Yıl: 2010 Cilt: 21 Sayı: 65 Sayfa Aralığı: 107 - 129 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama

Öz:
Örgüt kültürü, örgütün derininde yatan inançlara ve normlara işaret ederken; örgüt iklimi ise çalışanların örgüt ile ilgili ortak algılarını ifade eden daha yüzeysel bir kavramdır. Bu nedenle de örgüt ikliminin ölçülebilmesi ve yorumlanabilmesi örgüt kültürüne kıyasla daha kolay olabilmektedir. Örgüt ikliminin etkilenebileceği değişkenlerden biri de, Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili olan çalışmalardır. Bir örgütteki tüm süreçlerin "mükemmel" işlemesini amaç edinen Toplam Kalite yaklaşımına yönelik çalışmalara girişmiş örgütlerde, bu çalışmalarda aktif olarak yer alan örgüt üyelerinin örgüt iklimi algılarının, çalışmalara katılmayanlara kıyasla olumluya yönelik olarak değişebileceği öngörülebilmektedir. Bu çalışma kapsamında, enerji sektöründe faaliyet gösteren ve halen toplam kalite yönetimi çalışmaları yürüten bir şirketin genel merkezinde görev yapmakta olan idari personelin örgüt iklimi algıları tespit edilmeye ve kalite uygulamalarında görev alıp almama veya kalite eğitimi alıp almama ile örgüt iklimi algısı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçlar, beklenenin aksine bu çalışmalara katılmayanların örgüt iklimi algılarının daha olumlu olduğunu göstermiştir. Bu durumun nedenleri olarak da, kalite çalışmalarının şirkette halen devam ediyor olması ve örgüt ikliminin de buna bağlı olarak değişmesinin zaman alıcı bir süreci gerektirmesi ortaya koyulabilir.
Anahtar Kelime:

Examination of organizational climate in the context of total quality management and an application in an energy firm

Öz:
Organizational culture depicts the norms and beliefs that lie in the depth of the organization. Organizational climate is a superficial concept that expresses the shared perceptions of employees regarding the organization. In a general sense, the measurement and interpretation of organizational climate seems easier that of organizational culture. One of the factors that might effect organizational climate is Total Quality Management (TQM) activities. TQM view adopts perfection as a general standard in all organization processes. Moving from this point on, it can be asserted that organizational climate perceptions of employees who participate actively in the TQM activities carried out by the organization are expected to be more positive compared to those of employees who do not take part in such activities. In this paper, the perceptions of the employees working in the headquarter of a company in energy sector regarding the organizational climate have been tried to be determined and whether there is a significant relationship between participating in TQM activities or taking training programme about TQM and organizational climate have been investigated. Opposed to what is expected, the results reveal that organizational climate perceptions of employees who do not participate in TQM activities are more positive than those of employees who do. A possible explanation for this outcome may be; TQM activities still continue in the organization and thus changing the organizational climate takes a long time.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AYERS, D.F., 2005, "Organizational Climate in its Semiotic Aspect: A Postmodern Community College Undergoes Renewal", Community College Review, 33 (1), s: 1-21.
  • BEDNAR, S.G, 2003, "Elements of Satisfying Organizational Climates in Child Welfare Agencies", Families in Society, 84 (1), s:7-12.
  • CAMPBELL, J.P., DUNNETTE, M.D., LAWLER, E.E. ve WEICK, K.E., 1970, Managerial Behavior, Performance and Effectiveness, McGraw Hill, New York.
  • COOK, C.W., HUNSAKER, P L. ve COFFEY, R.E., 1997, Management and Organizational Behavior, Irwin Press, New York.
  • DAVIDSON, M.C.G. , 2003, "Does Organizational Climate Add to Service Quality in Hotels?", International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15 (4), s:206-213.
  • DEVELİOĞLU, K., HAŞİT, G. ve BAĞCI, Ü.G., 2006, "Toplam Kalite Yönetimi Çerçevesinde Yöneticilerin Însan Kaynakları Yönetimine Bakışları: Bursa (DORSAB)'da Bir Uygulama", Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15, s:191-204.
  • EKVALL, G. ve RYHAMMAR, L., 1998, "Leadership Style, Social Climate and Organizational Outcomes: A Study of a Swedish University College", Creativity and Innovation Management, 7 (3), s: 126-130.
  • FOREHAND, B. ve GILMER, B., 1964, "Environmental Variation in Studies of Organizational Behaviour", Psychological Bulletin, 62, s:361-382.
  • GLICK, W.H., 1985, "Conceptualizing and Measuring Organizational and Psychological Climate: Pitfalls in Multilevel Research ", Academy of Management Review, 10, s : 601-616.
  • GROJEAN, M.W., RESICK, C.J., DICKSON, M.W. ve SMITH, D.B., 2004, "Leaders, Values and Organizational Climate: Examining Leadership Strategies for Establishing an Organizational Climate Regarding Ethics ", Journal of Business Ethics, 55, s:223-241.
  • HOY, W.K., HOFFMAN, J., SABO, D. ve BLISS, J., 1996, "The Organizational Climate of Middle Schools. The Development and Test of the OCDQ-RM", Journal of Educational Administration, 34 (1), s: 41-59.
  • ISAKSEN, S.G., LAUER, K.J., EKVALL, G. ve BRITZ, A. ,2000-2001, "Perceptions of the Best and Worst Climates for Creativity: Preliminary Validation Evidence for the Situational Outlook Questionnaire ", Creativity Research Journal, 13 (2), s: 171-184.
  • KALAYCI, Ş., 2005, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • KELNER, S., 1998, "Managing the Climate of a TQM Organization", Center for Quality of Management Journal, 7 (1), s:31-38.
  • KOÇEL, T., 2007, İşletme Yöneticiliği, 11 bası, Arıkan Yayınları, İstanbul.
  • KOTTER, J.P. ve HESKETT, J.L., 1992, Corporate Culture and Performance, Free Pres, New York.
  • KUEI, C., MADU, C.N., LIN, C. ve LU, M.H., 1997, "An Emprical Investigation of the Association between Quality Management Practices and Organizational Climate ", International Journal of Quality Science, 2 (2), s: 121-137.
  • LIN, C., MADU, C.N. ve KUEI, C., 1999, "The Association Between Organizational Climate and Quality Management Practises: An Empirical Study on Small and Medium-Sized Manu-facturing Companies in Taiwan", Total Quality Management, 10 (6), s:863-868.
  • LITWIN, G.H. ve STRINGER, R.A., 1968, Motivation and Organizational Climate, Harvard University Press, Boston.
  • LUTHANS, F., 1995, Organizational Behavior, 7.bs, McGraw Hill, Türkiye.
  • MUCHINSKY, P.M., 1976, "An Assessment of the Litwin and Stringer Organization Climate Questionnaire: An Empirical and Theoretical Extension of the Sims and LaFollette Study", Personnel Psychology, 29, s:371-392.
  • PATTERSON, M.G., WEST, M., SHACKLETON, V.J., DAWSON, J.F., LAWTHOM R., MAITLIS, S.,
  • ROBINSON, D.L. ve WALLACE, A., 2005, "Validating The Organizational Climate Measure: Links To Managerial Practices, Productivity and Innovation ", Journal of Organizational Behavior, 26, s:379-408.
  • POWELL,G.N. ve BUTTERFIELD, D.A., 1978, "The Case for Subsystem Climates in Organizations", Academy of Management Review, 3 (1), s: 151-157.
  • POWELL, T.C., 1995, "Total Quality Management as Competitive Advantage: A Review and Empirical Study", Strategic Management Journal, 16(1), s: 15-37.
  • SCHEIN, E.H., 2002, "Örgütsel Kültür", çev. Atilla Akbaba, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4 (3), s: 1-33.
  • SÖNMEZ, L., 1995, Toplam Kalite Yönetimi ve Örgüt İklimi, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • YAHYAGİL, M.Y., 2006, "The Fit Between The Concepts of Organizational Culture and Climate", Journal of Organizational Culture, Communication and Conflict, 10 (2), s:77-104.
  • YAZICIOGLU, Y. ve ERDOĞAN, S., 2007, SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
APA BAL Y, BERKİN ERTEMSİR E (2010). Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. , 107 - 129.
Chicago BAL Yasemin,BERKİN ERTEMSİR Esin Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. (2010): 107 - 129.
MLA BAL Yasemin,BERKİN ERTEMSİR Esin Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. , 2010, ss.107 - 129.
AMA BAL Y,BERKİN ERTEMSİR E Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. . 2010; 107 - 129.
Vancouver BAL Y,BERKİN ERTEMSİR E Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. . 2010; 107 - 129.
IEEE BAL Y,BERKİN ERTEMSİR E "Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama." , ss.107 - 129, 2010.
ISNAD BAL, Yasemin - BERKİN ERTEMSİR, Esin. "Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama". (2010), 107-129.
APA BAL Y, BERKİN ERTEMSİR E (2010). Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, 21(65), 107 - 129.
Chicago BAL Yasemin,BERKİN ERTEMSİR Esin Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü 21, no.65 (2010): 107 - 129.
MLA BAL Yasemin,BERKİN ERTEMSİR Esin Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, vol.21, no.65, 2010, ss.107 - 129.
AMA BAL Y,BERKİN ERTEMSİR E Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü. 2010; 21(65): 107 - 129.
Vancouver BAL Y,BERKİN ERTEMSİR E Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama. Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü. 2010; 21(65): 107 - 129.
IEEE BAL Y,BERKİN ERTEMSİR E "Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama." Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, 21, ss.107 - 129, 2010.
ISNAD BAL, Yasemin - BERKİN ERTEMSİR, Esin. "Toplam kalite yönetimi bağlamında örgüt ikliminin incelenmesi ve bir enerji şirketinde uygulama". Yönetim Dergisi:İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü 21/65 (2010), 107-129.