Yıl: 2020 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 445 - 459 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 06-01-2022

İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği

Öz:
Bu çalışmanın amacı yerleşik, taşımalı ve Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) şeklindeki ilköğretim uygulamaları ile öğrenim gören ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarını değerlendirmektir. Araştırma nicel araştırma yöntemi kapsamında tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim- öğretim döneminde Kayseri ili Yahyalı ilçesinde öğrenim göre toplam 429 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 25 sorudan oluşan Fene Yönelik Tutum Ölçeği (FYTÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden ve çıkarımsal analizlerden yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda farklı ilköğretim uygulamasına dâhil olan öğrencilerin tutum puan ortalamalarında; yerleşik ve YİBO arasında yerleşik lehine, yerleşik ve taşımalı arasında yerleşik lehine ve taşımalı ile YİBO arasında taşımalı lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular, benzer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Education in Settled, Transported and Regional Boarding School in Primary Education and the Effect of This Education on Students' Attitudes towards Science Course: The Case of Yahyalı District

Öz:
The aim of this study is to evaluate the attitudes of primary education second stage students, who are educated settled education, transported education, and Regional Boarding Primary School (RBPS) applications, to the science course. The study was conducted using survey model included in the quantitative research method. The study sample consists of 429 students from Yahyalı, a town in the province of Kayseri, in the 2018- 2019 academic year. In the research, the Science Attitude Scale (SAS), which consists of 25 questions, was used as a data collection tool. Descriptive statistics and inferential analysis were used to analyse the data. As a result of the analysis, in the attitude score average of the students who are involved in different primary education, it was determined that there is a significant difference between settled and RBPS in favor of settled, between settled and transported in favor of settled, and between transported and RPBS in favor of transported. At the end of the study, the findings were discussed in comparison with the outcomes of similar studies, and suggestions were presented.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arı, A. (2000). Normal, taşımalı ve yatılı ilköğretim okullarının karşılaştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon.
  • Arı, A. (2002). İlköğretim uygulamalarının değerlendirilmesi (normal, taşımalı ve yatılı ilköğretim okullarının karşılaştırılması). Milli Eğitim Dergisi, Kış-Bahar, 153-154.
  • Babaoğlan, B. (2017). Cinsiyet ve sınıf düzeylerine göre ortaokul öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi.
  • Büyüköztürk, S., Kılıç Çakmak, E., Akgün, O. E., Karadeniz, S. ve Demirel F. (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Bostan, F. (2005). Yatılı ilköğretim bölge okullarında toplam kalite yönetiminin uygulanmasının değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Çabuk Kaya, N. (2006). Taşımalı eğitim programındaki ilköğretim öğrencilerinin durumları: Silopi köyleri örneğinde bir sosyal değerlendirme. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 46(2), 105-116.
  • Durmaz, H. (2004). Nasıl bir fen eğitimi istiyoruz?. Yaşadıkça Eğitim Dergisi, 83(84), 38- 40.
  • George, D. ve Mallery, M. (2010). SPSS for windows step by step: A simple guide and reference, 17.0 update. Boston: Pearson.
  • Gülbeyaz, O. (2006). Yatılı ilköğretim bölge okulları ve pansiyonlu ilköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin örgütsel stres kaynakları (Kayseri ili örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • Güleryüz, H. (2002) Taşımalı eğitim. Ankara: Öğretmen Dünyası.
  • Gürdal, A. (1992). İlköğretim okullarında fen bilgisinin önemi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 185-188.
  • Kahle J. B. ve Lakes K. M. (1983). The myth equality in science classrooms. Journal of Research in Science Teaching, 20(2), 131-140.
  • Karakütük, M. (1996). Taşımalı ilköğretim uygulaması ve sorunları: Sincan ilçesi örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Karasar, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi (20. baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kazu, İ. Y. ve Aşkın, Z. (2011). Yatılı ilköğretim bölge okullarının etüt saatlerinde ve boş zaman etkinliklerinde karşılaşılan sorunlar (Elazığ ili örneği). Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 1(3), 39-46.
  • Kefeli, S. (2005). İlköğretim okullarının karşılaştırılması: Normal, yatılı ve taşımalı ilköğretim okullarının karşılaştırılması (Mudurnu örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
  • Koçkan, Ç. (2004). Normal ve taşımalı eğitim öğretim yapan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumlarının Değerlendirilmesi (Kırşehir Örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Köroğlu, M. G. (2009) Türkiye’de yatılı ilköğretim bölge okullarının sorunlarına ilişkin YİBO yöneticileri ve öğretmenlerinin görüş ve önerileri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Küçüksüleymanoğlu, R. (2006). Taşımalı eğitim (Bursa ili örneği). Elementary Education Online, 5(2), 16-23.
  • Külçe, C. (2005) İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin fen bilgisi dersine yönelik tutumu (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (1995). Milli Eğitim Temel Kanunu. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2014a). Millî Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2014b). Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • Mertler, C. A. ve Vannatta, R. A. (2005). Advanced and multivariate statistical methods: Practical application and interpretation (3. edition). United States: Pyrczak Publishing.
  • Mordi, C. (1991). Factors associated with pupil’s attitudes towards science in Negerian primary schools. Research in Science and Techologial Education,1(9), 39-41.
  • Pallant, J. (2007). SPSS Survival manual. New York: McGraw-Hill.
  • Shrigley, R. L., Koballa, T. R. ve Simpson, R. D. (1988). Defining attitude for science educators. Journal of Research in Science Teaching, 25, 659-678.
  • Simpson, R., Koballa, T. Jr., Oliver, J. S. ve Crawley, F. E.(1994). Research on the affective dimension of science learnin. D. White (Ed), Handbook of Research on Science Teaching and Learning (s. 211-235) içinde. New York: MacMillan Publishing Company.
  • Şan, A. (2012). İlköğretimde taşımalı eğitim öğrencilerinin sorunları (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Udum, C. (2012). Normal ilköğretim okulu ve yatılı ilköğretim bölge okullarının SBS puanına göre matematik başarı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • URL, 1. Kayseri valiliği. Erişim adresi (10.02.2019): http://www.kayseri.gov.tr/yahyali-ilcesi
  • Yeşilyaprak, B. (2002). Eğitimde Rehberlik Hizmetleri, Ankara: Nobel Yayınları
  • Yüce, S. (2008). Taşımalı eğitim-öğretim yapan ilköğretim okullarındaki ikinci kademe öğrencilerinin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi (Sincan örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
APA Gürbey S, EZBERCI CEVIK E, ŞAHİN A (2020). İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. , 445 - 459.
Chicago Gürbey Sümeyya,EZBERCI CEVIK EBRU,ŞAHİN Ahmet İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. (2020): 445 - 459.
MLA Gürbey Sümeyya,EZBERCI CEVIK EBRU,ŞAHİN Ahmet İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. , 2020, ss.445 - 459.
AMA Gürbey S,EZBERCI CEVIK E,ŞAHİN A İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. . 2020; 445 - 459.
Vancouver Gürbey S,EZBERCI CEVIK E,ŞAHİN A İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. . 2020; 445 - 459.
IEEE Gürbey S,EZBERCI CEVIK E,ŞAHİN A "İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği." , ss.445 - 459, 2020.
ISNAD Gürbey, Sümeyya vd. "İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği". (2020), 445-459.
APA Gürbey S, EZBERCI CEVIK E, ŞAHİN A (2020). İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD), 11(2), 445 - 459.
Chicago Gürbey Sümeyya,EZBERCI CEVIK EBRU,ŞAHİN Ahmet İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD) 11, no.2 (2020): 445 - 459.
MLA Gürbey Sümeyya,EZBERCI CEVIK EBRU,ŞAHİN Ahmet İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD), vol.11, no.2, 2020, ss.445 - 459.
AMA Gürbey S,EZBERCI CEVIK E,ŞAHİN A İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD). 2020; 11(2): 445 - 459.
Vancouver Gürbey S,EZBERCI CEVIK E,ŞAHİN A İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD). 2020; 11(2): 445 - 459.
IEEE Gürbey S,EZBERCI CEVIK E,ŞAHİN A "İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği." Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD), 11, ss.445 - 459, 2020.
ISNAD Gürbey, Sümeyya vd. "İlköğretimde Yerleşik, Taşımalı ve Yatılı Bölge Okullarında Eğitim ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilimleri Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisi: Yahyalı İlçesi Örneği". Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi(BAEBD) 11/2 (2020), 445-459.