Yıl: 2010 Cilt: 24 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 40 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi

Öz:
Bu çalışmada çiftlik gübresi dağıtma makinesinin bazı yapısal ve işletme özelliklerinin dağılım düzgünlüğüne etkisi incelenmiştir. Bu amaçla denemelerde 2 dağıtıcı tipi (düşey ve yatay tamburlu), 3 farklı tambur çevre hızı (7, 11 ve 16 m/s) ve 3 farklı besleme debisinde (4, 6.5 ve 9 kg/s) (3 farklı bant ilerleme hızında) dağılım düzgünlükleri belirlenmiştir. Ayrıca denemelerde iki farklı nem içeriğine sahip çiftlik gübresi kullanılmıştır. Çalışmada ele alınan bağımsız değişkenlerin (dağıtıcı tipi, gübre, tambur çevre hızı ve besleme debisi) dağılım düzgünlüğü üzerindeki etkileri önemli bulunmuştur (P<0.01). Araştırma sonuçlarına göre; artan besleme hızı ve tambur çevre hızına bağlı olarak dağılım düzgünlüğünün bozulduğu saptanmıştır. Yatay tamburlu dağıtıcıların dağılım düzgünlüğü dikey dağıtıcılara göre daha iyi bulunmuştur. İlerigeri çalışma şekli için, yatay tamburlu dağıtıcıda, $G _2T _{3q2} ve G _2T _{3q3}$ kombinasyonları minimum varyasyon katsayısı açısından en uygun çalışma kombinasyonları olarak elde edilmiştir.
Anahtar Kelime: tarım makineleri çiftlik gübresi katı gübreler gübre dağıtıcılar dağıtıcı (ekipman)

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

The effcet on distribution uniformity of some constructional and working characteristics of solid manure spreader

Öz:
In this research, the effects on distribution uniformity of some constructional and working characteristics of solid manure spreader were investigated. The experiments were carried out at two different spreader drum which were horizontal and vertical, three different peripheral velocity (7, 11 and 16 m/s) of drum and three different feed rate (4, 6.5 and 9 kg/s). In addition, manure at two different humidity rate was used. The effects on distribution uniformity of independent variable (spreader type, manure, drum velocity and feed rate) were found significant (P<0.01). According to results; distribution uniformity was affected negatively depending on increasing feed rate and drum velocity. The distribution uniformity of horizontal drumed spreader is found better than vertical drumed spreaders. At the forward to backward operation type, for horizontal drumed spreader, $G _2T _{3q2} and G _2T _{3q3}$was found to be best combinations which would be selected.
Anahtar Kelime: fertilizer distributors spreaders farm machinery farmyard manure solid manures

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonymous, 1962. Stahl in der Landwirtschaft. Mechanisierung der Feld-und Hofwirtschaft. Fried. Krupp Grafische Anstalt, Essen.
  • Anonim, 2001. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). DİE Yayınları. Ankara.
  • Anonim, 2007. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer). DİE Yayınları. Ankara.
  • Anonim, 2004. Tarım Makinaları - Çiftlik Gübresi Dağıtıcıları - Çevre Koruma - Kurallar ve Deney Metotları. TS EN 13080. Ankara.
  • Hanna, H. M., Richard, T. L., Quick, G. R., 2004. Agricultural and Biosystems Enginereing. Lowa State University.
  • Kasap, A. 1983. “Çiftlik Gübresi Dağıtıcıları Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Mekanizasyon Anabilim Dalı, Doktora tezi, Ankara.
  • Landry, H., 2005. Numerical modeling of machineproduct interactions in solid and semi-solidmanure handling and land application. University of Saskatchewan, Department of Agricultural and Bioresource Engineering, Doctora Thesis, Saskatoon
  • Norman-Han, H.A., Hana, H.M., Richard, T.L., 2008. Solid manure distribution by rear and side deliver spreaders. Transaction of the ASABE, 51(3), 831- 843.
  • Önal, İ. 1987. Ekim-Dikim-Gübreleme makineleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 490. İzmir.
  • Prummel, J. , Datema, P., 1962. Strooiregel maat van kunstmeststrooiers en de betekenis daarvan voor de opbrergat. Landbouwmeschanisatie Ed. 13 (1962), s. 742/52.
APA boz m, Carman K, ÖZBEK O (2010). Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. , 40 - 44.
Chicago boz mehmet,Carman Kazim,ÖZBEK Osman Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. (2010): 40 - 44.
MLA boz mehmet,Carman Kazim,ÖZBEK Osman Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. , 2010, ss.40 - 44.
AMA boz m,Carman K,ÖZBEK O Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. . 2010; 40 - 44.
Vancouver boz m,Carman K,ÖZBEK O Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. . 2010; 40 - 44.
IEEE boz m,Carman K,ÖZBEK O "Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi." , ss.40 - 44, 2010.
ISNAD boz, mehmet vd. "Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi". (2010), 40-44.
APA boz m, Carman K, ÖZBEK O (2010). Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24(2), 40 - 44.
Chicago boz mehmet,Carman Kazim,ÖZBEK Osman Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24, no.2 (2010): 40 - 44.
MLA boz mehmet,Carman Kazim,ÖZBEK Osman Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol.24, no.2, 2010, ss.40 - 44.
AMA boz m,Carman K,ÖZBEK O Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2010; 24(2): 40 - 44.
Vancouver boz m,Carman K,ÖZBEK O Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2010; 24(2): 40 - 44.
IEEE boz m,Carman K,ÖZBEK O "Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi." Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 24, ss.40 - 44, 2010.
ISNAD boz, mehmet vd. "Çiftlik gübresi dağıtma makinalarında bazı yapısal ve işletme özelliklerinin iş kalitesine etkisi". Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 24/2 (2010), 40-44.