Yıl: 2000 Cilt: 27 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 235 - 242 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması

Öz:
12 mandibular kemik temin edildi. Mandibulalar su ile izole edilerek fabrikasyon kaşıklarla irreversibl hidrokolloidlerle ölçü alındı ve alçı modeller elde edildi. Alçı modeller üzerinde baz plak ve mum şablon hazırlanarak yapay dişler protetik diş dizimi kuralları ışığında kret tepesine oturacak şekilde sıcak şeffaf akril tepildi. Hazırlanan bu stentler üzerinde 3 mm çapında kret tepesine gelecek şekilde oluklar açıldı. Oluklara radyoopak görüntü veren Cavit-G geçici dolgu materyali yerleştirildi. Daha sonra Bilgisayarlı Tomografi (BT)/DentaScan ve panoramik incelemeleri yapıldı. Mandibular kemikler 24 saat suda bekletilip radyoopak işaretleyicilerin bulunduğu bölgelerden kesildi. Panoramik filmde, BT oblik krosseksiyonel görüntüler ve mandibular kesitler üzerinde kret tepesinden mandibular kanala kadar olan mesafe kumpas ile ölçüldü. Ölçümler her parametre için 7 kez tekrarlandı. Her üç yöntem arasındaki farklılıklar Bağımlı Gruplarda Varyans (ANOVA) Analizi ve Duncan testi ile değerlendirildi. Sonuçta, Panoramik görüntülerde elde edilen bilgilerin orjinal boyutlarından daha fazla olduğu görülürken (p<0.001), BT'deki ölçüm değerleri orijinal boyutlara göre genellikle daha az olarak tespit edilmiştir. Eksik gösterme miktarı ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.001).
Anahtar Kelime: Alt çene Karşılaştırmalı çalışmalar ANOVA Dental implantasyon Tomografi, x-ışınlı bilgisayarlı Varyans analizi Radyografi, panoramik Radyografi, dental

Konular: Diş Hekimliği

İn vitro comparison of panoramic and computerized tomography which are currently used radiological diagnosis techniques in oral implantology

Öz:
12 mandibular specimens were used. They were immersed in water for isolation, then impressions were taken and stone models were casted. Base-plates and occlusion rims were prepared. Acrylic teeth were placed and radiological stents were processed by using heat-cured acrylic resin. 3 mm diameter holes were drilled vertically to the stone casts ridges by using paralelometer. Holes were fitted with radioopaque material. Then Computerized Tomography/DentaScan and panoramic images were taken. Mandibular specimens were reimmersed in water for 24 hours and were cut from the drilled holes vertically. The vertical distance between the bony crest and the superior border of the inferior alveoler canal was measured by calibrated compass in panoramic images, reformatted cross-sectional CT images and mandibular sections. Measurements were repeated 7 times. The differences between these three methods were analysed by ANOVA and Duncan test. As a conclusion, it was found that the distances measured from the panoramic images were statistically greater than the original distance measured directly from mandibular sections (p<0.01) but the distance measured from CT images were very similar to original distances and the differences between them were not statistically significant.
Anahtar Kelime: Radiography, Panoramic Radiography, Dental Mandible Comparative study ANOVA Dental Implantation Tomography, X-Ray Computed Analysis of Variance

Konular: Diş Hekimliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA TÜRKÖZ Y, Terzioglu H, ARAÇ M (2000). Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. , 235 - 242.
Chicago TÜRKÖZ Yüksel,Terzioglu Hakan,ARAÇ Mehmet Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. (2000): 235 - 242.
MLA TÜRKÖZ Yüksel,Terzioglu Hakan,ARAÇ Mehmet Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. , 2000, ss.235 - 242.
AMA TÜRKÖZ Y,Terzioglu H,ARAÇ M Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. . 2000; 235 - 242.
Vancouver TÜRKÖZ Y,Terzioglu H,ARAÇ M Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. . 2000; 235 - 242.
IEEE TÜRKÖZ Y,Terzioglu H,ARAÇ M "Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması." , ss.235 - 242, 2000.
ISNAD TÜRKÖZ, Yüksel vd. "Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması". (2000), 235-242.
APA TÜRKÖZ Y, Terzioglu H, ARAÇ M (2000). Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 27(2), 235 - 242.
Chicago TÜRKÖZ Yüksel,Terzioglu Hakan,ARAÇ Mehmet Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 27, no.2 (2000): 235 - 242.
MLA TÜRKÖZ Yüksel,Terzioglu Hakan,ARAÇ Mehmet Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, vol.27, no.2, 2000, ss.235 - 242.
AMA TÜRKÖZ Y,Terzioglu H,ARAÇ M Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi. 2000; 27(2): 235 - 242.
Vancouver TÜRKÖZ Y,Terzioglu H,ARAÇ M Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi. 2000; 27(2): 235 - 242.
IEEE TÜRKÖZ Y,Terzioglu H,ARAÇ M "Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması." Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 27, ss.235 - 242, 2000.
ISNAD TÜRKÖZ, Yüksel vd. "Oral implantolojide radyolojik teşhiste kullanılan panoramik ve bilgisayarlı tomografi tekniklerinin in vitro olarak karşılaştırılması". Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 27/2 (2000), 235-242.