Yıl: 2020 Cilt: 12 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 2823 - 2845 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.20491/isarder.2020.1011 İndeks Tarihi: 12-05-2021

Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması

Öz:
Amaç – Araştırmada üniversite idari personelinin örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık algıları ile bu algılar arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversite idari personelinin örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık algıları betimlenerek bu algıların personelin cinsiyetine, eğitim düzeylerine ve kıdemlerine bağlı olarak istatistiksel açıdan farklılaşıp farklılaşmadığı; ayrıca örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişki test edilmiştir.Yöntem – Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel araştırma deseninde yürütülmüştür. Tarama yöntemi denilen bu yöntem; geçmişte olmuş veya şimdi var olan bir durumu olduğu şekliyle açıklamayı amaçlayan bir yöntemdir (Karasar, 2008). İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın evrenini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde görev yapmakta olan 343 idari personel oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu personelden gönüllük esasına göre araştırmaya katılan 213 idari personelden oluşmaktadır. Araştırma verileri iki farklı ölçek kullanılarak Ekim-Kasım 2019 tarihleri arasında toplanmıştır.Bulgular – Katılımcıların örgütsel kültür algılarında cinsiyet değişkenine göre istatistiksel açıdan farklılaşma tespit edilmemiş, örgütsel bağlılık algılarında ise duygusal bağlılık boyutunda erkek personel lehine farklılık gözlenmiştir. Katılımcıların örgütsel kültür algılarının güç kültürü, başarı kültürü ve destek kültürü boyutlarında; örgütsel bağlılık algılarının ise duygusal bağlılık boyutunda eğitim durumuna bağlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Araştırmada son olarak, üniversite personelinin dört boyuttaki örgütsel kültür algılarının örgütsel bağlılık algılarındaki varyansı açıklama oranı duygusal bağlılık boyutunda %8, devam bağlılığı boyutunda %20, normatif bağlılık boyutunda ise %34 olarak hesaplanmıştır.Tartışma – Gerek bu araştırmada gerekse bu kapsamda daha önce yapılmış olan araştırmalarda ulaşılan sonuçlar, çalışanların görev yaptıkları örgütlerde aynı anda her dört örgütsel kültür eğilimini de belirli düzeylerde algıladıklarını göstermektedir. Araştırmada katılımcıların örgütsel bağlılık algılarına ilişkin betimsel bulgular, daha önce bu konuda yapılmış olan araştırma bulguları ile karşılaştırıldığında bulgular arasında bazı benzerlik ve farklılıklar görülmektedir.
Anahtar Kelime:

Predicting Organizational Commitment Perceptions of University Administrative Staff from Their Organizational Culture Perceptions

Öz:
Purpose – The study aims to investigate the organizational culture and organizational commitmentperceptions of the university administrative staff and the relationships between their organizational cultureand organizational commitment perceptions. In the study, firstly organizational culture and organizationalcommitment perceptions of the participants were described and some analysis were made to test whetherthese perceptions differ statistically depending on gender, education level and experience of theparticipants. Furthermore, the relationships between the perceptions of organizational culture andorganizational commitment were examined.Design/methodology/approach – Information about the universe, sample, data collection tools and dataanalysis process of the research carried out in the relational screening model are given below. The data tobe used in the study were collected between October and November 2019. Findings – Study results also indicated that organizational culture perceptions of the participants did notdiffer statistically according to the gender variable. However, organizational commitment perceptions ofthe participants differed statistically in terms of emotional commitment. It was observed that theparticipants' perceptions of organizational culture differed in the dimensions of power culture,achievement culture and support culture, while organizational commitment perceptions of the participantsdiffered in terms of emotional commitment depending on their educational level. Finally, the total variancesexplained by four organizational culture dimensions were ordered as 34% for normative commitment, 20%for emotional commitment, and 8% for continuance commitment. Discussion – The conclusions reached in both this research and the previous researches show thatemployees perceive all four organizational culture trends at certain levels in their organizations. In theresearch, the descriptive findings of the participants' perceptions of organizational commitment arecompared with the research findings made on this subject, and there are some similarities and differencesbetween the findings.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abdul Rashid, Z., Sambasivan, M., Johari, J. (2003). The influence of corporate culture and organisational commitment on performance, Journal of Management Development 22(8), 708-728. https://doi.org/10.1108/02621710310487873.
  • Acar, A. Z. (2013). Farklı örgüt kültürü tipleri ve liderlik tarzları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Lojistik işletmelerinde bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(2), 5-31.
  • Akar, C., Yıldırım Y. T. (2008). Yöneticilerin örgütsel bağlılık, iş tatmini ve rol stres kaynakları arasındaki ilişkiler: Yapısal denklem modeliyle beyaz et sektöründe bir alan uygulaması, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 97-113.
  • Akyürek, Ç. E., Toygar, Ş. A., Şener, T. (2013). Örgütsel kültür ve alt kültürün örgütsel bağlılığa etkisi: sağlık çalışanları üzerine bir araştırma. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 12(2), 55-62.
  • Alamur, B. (2005). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bir uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Allen, N. J., Meyer, J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization, Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1-18.
  • Alper Ay, F. Ulusoy, H., Tosun, N. (2015). Akademisyenlerin çalıştıkları bölüme ve üniversiteye olan örgütsel bağlılık düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(36), 749-762.
  • Atan, Ş. (2018). Kamu hastanelerinde çalışmakta olan doktor ve hemşirelerin örgüt kültürü algıları ve gösterdikleri örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Balay, R., Kaya, A., Cülha, A. (2013). Örgüt kültürü ve örgütsel sinizm ilişkisi, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 14(2), 123-144.
  • Balay, (2007). Predicting conflict management based on organizational commitment and selected demographic variables. Asia Pacific Education Review, 8(2). 321-336.
  • Balay, R. (2000). Özel ve resmi liselerde yönetici ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Balay, R., (2000). Yönetici ve öğretmenlerde örgütsel bağlılık, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Balcı, A. (2000). Örgütsel sosyalleşme, Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Bayram, L. (2005). Yönetimde yeni bir paradigma: örgütsel bağlılık, Sayıştay Dergisi, 59, 125-139.
  • Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı, (Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara).
  • Chang, E. (1999). Career commitment as a complex moderator of organizational commitment and turnover intention. Human Relations, 52(10), 1257-1278.
  • Chen, C.-F. (2006). Job satisfaction, organizational commitment, and flight attendants’ turnover intentions: A note, Journal of Air Transport Management, 12, 274-276.
  • Clugston, M., Howell, J. P., Dorfman, P. W. (2000). Does cultural socialization predict multiple bases and foci of commitment? Journal of Management, 26(1), 5-30.
  • Çavuş, Ş., Gürdoğan, A. (2008). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Beş yıldızlı bir otel işletmesinde araştırma, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 18-34.
  • Çetin Gürkan G. (2006). Örgütsel bağlılık: Örgütsel iklimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve Trakya Üniversitesi’nde örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Çınar, H. (2018). Örgüt kültürünün eğitsel risk algısına etkisi (Kastamonu İli Örneği), Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu.
  • Dağlı, A., Elçiçek, Z., Han, B. (2018). Örgütsel bağlılık ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Electronic Journal of Social Sciences, 17(68). 1765-1777.
  • Dalgıç, S. (2019). İlk ve ortaokul müdürlerinin canlandırıcı liderlik davranışlarının örgütsel kültürü yordaması, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.
  • Demir, C., Öztürk, U. C. (2011). Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerine etkisi ve bir uygulama, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(1), 17-41.
  • Denison, D. R., Mishra, A. K. (1995). Toward a theory of organizatioal culture and effectiveness. Organization Science, 6(2), 204-223.
  • Durna, U., Eren, V. (2011). Üç bağlılık unsuru ekseninde örgütsel bağlılık. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6(2), 210- 219.
  • Ekici, S., Hacıcaferoğlu, H., Çalışkan, K. (2017). Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı spor örgütlerinde çalışan yöneticilerin örgütsel bağlılık ve örgütsel sinizm düzeylerinin incelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 12 (2), 40-57.
  • Elizur, D., Koslowsky, M. (2001). Values and organizational commitment, International Journal of Manpower, 22(7), 593-599.
  • Erdem, R. (2007). Örgüt kültürü tipleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Elazığ il merkezindeki hastaneler üzerinde bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 2(2), 63-79.
  • Erdem, R., Adıgüzel, O., Kaya, A. (2010). Akademik personelin kurumlarına ilişkin algıladıkları ve tercih ettikleri örgüt kültürü tipleri. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (36), 73-88.
  • Glazer, S., Carole, S., Short, K. M. (2004). A study of the relationship between organizational commitment and human values in four countries, Human Relations, 57 (3), 323-345.
  • Gül, H. (2002); Örgütsel bağlılık yaklaşımlarının mukayesesi ve değerlendirmesi, Ege Akademik Bakış, 2(1), 37- 55.
  • Gülova, A. A., Demirsoy, Ö. (2012). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Hizmet sektörü çalışanları üzerinde ampirik bir araştırma. Business and Economics Research Journal, 3(3), 49-76.
  • Halis, M. (2003). Durumsallığı açısından Türk örgüt kültüründeki yönelimler, Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5, 110-135.
  • Handy, C. B. (1981). Understanding organizations. 2nd Edition, Great Britain: Hazell Watson ve Viney Ltd.
  • Harrison, R. (1975). Diagnosing organizational ideology. Annual handbook for group facilators (Edited by Jones, J. E. and Pfeffer J. W.). University Associates Inc.; in Handy, C. B. (1981): Understanding organizations. 2nd Edition, Great Britain: Hazell Watson ve Viney Ltd.
  • Hofstede, G. (1980). Culture consequences: International differences in work related values, Sage Publications, Beverly Hills, London.
  • Hofstede, G. (1993). Cultural constraints in management theories. Academy of Management Executive. 7(1), 81- 94.
  • Hofstede, G. (2011). Dimensionalizing cultures: The Hofstede model in context. Online Readings in Psychology and Culture, 2(1). http://dx.doi.org/10.9707/2307-0919.1014.
  • Hoy, W. K., Miskel, C. G., (2010). Eğitim yönetimi teori, araştırma ve uygulama, (S.Turan, çev.Ed.) Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • İnceoğlu, E. (2004). Örgüt kültürünün işletme içi iletişime etkisi, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Maramara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • İpek, C. (1999). Resmi liseler ile özel liselerde örgütsel kültür ve öğretmen-öğrenci ilişkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İpek, C. (2010). Predicting organizational commitment from organizational culture in Turkish primary schools, Asia Pacific Education Review, 11:371-385 (DOI 10.1007/s12564-010-9097-x).
  • İpek, C. (2012). Öğretmen algılarına göre ortaöğretim kurumlarında örgütsel kültür ve örgütsel vatandaşlık davranışı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 3(3), 399-434.
  • İrmiş, A. (1995). Örgüt yapısı açısından örgüt kültürü ve bir uygulama, Yayınlanmamış doktora tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Jernigan, I. E., Beggs, J. M., Kohut, G. F. (2002). Dimensions of work satisfaction as predictors of commitment type, Journal of Managerial Psychology, 17(7), 564-579.
  • Karaduman, P. (2014). Eğitim örgütlerinde örgüt kültürünün algılanan liderlik tarzları üzerine etkisi ve bir araştırma, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Karasar, N., (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. İstanbul: Nobel Yayın Dağıtım, 105-109.
  • Kaya, H. (2008). Kamu ve özel sektör kuruluşlarının örgütsel kültürünün analizi ve kurum kültürünün çalışanların örgütsel bağlılığına etkisi: Görgül bir araştırma, Maliye Dergisi, 155(1), 119-143.
  • Korkut, A. (2008). İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeyleri, Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kök, S. B., Özcan, B. (2012). Örgüt kültürünün oluşumunda etkili olan faktörler ve örgütsel bağlılık ilişkisi: bankacılık sektöründe bir araştırma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 7(2), 113-131.
  • Kwantes, C., Boglarsky, C. (2007). Perceptions of organizational culture, leadership effectiveness and personal effectiveness across six countries, Journal of International Management, 13(2), 204-230; Polat, M., Meyda, C. H. (2011). Örgüt kültürü bağlamında güç eğilimi ve örgütsel bağlılık ilişkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolü, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 153-170.
  • Lok, P., Crawford, J. (1999). The relationship between commitment and organizational culture, subculture, leadership style and job satisfaction in organizational change and development, Leadership and Organization Development Journal, 20(7), 365-373.
  • Lund, D. B. (2003); Organizational culture and job satisfaction, Journal of Business ve Industrial Merketing, 18(3), 219-236.
  • Mamatoğlu, N. (2004). Örgütsel kültür tipi ölçeği, 3P Psikiyatri, Psikoloji, Psikofarmakoloji Dergisi, 12(4), 305-315.
  • Martins, E. C., Terblanche, F. (2003); Building organisational culture that stimulates creativity and innovation, European Journal of Innovation Management, 6(1), 64-74.
  • Meyer, J. P., Allen, N. J. (1991). A three-component conceptualization of organizational commitment, Human Resource Management Review, 1(1), 61-89.
  • Meyer, J. P., Allen, N. J., Smith, C. A. (1993). Commitment to organizations and occupations: Extension nd test of a three-component conceptualization. Journal of Applied Psychology. 78, 538-551.
  • Nartgün, Ş. S., Menep, İ. (2010). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılığa ilişkin algı düzeylerinin incelenmesi: Şırnak/İdil örneği, Uluslararası İnsani Bilimler Dergisi, 7(1), 288-316.
  • Oktay, E., Gül, H. (2003). Çalışanların duygusal bağlılıklarının sağlanmasında Conger ve Kanungo’nun karizmatik lider özelliklerinin etkileri üzerine Karaman ve Aksaray Emniyet Müdürlüklerinde yapılan bir araştırma; Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10, 403-428.
  • Oran, A. (2016). Yükseköğretim kurumlarında örgüt kültürünün, çalışanların örgütsel bağlılık ve iş tatmin düzeyleri açısından incelenmesi, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aksaray.
  • O’Reilly, C. (1989). Corporations, culture, and commitment: Motivation and social control in organizations, California Management Review, 31(4), 9-25, in Staw, B. M. (1995) [Editor]. Psychological dimensions of organizational behavior, 2 nd Edition, Prentice Hall, New Jersey.
  • Osmanlıoğlu, S. (2007). Örgütsel kültür tipleri ve değişime yönelik reaksiyonlar arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Öğe, H. S. (2018). Akademisyenlerin örgütsel bağlılıkları ile iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma, Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 21-35.
  • Özoğlu, S. Ç. (1992). Davranış bilimlerinde anket (bilgi toplama aracının) geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 25(2), 321-337.
  • Penley, L. E., Gould, S. (1988). Etzioni’s model of organizational involment: A perspective for understanding commitment to orgainizations. Journal of Organizational Behavior, 9, 43-59.
  • Peterson, K. D., Martin, J. L. (1990). Commitment and organizational culture, Unpublished study, University of Wisconsin, Madison, WI: Department of Educational Administration, in Shaw, J. and Reyes, P. (1992); School cultures: Organizational value orientation and commitment, The Journal of Educational Research, 85(5), 295-302.
  • Pheysey D. C. (1993). Organizational cultures: Types and transformations. London: Routledge.
  • Polat, M., Meyda, C. H. (2011). Örgüt kültürü bağlamında güç eğilimi ve örgütsel bağlılık ilişkisinde örgütsel özdeşleşmenin aracılık rolü, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 153-170.
  • Recepoğlu, E., Kılınç, A. Ç., Şahin, F., Er, E. (2013). Öğretim elemanlarının kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki, Turkish Studies, International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(6), 603-617.
  • Robbins, S. P. (1994). Örgütsel Davranışın Temelleri (Çev: Öztürk, S. A.), Eskişehir: Etam A. Ş. Basım Yayın.
  • Ruçlar, K. (2013). Örgüt kültürü ve örgütsel sessizlik arasındaki ilişki: Sakarya Üniversitesi örneği, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Sevinç Güven, A. (1996). Üniversitelerde örgüt kültürü Osmangazi Üniversitesi'nde örgüt kültürü araştırmaları, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Schein, E. H. (1984). Coming to a new awareness of organizational culture. Sloan Management Review, 25(2), 3- 16.
  • Sezgin, F. (2010). Öğretmenlerin örgütsel bağlılığının bir yordayıcısı olarak okul kültürü. Eğitim ve Bilim, 35(156). 142-159
  • Shaw, J., Reyes, P. (1992). School cultures: Organizational value orientation and commitment, The Journal of Educational Research, 85(5), 295-302.
  • Sökmen, A., Benk, O., Gayaker, S. (2017). Örgüt Kültürü, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(2), 415-429.
  • Sönmez, M. A. (2006). Meslek liselerinde örgüt kültürü, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 45, 85-108.
  • Şişman, M. (1993). İlkokullarda örgüt kültürü, Yayımlanmış doktora tezi), Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Taşdemir, R. (2019). İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin örgütsel kültür ve motivasyon algıları (Nevşehir örneği), Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırşehir.
  • Taşkın, F., Dilek, R. (2010) Örgütsel güven ve örgütsel bağlılık üzerine bir alan araştırması, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(1), 37-46.
  • Terzi, A. R. (2005); İlköğretim okullarında örgüt kültürü, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 43, 423-442.
  • Terzi, A. R., Kurt, T. (2005). İlköğretim müdürlerinin yönetici davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılığına etkisi, Milli Eğitim Dergisi, 33(166), 98-113.
  • Tiryaki, T. (2005). Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerine etkileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Toker, B. Çevirgen, A., Kalıpçı, B. (2019). Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisi: seyahat acentaları üzerinde bir uygulama, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 11(2), 38-53.
  • Türkan, E. (2017). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi; İstanbul Ticaret Üniversitesi personeli örneği, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Türkan, L. (2015). Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkileri, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Uçar, R., İpek, C. (2019). The relationship between high school teachers' perceptions of organizational culture and motivation, Journal of Education and Training Studies, 7(7), 102-117. DOI:https://doi.org/10.11114/jets.v7i7.4198.
  • Uğraşoğlu, İ.K., Çağanağa, Ç. K. (2017). Öğretmenlerin örgüte bağlılık düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi, International Journal of New Trends in Arts, Sports veScience Education, 6(4), 10-38.
  • Uyguç, N., Çımrın, D. (2004). DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Merkez Laboratuarı çalışanlarının örgüte bağlılıklarını ve işten ayrılma niyetlerini etkileyen faktörler, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 91-99.
  • Yaşar, M. (2014). İstatistiğe yönelik tutum ölçeği: geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36(36), 59-75.
  • Yavuz, M. (2010). The effects of teachers’ perception of organizational justice and culture on organizational commitment, African Journal of Business Management, 4(5), 695-701.
  • Yücel, İ. ve Koçak, D. (2014). Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (ERZSOSDER), 7(2), 45-64.
APA Özdemir H, İpek C (2020). Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. , 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
Chicago Özdemir Halil Özcan,İpek Cemalettin Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. (2020): 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
MLA Özdemir Halil Özcan,İpek Cemalettin Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. , 2020, ss.2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
AMA Özdemir H,İpek C Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. . 2020; 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
Vancouver Özdemir H,İpek C Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. . 2020; 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
IEEE Özdemir H,İpek C "Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması." , ss.2823 - 2845, 2020. 10.20491/isarder.2020.1011
ISNAD Özdemir, Halil Özcan - İpek, Cemalettin. "Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması". (2020), 2823-2845. https://doi.org/10.20491/isarder.2020.1011
APA Özdemir H, İpek C (2020). Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(3), 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
Chicago Özdemir Halil Özcan,İpek Cemalettin Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. İşletme Araştırmaları Dergisi 12, no.3 (2020): 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
MLA Özdemir Halil Özcan,İpek Cemalettin Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. İşletme Araştırmaları Dergisi, vol.12, no.3, 2020, ss.2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
AMA Özdemir H,İpek C Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2020; 12(3): 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
Vancouver Özdemir H,İpek C Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2020; 12(3): 2823 - 2845. 10.20491/isarder.2020.1011
IEEE Özdemir H,İpek C "Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması." İşletme Araştırmaları Dergisi, 12, ss.2823 - 2845, 2020. 10.20491/isarder.2020.1011
ISNAD Özdemir, Halil Özcan - İpek, Cemalettin. "Üniversite İdari Personelinin Örgütsel Bağlılık Algılarının Örgütsel KültürAlgılarından Yordanması". İşletme Araştırmaları Dergisi 12/3 (2020), 2823-2845. https://doi.org/10.20491/isarder.2020.1011