ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR

Yıl: 2021 Cilt: 0 Sayı: 67 Sayfa Aralığı: 205 - 238 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR

Öz:
Çalışmada şüpheli ve sanığa dış beden muayenesi ve bedenden örnek alınması tedbirlerinin uygulanması hakkında literatürde tartışmalı olan hususlara değinilmiştir. Bu bağlamda şüpheli ve sanığa dış beden muayenesi tedbirinin uygulanmasına ilişkin olarak öncelikle bu konuda mevzuatta öngörülen hususlara değinimiş, sonrasında ise bu tedbirin ilgili yönetmeliğin verdiği yetkiye dayanılarak uygulanmasının hukuka uygun olup olmadığı sorunu bu tedbirin Türk ceza hukukunda kanuni bir temelinin olup olmadığı hususu üzerinden, tedbirin orantılılığı incelemesi bağlamında Alman hukukundaki esaslar dikkate alınarak detaylı şekilde tartışılmıştır. Şüpheli ve sanığın bedeninden örnek alınması tedbirine ilişkin olarak ise yine öncelikle bu tedbir için mevzuatta öngörülen hususlara değinilmiş, sonrasında ise bu tedbirin orantılılığı incelemesi yine Alman hukukundaki esaslar doğrultusunda detaylı şekilde yapılmıştır. Çalışmada bu konuyla ilgili olarak ayrıca, sanığın ve şüphelinin vücudundan sadece kan veya benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınabilmesine izin veren bu tedbirin hukuki dayanak olarak gösterilerek, şüpheli ve sanığın vücutlarından mermi gibi biyolojik olmayan örneklere ulaşılmasının hukuka uygun olup olmayacağı hususu bu unsurlara hangi hukuki kurum üzerinden ulaşılabileceği sorunu üzerinden tartışılmıştır.
Anahtar Kelime: CMK m. 75. şüpheli ve sanığın vücudundan örnek alma şüpheli ve sanığın dış beden muayenesi iç beden muayenesi

Controversial Issues Regarding The Implementation Of The Measures Of External Body Examination And Taking Body Sample For Suspects And Defendants

Öz:
In the study, the issues that are controversial in the literature about the measures of taking samples from the suspect’s and the defendant's body and the measures of external physical examination of the suspect and the accused are mentioned. In this context, it was discussed in detail through the proportionality examination of the measure, whether the implementation of external physical examination measure based on the authority granted by the relevant regulation is legal or not, and whether this measure has a legal basis, after mentioning the issues stipulated in the legislation regarding the implementation of this measure. About the measure of taking samples from the suspect’s and the defendant's body were discussed trough which legal institution can be accessed the non-biological samples such as bullets from the suspects and defendants' bodies, after mentioning the issues stipulated in the legislation regarding the implementation of this measure and the reviewing of proportionality examination of this measure
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bayraktar Ç (2021). ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. , 205 - 238.
Chicago Bayraktar Çiler Damla ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. (2021): 205 - 238.
MLA Bayraktar Çiler Damla ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. , 2021, ss.205 - 238.
AMA Bayraktar Ç ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. . 2021; 205 - 238.
Vancouver Bayraktar Ç ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. . 2021; 205 - 238.
IEEE Bayraktar Ç "ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR." , ss.205 - 238, 2021.
ISNAD Bayraktar, Çiler Damla. "ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR". (2021), 205-238.
APA Bayraktar Ç (2021). ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. Adalet Dergisi , 0(67), 205 - 238.
Chicago Bayraktar Çiler Damla ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. Adalet Dergisi 0, no.67 (2021): 205 - 238.
MLA Bayraktar Çiler Damla ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. Adalet Dergisi , vol.0, no.67, 2021, ss.205 - 238.
AMA Bayraktar Ç ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. Adalet Dergisi . 2021; 0(67): 205 - 238.
Vancouver Bayraktar Ç ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR. Adalet Dergisi . 2021; 0(67): 205 - 238.
IEEE Bayraktar Ç "ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR." Adalet Dergisi , 0, ss.205 - 238, 2021.
ISNAD Bayraktar, Çiler Damla. "ŞÜPHELİ VE SANIĞIN DIŞ BEDEN MUAYENESİ VE VÜCUDUNDAN ÖRNEK ALINMASI TEDBİRLERİNİN UYGULANMASI KONUSUNDA TARTIŞMALI HUSUSLAR". Adalet Dergisi 67 (2021), 205-238.