Yıl: 2020 Cilt: 19 Sayı: 59 Sayfa Aralığı: 53 - 74 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 02-06-2021

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

Öz:
Varlık yönetim şirketleri, başta bankalar olmak üzere, finansal kurumların takipteki kredi portföylerinioluşturan alacakları devralan ve devraldığı alacakların tahsilat sürecinde uzman olan kuruluşlardır.Finansal sistemin işleyişi açısından son derece önemli olan varlık yönetim şirketleri, hem kredi alacağını tahsil edemeyen taraflara hem de kredi borcunu ödemekte güçlük çeken taraflara avantajlarsağlayan bir misyona sahiptir. Çalışmanın amacı, bankaların takipteki kredilerinin ulaştığı seviyeyisayısal olarak ortaya koymak ve takipteki kredilerin varlık yönetim şirketlerine devir sürecini açıklamaktır. Ayrıca varlık yönetim şirketlerinin kuruluşunu ve faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla, buşirketlere sağlanan vergisel avantajları hukuki düzenlemeler ve özelgeler çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışma sonucunda, varlık yönetim şirketlerine sağlanan ve beş yıllık süre ile sınırlandırılanistisna kapsamındaki vergisel avantajların süresiz hale getirilmesinin ve varlık yönetim şirketlerininhizmet alanının reel sektörü de kapsayacak şekilde genişletilmesinin tüm taraflar açısından faydalıolabileceği görüşüne ulaşılmıştır. Bu kapsamda, varlık yönetim şirketlerinin tüm faaliyetlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından düzenli aralıklarla denetlenmesinin ve hukukaaykırılık teşkil eden işlemlere yönelik önlemler alınmasının sistemin işleyişi açısından önemli olduğuvurgulanmıştır.
Anahtar Kelime:

THE ROLE AND IMPORTANCE OF ASSET MANAGEMENT COMPANIES IN THE FINANCIAL SYSTEM

Öz:
Asset management companies -especially banks- are professional institutions that take over non-performing loans of financial institutions and collect them effectively. These asset management companies are so vital for functioning of the financial system that they have a mission to provide advantages for both parties, one of that can not collect receviables and the other that has financial distress. The aim of this study is to figure out the amount of non-performing loans and to give information about the process of transferring non-performing loans to asset management companies. Besides, the tax advantages of asset management companies are also informed by legal arrangements and rulings in order to promote the activities of such companies. The results of the study point out that it will be advantageous for both parties to unlimit the 5-year period regarding the tax advantages and to broaden the field of activity of asset management companies including the reel sector. Through this, the financial activities of the asset management companies should be monitored by Banking Regulation and Supervision Agency at regular intervals and precautions should be taken in order to prevent illegal operations.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Kaya H, Uzay S (2020). VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. , 53 - 74.
Chicago Kaya Hatice Pınar,Uzay Saban VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. (2020): 53 - 74.
MLA Kaya Hatice Pınar,Uzay Saban VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. , 2020, ss.53 - 74.
AMA Kaya H,Uzay S VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. . 2020; 53 - 74.
Vancouver Kaya H,Uzay S VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. . 2020; 53 - 74.
IEEE Kaya H,Uzay S "VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ." , ss.53 - 74, 2020.
ISNAD Kaya, Hatice Pınar - Uzay, Saban. "VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ". (2020), 53-74.
APA Kaya H, Uzay S (2020). VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Muhasebe ve Denetime Bakış, 19(59), 53 - 74.
Chicago Kaya Hatice Pınar,Uzay Saban VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Muhasebe ve Denetime Bakış 19, no.59 (2020): 53 - 74.
MLA Kaya Hatice Pınar,Uzay Saban VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Muhasebe ve Denetime Bakış, vol.19, no.59, 2020, ss.53 - 74.
AMA Kaya H,Uzay S VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2020; 19(59): 53 - 74.
Vancouver Kaya H,Uzay S VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2020; 19(59): 53 - 74.
IEEE Kaya H,Uzay S "VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ." Muhasebe ve Denetime Bakış, 19, ss.53 - 74, 2020.
ISNAD Kaya, Hatice Pınar - Uzay, Saban. "VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL SİSTEM İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ". Muhasebe ve Denetime Bakış 19/59 (2020), 53-74.