Yıl: 2021 Cilt: 2021 Sayı: 7 Sayfa Aralığı: 48 - 63 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-05-2022

Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme

Öz:
Hakikatin önemsizleşmesi dönemi rasyonel süreçlerden bağımsız olarak bireylerin duygu ve düşünceleri bağlamında ürettikleri gerçeklik inşası olarak değerlendirilmektedir. Bu dönem ise yeni medya ortamlarının yaygınlaşmasıyla ilişkilendirilmekte, yeni medyanın kullanıcı türevli içerik üretimi, denetimsiz yapısı, hızlı bir şekilde yayılıma imkân tanıması gibi özelliklerle ele alınmaktadır. Bu çalışmada teyit/doğrulama hizmeti veren teyit.org’da yer alan Covid-19 aşı haberlerine yönelik içerik analizi uygulanmış ve bu haberler hakikatin önemsizleşmesi bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre aşı çalışmalarına yönelik aşının çok hızlı bulunduğu, dolayısıyla virüsün insan yapımı olduğuna dair ve aşı ile insanlara mikroçip takılacağını öne süren komplo teorileri, aşı kaynaklı birçok ölümün yaşandığı ve aşının kısırlığa yol açtığına dair asılsız haberler sıklıkla yeni medya ortamları üzerinden dolaşıma sokulmuştur. Bu haberler geleneksel medya ortamlarında da yer alsa dahi yeni medya ortamları hakikatin önemsizleşmesinde çok daha işlevseldir. Haberler incelendiğinde haberlerin herhangi bir kaynağa sahip olmadığı, genellikle anonim hesaplar tarafından paylaşıldığı ve sosyal medya ortamlarında oldukça etkileşim alarak yayılıma girdiği görülmektedir. Dolayısıyla hakikatin önemsizleşmesinin önüne geçebilmek için genelde medya okuryazarlığı özelde ise sosyal medya okuryazarlığı geliştirilmelidir.
Anahtar Kelime:

Social Media and Post-Truth Relationship: A Study on Covid-19 Vaccine News

Öz:
Independently of the rational processes the period of post-truth is considered as the construction of the reality produced by individuals in the context of their emotions and ideas. This period has been specifically explained about the spread of new media environments, such as user derivative content production, uncontrolled structure, and rapid use of new media. In this study, Covid-19 vacatination related news researched with content analysis method by “teyit.org” which is confirmation/verification service provider. Conviction of the analyst these news are evaluated in the context of the post-truth. According to the findings of the study, conspiracy theories that say people will be microchipped with the vaccine and there are many of deaths and neutering related sickness of the people caused by the fastly produced vaccine which is unusal and against the health system. More importantly conspiracy theories says that the virus is human made and it is all planned. These unconfirmed news has oftenly been circulated through the new media channels. When the news is searched, it is seen that the news does not have not any relaible source, it is usually spreads through social media environments shared by the anonymous accounts with a lot of interaction by the users. The new media environments are much more functional in grounding the truth although these conspiracy theories news take place in traditional media channels. Therefore the media literacy in general and social media literacy in particular should be developed in order to prevent the post-truth.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA MADSAR S (2021). Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. , 48 - 63.
Chicago MADSAR SERHAT Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. (2021): 48 - 63.
MLA MADSAR SERHAT Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. , 2021, ss.48 - 63.
AMA MADSAR S Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. . 2021; 48 - 63.
Vancouver MADSAR S Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. . 2021; 48 - 63.
IEEE MADSAR S "Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme." , ss.48 - 63, 2021.
ISNAD MADSAR, SERHAT. "Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme". (2021), 48-63.
APA MADSAR S (2021). Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, 2021(7), 48 - 63.
Chicago MADSAR SERHAT Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi 2021, no.7 (2021): 48 - 63.
MLA MADSAR SERHAT Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, vol.2021, no.7, 2021, ss.48 - 63.
AMA MADSAR S Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi. 2021; 2021(7): 48 - 63.
Vancouver MADSAR S Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi. 2021; 2021(7): 48 - 63.
IEEE MADSAR S "Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme." Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, 2021, ss.48 - 63, 2021.
ISNAD MADSAR, SERHAT. "Sosyal Medya ve Post-Truth İlişkisi: Covid-19 Aşı Haberleri Üzerine Bir İnceleme". Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi 2021/7 (2021), 48-63.