNAD Güllüoğlu Altun, Yasemin. "TÜRK AİLE YAPISININ KORUNMASI VE BÜTÜNLÜĞÜ AÇISINDAN YARDIM NAFAKASININ ALTSOY/ÜSTSOY AÇISINDAN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ". Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi 12/28 (2020), 275-326.