Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları

Yıl: 2000 Cilt: 53 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 161 - 166 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları

Öz:
Bu çalışmada ülkemizde kanser tanısı alan hastaların bilgilendirilme durumu ve hekim ya da hekim adaylarının kanserli hastanın bilgilendirilmesi ve tedaviye katılımı konusundaki yaklaşımlarını belirlemek amaçlanmıştır.Bu amaçla,Aralık 1998 ile Mart 1999 tarihleri arasında 58 doktor (iç hastalıkları ve genel c e rrahi uzmanları ) ve 150 doktor adayı öğrenci (104 4. Sınıf ve 46 6..Sınıf öğrencisi ) ile bir anket çalışması yapılmıştır.Ayrıca , yeni kanser tanısı nı almış,değişik kliniklerde yatan 82 hasta ile yüz yüze görüşülerek bilgilendirme düzeyleri saptan m ıştır.Hekim ve hekim adayları ile yapılan anket çalışması ülkemizde hala paternalistik (koruyucu kollayıcı-babacan ) bir yaklaşımın hakim olduğunu göstermiştir. Hastalarla yapılan yüzyüze görüşmede ise,hastaların bilgilendirilme düzeyleri batı standartlarına göre çok düşük bulunmuştur.Hastaların eğitim düzeyi, sosyoekonomik durum ve hastalığın şifa şansının olup olmaması bilgilendirilmeyi etkileyen önemli faktörler olarak saptanmıştır.
Anahtar Kelime: Neoplazmlar Hekim-hasta ilişkileri Hasta eğitimi Sağlık personelinin tutumu Anketler Bilgi, Tavırlar, Pratik

Konular: Tıbbi Etik Acil Tıp Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Davranış Bilimleri

Cancer patient information: The results of a limited research at Ankara University Medical School İbni Sina Hospital about perspectives of physicians and medical students

Öz:
The aim of this study is to demonstrate cancer patient information status and perspectives of physicians and medical students in Ankara.Fiftyeight physician ( internal medicine and general surgery specialists) and 150 medical student (104 students in class-4 and the rest in class-6 ) asked to complete a questionnaire of 7 questions and 82 face to face interviews were conducted with newly diagnosed cancer patients.Turkish physicians and medical students still have a paternalistic approach about cancer patient information.The information status of cancer patients are far away from western countries and most important factors for decreased information preferences were education,socioeconomic status and possible chance of cure.
Anahtar Kelime: Questionnaires Knowledge, Attitudes, Practice Neoplasms Physician-Patient Relations Patient Education Attitude of Health Personnel

Konular: Tıbbi Etik Acil Tıp Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SAMUR M, ŞENLER Ç, AKBULUT H, PAMİR A, ARICAN A (2000). Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. , 161 - 166.
Chicago SAMUR Mustafa,ŞENLER Çay Filiz,AKBULUT Hakan,PAMİR Ali,ARICAN Ali Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. (2000): 161 - 166.
MLA SAMUR Mustafa,ŞENLER Çay Filiz,AKBULUT Hakan,PAMİR Ali,ARICAN Ali Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. , 2000, ss.161 - 166.
AMA SAMUR M,ŞENLER Ç,AKBULUT H,PAMİR A,ARICAN A Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. . 2000; 161 - 166.
Vancouver SAMUR M,ŞENLER Ç,AKBULUT H,PAMİR A,ARICAN A Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. . 2000; 161 - 166.
IEEE SAMUR M,ŞENLER Ç,AKBULUT H,PAMİR A,ARICAN A "Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları." , ss.161 - 166, 2000.
ISNAD SAMUR, Mustafa vd. "Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları". (2000), 161-166.
APA SAMUR M, ŞENLER Ç, AKBULUT H, PAMİR A, ARICAN A (2000). Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 53(3), 161 - 166.
Chicago SAMUR Mustafa,ŞENLER Çay Filiz,AKBULUT Hakan,PAMİR Ali,ARICAN Ali Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 53, no.3 (2000): 161 - 166.
MLA SAMUR Mustafa,ŞENLER Çay Filiz,AKBULUT Hakan,PAMİR Ali,ARICAN Ali Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, vol.53, no.3, 2000, ss.161 - 166.
AMA SAMUR M,ŞENLER Ç,AKBULUT H,PAMİR A,ARICAN A Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 2000; 53(3): 161 - 166.
Vancouver SAMUR M,ŞENLER Ç,AKBULUT H,PAMİR A,ARICAN A Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 2000; 53(3): 161 - 166.
IEEE SAMUR M,ŞENLER Ç,AKBULUT H,PAMİR A,ARICAN A "Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları." Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 53, ss.161 - 166, 2000.
ISNAD SAMUR, Mustafa vd. "Kanser tanısı almış hastaların bilgilendirilme durumu: Hekim ve hekim adaylarının yaklaşımları hakkında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi' nde yapılan sınırlı bir araştırmanın sonuçları". Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 53/3 (2000), 161-166.