Yıl: 1997 Cilt: 5 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 173 - 187 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması

Öz:
Amaç: Bu çalışmada depresif bir ataktan iyileşen bir grup hastada iyi kalma süresi, alevlenme ve yineleme oranları ile ortaya çıkaran risk etkenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: DSM-III-R ölçütlerine göre bipolar bozukluğun depresif epizodu dışında depresif bozukluk tanılarından birini alan, akut tedavi sonucu iyileşen 48 hasta 2 yıl boyunca izlenmişlerdir. Kümülatif iyi kalma olasılığı sağkalım analizi ile değerlendirilmiştir. Yineleme olasılığını arttıran risk faktörlerinin saptanması amacıyla, izleme sırasında yineleme gösteren ve göstermeyen grup sosyo-demografik veriler, hastalık öyküsü, başvuru sırasındaki depresyon atağının özellikleri, biyolojik değişkenler ve psikososyal stresörler açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: İyileştikten sonra iyilik halini sürdürme olasılığı ilk 6 ayda % 86.7, 12 ayda % 75.6, 24 ayın sonunda ise % 46.3 olmuştur. Atak sayısı (özellikle 3 atak ve fazlası), ikincil depresyon olması, stresör varlığı, sürdürüm tedavisinde düzenli ilaç kullanımının olmaması iyilik durumunun sürdürülmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tartışma: Depresyonda artan atak sayısıyla birlikte hastalığın yineleme riski artmaktadır. Bu nedenle özellikle atak s ayısının fazla olduğu, diğer risk etkenlerinin bulunduğu hastalarda uzun süreli koruyucu tedavi düşünülmelidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri

Recurrence of illness after recovery from an episode of major depression and the factors affecting the risk of recurrence: A two year prospective follow-up study

Öz:
Objective: The objective of this study is to evaluate the probabil¬ity ofremaining well, relapse and recurrence after recovery from an episode of major depression and the factors affecting the risk of recurrence. Method: 48 patients who had recovered from an epi¬sode of major depressive disorder according to DSM-III-R criteria, excluding bipolar disorder, depressive episode were evaluated for 2 years. The probability ofremaining well after the index episode were assessed by survival function. We evaluated socio-demographic char¬acteristics, psycho-social stressors, the course of index episode and biological variables in two groups in order to assess the factors that increase the risk of recurrence. Results: The probability ofremain¬ing well after recovery from index episode was %86.7 at 6 months, %75.6 at 1 year and %46.3 at 2 years. The number of episodes (especially three or more episodes), comorbidity with other psychiat¬ric disorders, presence of stressors and shortness of continuation treatment duration were the factors affecting the risk ofrecurrence. Conclusions: The risk of future episodes increases as the number of past episodes increases. Prophylactic drug treatment should be sug¬gested especially for patients with three or more episodes and for those who have other risk factors.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖRSEL D, Akdemir A, DEMİRERGİ N, Turkcapar M, ŞİRİN A, ÖZBAY H (1997). Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. , 173 - 187.
Chicago ÖRSEL Dönbak Sibel,Akdemir Asena,DEMİRERGİ Nalan,Turkcapar Mehmet Hakan,ŞİRİN Ayhan,ÖZBAY Haluk Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. (1997): 173 - 187.
MLA ÖRSEL Dönbak Sibel,Akdemir Asena,DEMİRERGİ Nalan,Turkcapar Mehmet Hakan,ŞİRİN Ayhan,ÖZBAY Haluk Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. , 1997, ss.173 - 187.
AMA ÖRSEL D,Akdemir A,DEMİRERGİ N,Turkcapar M,ŞİRİN A,ÖZBAY H Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. . 1997; 173 - 187.
Vancouver ÖRSEL D,Akdemir A,DEMİRERGİ N,Turkcapar M,ŞİRİN A,ÖZBAY H Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. . 1997; 173 - 187.
IEEE ÖRSEL D,Akdemir A,DEMİRERGİ N,Turkcapar M,ŞİRİN A,ÖZBAY H "Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması." , ss.173 - 187, 1997.
ISNAD ÖRSEL, Dönbak Sibel vd. "Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması". (1997), 173-187.
APA ÖRSEL D, Akdemir A, DEMİRERGİ N, Turkcapar M, ŞİRİN A, ÖZBAY H (1997). Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, 5(3), 173 - 187.
Chicago ÖRSEL Dönbak Sibel,Akdemir Asena,DEMİRERGİ Nalan,Turkcapar Mehmet Hakan,ŞİRİN Ayhan,ÖZBAY Haluk Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi 5, no.3 (1997): 173 - 187.
MLA ÖRSEL Dönbak Sibel,Akdemir Asena,DEMİRERGİ Nalan,Turkcapar Mehmet Hakan,ŞİRİN Ayhan,ÖZBAY Haluk Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, vol.5, no.3, 1997, ss.173 - 187.
AMA ÖRSEL D,Akdemir A,DEMİRERGİ N,Turkcapar M,ŞİRİN A,ÖZBAY H Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi. 1997; 5(3): 173 - 187.
Vancouver ÖRSEL D,Akdemir A,DEMİRERGİ N,Turkcapar M,ŞİRİN A,ÖZBAY H Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi. 1997; 5(3): 173 - 187.
IEEE ÖRSEL D,Akdemir A,DEMİRERGİ N,Turkcapar M,ŞİRİN A,ÖZBAY H "Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması." Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, 5, ss.173 - 187, 1997.
ISNAD ÖRSEL, Dönbak Sibel vd. "Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması". Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi 5/3 (1997), 173-187.