Yıl: 2009 Cilt: 20 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 33 - 37 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması

Öz:
Bu çalışma, Van yöresindeki babesiosisli koyunlarda çinko, bakır konsantrasyonları, Cu/Zn oranı ve karbonik anhidraz enzim aktivitesini araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmada, canlı materyal olarak babesiosisli 1.5–2 yaş arası toplam 36 Akkaraman koyun (hasta grup) kullanıldı. Hasta koyunlar tedavi edilerek tedavi sonrası grubu oluşturuldu. Sağlıklı 20 Akkaraman ırkı koyun ise kontrol grubu olarak ayrıldı. Vena jugularisten usulüne uygun olarak alınan kan örneklerinde; bakır ve çinko konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktiviteleri tayin edildi. Çinko düzeyleri; hasta grupta en düşük (p<0.05) bulundu, ancak tedavi ile birlikte yükseldi ve kontrolden farksız hale geldi. Bakır düzeyleri; hasta grupta tedavi öncesinde en yüksek iken (p<0.05), tedavi ile birlikte düştü (p<0.05), kontrole yakın bir düzeye geldi. Cu/Zn oranının; hasta grupta yükseldiği (p<0.05), tedavi sonrasında ise önemli oranda (p<0.05) düştüğü saptandı, ama kontrole göre anlamlı bir fark bulunmadı. Karbonik anhidraz enzim aktivitesi; hasta grupta önemli oranda (p<0.05) yüksek bulundu. Tedavi sonrasında, tedavi öncesine oranla önemli ölçüde azaldığı (p<0.05), ama yine de kontrol grubundan önemli oranda yüksek olduğu (p<0.05) tespit edildi. Sonuç olarak, Babesia ovis’ le enfekte koyunlarda karbonik anhidraz enzim aktivitesinin ve bakır düzeyinin arttığı, çinko düzeyinin azaldığı, böylece Cu/Zn oranının artmasına yol açtığı saptandı. Bu değişikliklerin konakçı eritrositinde parazitin varlığı, parazite karşı oluşan immun cevap, oksidatif doku yıkımı ve anemiden kaynaklandığı sonucuna varılabilir.
Anahtar Kelime: Van çinko koyun Türkiye karbonik anhidraz enzim aktivitesi parasitoz bakır babesiyosiz

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Genel ve Dahili Tıp Hematoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji

Determination of erythrocyte zinc and copper concentration and carbonic anhydrase enzyme activities in sheep with babesiosis

Öz:
In the present study, the effects of sheep babesiosis on the zinc, copper concentrations, Cu/Zn ratio and carbonic anhydrase activities were investigated in Van region. In this research, 36 Akkaraman sheep with babesiosis (infected group) between the age of 1.5&#8211;2 were used a living material. Infected sheep were cured to make up infected group (BG). 20 healthy Akkaraman sheep (control group) were used. Blood samples were separated from the blood samples taken from vena jugularis. Copper and zinc concentrations and carbonic anhydrase enzyme activity were determined in blood plasma, and, erythrocyte package, respectively. In analyzed samples, zinc levels in patient group were lower than control group (p<0.05), after treatment, these levels were increased, and, were similarly control group. It was been observed that copper concentrations in sheep with babesiosis were increased before treatment (p<0.05), after treatment were decreased (p<0.05), near to control group. Cu/Zn ratios were highest in babesiosis group (p<0.05), after treatment, this ratio were decreased according to before treatment (p<0.05). But obtained result after treatment were not different control group. Carbonic anhydrase enzyme activity were increased in before treatment in Babesia infected group (p<0.05). After treatment, enzyme activity were decreased (p<0.05), but, still higher than control group (p<0.05). as a result, it was observed that, in sheep with B.ovis, carbonic anhydrase enzyme activity, copper concentrations and Cu/Zn ratio were increased, zinc levels were decreased, after treatment these parameters were near to normal range. These changes were originated from parasite presence in erythrocytes, immun response to parasite, oxidative tissue damage and anemia.
Anahtar Kelime: zinc sheep Turkey carbonic anhydrase enzyme activity parasitoses copper babesiosis Van

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Genel ve Dahili Tıp Hematoloji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKIŞ M, DEDE S (2009). Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. , 33 - 37.
Chicago AKIŞ Mehmet Emin,DEDE Semiha Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. (2009): 33 - 37.
MLA AKIŞ Mehmet Emin,DEDE Semiha Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. , 2009, ss.33 - 37.
AMA AKIŞ M,DEDE S Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. . 2009; 33 - 37.
Vancouver AKIŞ M,DEDE S Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. . 2009; 33 - 37.
IEEE AKIŞ M,DEDE S "Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması." , ss.33 - 37, 2009.
ISNAD AKIŞ, Mehmet Emin - DEDE, Semiha. "Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması". (2009), 33-37.
APA AKIŞ M, DEDE S (2009). Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20(2), 33 - 37.
Chicago AKIŞ Mehmet Emin,DEDE Semiha Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 20, no.2 (2009): 33 - 37.
MLA AKIŞ Mehmet Emin,DEDE Semiha Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.20, no.2, 2009, ss.33 - 37.
AMA AKIŞ M,DEDE S Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009; 20(2): 33 - 37.
Vancouver AKIŞ M,DEDE S Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2009; 20(2): 33 - 37.
IEEE AKIŞ M,DEDE S "Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20, ss.33 - 37, 2009.
ISNAD AKIŞ, Mehmet Emin - DEDE, Semiha. "Babesiosisli koyunlarda çinko ve bakır konsantrasyonları ve karbonik anhidraz enzim aktivitesinin saptanması". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 20/2 (2009), 33-37.