Yıl: 2009 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 12 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği)

Öz:
Kooperatif kavramı kısaca, birlikte iş görmek anlamına gelmektedir. Özellikle kırsal alanda yaşayan ve piyasa ekonomisi koşullarına ayak uydurmada sıkıntıda olan köylüler için önemli bir kuruluş olarak görülmektedir. Kooperatifçilik, kırsal alanda sınırlı, dağınık ve düzensiz olanakları birleştirerek geliştirebilecektir. Daha az yatırım ile daha çok üretimin kooperatiflerle sağlanacağı yaygın bir kanıdır. Ancak uzun bir geçmişe ve pek çok desteğe rağmen orman köylerindeki kooperatifçilik faaliyetlerinden beklenen sonuçlar alınamamıştır. Bu durum kooperatiflerin kendisini ve çevresini daha gerçekçi bir yaklaşımla değerlendirmesini ve sonuçlara göre geleceğe yönelik daha sağlıklı hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu tür amaçlar için SWOT Analizi uygun bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Araştırmada, Maçka ilçesi orman köylerinde faaliyette bulunan 11 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin (TKK) incelenmesinde yöntem olarak SWOT Analizi kullanılmıştır. 11 kooperatif yöneticisi ile kısa aralıklı iki oturum yapılmış ve eylem dizileri oluşturulmuştur. Maçka TKK için 9 adet güçlü yön tespit edilmiş olup en güçlü yön vergi avantajı, 11 adet zayıf yönden etkinlik derecesi en yüksek olan iş çeşitliliğinin az olması, 7 adet fırsat değişkeninden en etkili fırsat yeni yapılabilecek düzenlemelerle bölgede turizme yönelik faaliyetlerin artması ve desteklenmesi, 7 adet tespit edilmiş tehdit içinden en etkilisi gelişme ve kalkınma yönünde inancın ve güvenin kalmaması olarak belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: orman köyleri vergi ormanlar kooperatifler kırsal alanlar Türkiye Karadeniz Bölgesi kırsal toplum kırsal kalkınma SWOT Analizi planlama

Konular: Orman Mühendisliği

Evaluation of Agricultural Development Cooperatives in the Forest villages by SWOT Analyses (The case study in Maçka)

Öz:
Cooperative concept’s means working together as a shortly. Especially, it is accepted as an important enterprise for villagers live rural area and are out of phase with the market conditions. Cooperative trading system in the rural area can be developed/improved by joining the limited and scattered facilities and possibilities. It is a common belief for cooperatives that more and higher production and profit can be realized with less investment. In spite of strong support and long period a time, expected results couldn’t taken from cooperatives activities of cooperative trading system in forest villages. This situation is made it necessary that cooperatives itself and it’s environment with more realistic aproach and they should prepare themselwes more healtly in the future. For this goals, SWOT Analysis is used as a good method. In this study, SWOT Analysis was used as a method to analyse Agricultural Development Cooperatives working in forest villages in Maçka. Two meetings were arranged and action plans were created with 11 cooperative managers and members’ shows activity in Maçka. For Maçka Agricultural Development Cooperatives, 9 strenghts, 11 weaknesses, 7 opportunites, 7 threats were confirmed. The most effective strenght was tax advantage, weakest one was lower employment possibilities, the greatest opportunity was growth and supporting tourism in Maçka by new arrangements, the most threatening factor was running out of conviction in the direction of growth and development
Anahtar Kelime: rural areas Turkey Black Sea Region rural communities rural development SWOT Analysis planning forest villages taxes forests cooperatives

Konular: Orman Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akesen A., Ekizoğlu A., Yurdakul S. 2002. Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatiflerinin Sorunları ve Çözüm Yolları, 1. Ulusal Ormancılık Kooperatifleri Sempozyumu, Kastamonu.
  • Aktan C.C. 2007. Stratejik Yönetim ve SWOT Analizi, Erişim Tarihi: 08.02.2008 http://www.canaktan.org/yönetim/stratejik-yönetim/swot.htm
  • Başkaya M., Birerçin, M. 1966. İşgücü İhracı ve Köylerde Kooperatifleşmenin Başarı Şartları, VI. Kooperatifçilik Kongresi, Cilt I, Ankara.
  • Ciğerci R. 1993. Türkiye’de Ormancılık Kooperatiflerinin Kalkınmaya Etkilerinin İrdelenmesi ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 94 s. Ankara.
  • Çağlar Y. 1997. Sürdürülebilir Kalkınmanın Uygulanması-Tartışma Toplantısı, Türkiye Çevre Vakfı, Yayın No:126, Ankara.
  • Demirci R. 1998. Serbest Piyasa Ekonomisinde kooperatifler, Türk Kooperatilifçilik Kurumu, Karınca Kooperatif Postası, Sayı: 743.
  • DPT 2003. Kamu Kuruluşları için Stratejik Planlama Kılavuzu, Ankara.
  • Erkan V. 2008. Kamu Kuruluşlarında Stratejik Planlama, Türkiye Uygulaması ve Kuruluşlarda Başarıyı Etkilyen Faktörler, DPT, Yayın No:2759, ISBN:978-975-19-4207-4, Ankara.
  • Eryılmaz A.Y. 1991. Doğu Karadeniz Bölgesinde Orman-Halk İlişkilerinin Düzenlenmesi Üzerine Araştırmalar, T.C. Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Yayın No: 676, Ankara.
  • Gümüş C., Toksoy D., Ayaz H., Diktaş N. 2002. Trabzon Yöresi Orman Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Yasal ve Yönetsel Sorunları, 1. Ulusal Ormancılık Kooperatiflerinin Yasal ve Yönetsel Sorunları, 1. Ulusal Ormancılık Kooperatifleri Sempozyumu, Kastamonu.
  • İlter E., Ok K. 2004. Ormancılık ve Orman Endüstrisinde Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi, Form Ofset Matbaacılık, Ankara.
  • Karabulut-Temel E., Bulut Z.A., Sürgevil O. 2007. Örgütlerde Mevcut Durum Analizi, TÜHİŞ İş Hukuk ve İktisat Dergisi, Cilt: 20, 4-5, s.28-34.
  • Koç H. 2001. Türkiye’de Kooperatifçilik Alanında Yaşanan Gelişmeler, Karınca Dergisi, 66, (773).
  • Mülayim Z.G., Turan A. 1993. Orman Köylerinde Kooperatifçilik, T.C.Orman Bakanlığı 1. Ormancılık Şurası, Cilt 2, Seri No: 13, Yayın No: 006, Ankara.
  • Mülayim Z.G. 2003. Kooperatifçilik, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • Rauch P. 2007. SWOT Analyses and SWOT Strateji Formulation for Forest Owner Cooperations in Austria, Eur J Forest Res, 126.
  • Sayar L. 1966. Memleketimizde Köy Topluluklarının Ekonomik ve Sosyal Sorunların Hallinde Kooperatifler, VI. Türk Kooperatifçilik Kongresi, Cilt 1, Ankara.
  • Shinno H., Yoshioka H., Marpaung S., Hachiga S. 2006. Quantitative SWOT Analysis on Global Competitiveness of Machine Tool Industry, Journal of Engineering Desing, 17:3.
  • Uçar D., Doğru A.Ö. 2005. CBS Projelerinin Planlaması ve SWOT Analizinin Yeri, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Bilimsel Teknik Kurultayı, Ankara.
  • Ülgen H., Mirze S.K. 2004. Ormancılık ve Orman Endüstrisinde Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi, Form Ofset Matbaacılık, Ankara.
  • Yenigün M. 2008. Orman Köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin SWOT Analizi Yöntemi İle İncelenmesi (Maçka İlçesi Örneği), Yüksek Lisans Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • URL./http://www.orkoop.org.tr/orkoopdocs/activities/fromorkoop/ulusalorman/tebligler/dosyalar/09.doc Erişim Tarihi: 21/03/2009
APA toksoy d, YENİGÜN M, SEN G (2009). Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). , 12 - 18.
Chicago toksoy devlet,YENİGÜN Mustafa,SEN Gokhan Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). (2009): 12 - 18.
MLA toksoy devlet,YENİGÜN Mustafa,SEN Gokhan Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). , 2009, ss.12 - 18.
AMA toksoy d,YENİGÜN M,SEN G Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). . 2009; 12 - 18.
Vancouver toksoy d,YENİGÜN M,SEN G Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). . 2009; 12 - 18.
IEEE toksoy d,YENİGÜN M,SEN G "Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği)." , ss.12 - 18, 2009.
ISNAD toksoy, devlet vd. "Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği)". (2009), 12-18.
APA toksoy d, YENİGÜN M, SEN G (2009). Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 9(1), 12 - 18.
Chicago toksoy devlet,YENİGÜN Mustafa,SEN Gokhan Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 9, no.1 (2009): 12 - 18.
MLA toksoy devlet,YENİGÜN Mustafa,SEN Gokhan Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol.9, no.1, 2009, ss.12 - 18.
AMA toksoy d,YENİGÜN M,SEN G Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2009; 9(1): 12 - 18.
Vancouver toksoy d,YENİGÜN M,SEN G Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği). Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2009; 9(1): 12 - 18.
IEEE toksoy d,YENİGÜN M,SEN G "Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği)." Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 9, ss.12 - 18, 2009.
ISNAD toksoy, devlet vd. "Orman köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot analizi ile değerlendirilmesi (Maçka ilçesi örneği)". Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 9/1 (2009), 12-18.