Yıl: 2009 Cilt: 4 Sayı: 16 Sayfa Aralığı: 19 - 36 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği

Öz:
Sosyal yardımlar, toplumun kendi ellerinde olmayan nedenlerle yoksul ve muhtaç duruma düşen bireylerine ve dar gelirlilere insanlık onuruna yaraşır bir hayat düzeyi sağlama amacıyla devlet bütçesinden sağlanan yardımları ifade eden bir kavramdır.Yerel yönetimlerin sosyal yardım faaliyetleri herhangi bir düzene bağlı olmadan yapılmakta, yönetimden yönetime farklılık gösteren genelde doğrudan para yardımının yapılmadığı, dönemlere mahsus süreklilik olasılığı zayıf uygulamalar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yerel yönetimlerin sosyal yardım faaliyetleri, çözüme yönelik etkin faaliyetler olmaktan uzaktır. Yerel yönetimler tarafından yapılan sosyal yardımların, sosyal yardımlarda varolması gereken özellikleri taşımaması sosyal yardım hizmetinin etkinliğini azaltmaktadır.
Anahtar Kelime: kentsel yoksulluk yerel yönetimler sosyal yardım refah devleti kamu kuruluşları İstanbul sosyal politikalar belediye kent yoksulu

Konular: Sosyal Çalışma Siyasi Bilimler Kamu Yönetimi Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Sosyoloji

Local administrations and social relief

Öz:
Social relief is a general name for pensions paid by state budgets in order to help poor and needy individuals in a society and provide them a better life. Social relief applications of local administrations is generally conducted without systematic and continuous efforts thus causing temporary effects in solving the problem. Moreover, their applications simply becomes different from one local governments to another. Therefore social relief activities run by local administrations lack the accepted characteristics of relief facilities thus they generally thought to be ineffectvie efforts to fight poverty.
Anahtar Kelime: Istanbul social policies municipality urban poor urban poverty local administrations social relief welfare state public institutions

Konular: Sosyal Çalışma Siyasi Bilimler Kamu Yönetimi Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Sosyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Asker, Ali Ekber, “Belediyelerin Sosyal Hizmet ve Sosyal Yardım Faaliyetleri,” Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1996.
  • Bilgili, Ahmet Emre, “Yeniden Dağıtım Kültürü Olarak Üsküdar Ramazan Çadırı,” Ramazan Çadırı, Üsküdar Sehaveti içinde, Üsküdar Belediye Başkanlığı, Üsküdar Araştırmaları Merkezi Yayın No: 14.
  • Caner, Cantürk, Açıkalın, Nihal, “Küreselleşme Sürecinde Türkiye’de Sosyal Devletin Yapısal Dönüşümü: Yerel Yönetimler Reformu,” Sakarya Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, I. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 23-24 Ekim 2008.
  • Dilik, Sait, “Sosyal Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Arasındaki İlişkiler”, A.Ü. SBF Dergisi, Cilt 35 (1980), Sayı 1.
  • Dilik, Sait, “Sosyal Yardımlar-İki Anlamlı Bir Terim”, A.Ü. SBF Dergisi, Cilt 35 (1980), Sayı 1.
  • DPT, “Sosyal Hizmetler ve Yardımlar,” Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara, 2001.
  • DPT, “Yoksullukla Mücadele ve Gelir Dağılımının İyileştirilmesi,” Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Plan,ı Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 2007.
  • DPT, “Sosyal Güvenlik,” Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara, 2007.
  • Erkul İhsan, Altan, Ömer Zühtü, Gerek, Nüvit, “Sosyal Politika Dersleri,” İkinci Cilt, Anadolu Üniversitesi, Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yay. No. 48, Sevinç Matbaası, Ankara, 1987.
  • Ersöz, Halis Yunus, “Sosyal Politika Perspektifinden Yerel Yönetimler (İngiltere, İsveç ve Türkiye Örneği)”, Filiz Kitabevi, İstanbul- 2004.
  • Ersöz, Halis Yunus, “5272 Sayılı Yasa Öncesinde Türkiye’de Belediyelerin Sosyal Politika Alanındaki Deneyimleri,” Sosyal Siyaset Konferansları, 50. Kitap, İstanbul-2005
  • Güloğlu, Tuncay, Es, Muharrem, “Yerelleşen Sosyal Yardım ve Hizmetler,” Sakarya Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, I. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 23-24 Ekim 2008.
  • Güven, Sami, “Sosyal Politikanın Temelleri,” Ekin Kitabevi, Bursa, 2001.
  • İkizoğlu, Musa, “Yoksulluk ve Sosyal Yardım İlişkisi: Ankara Mamak İlçesi’nde Ampirik Bir Araştırma,” Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Ankara-2000.
  • Kobak, Kadriye, “Yerel Yönetimlerin Yoksullukla Mücadelede Uyguladığı Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Programları,” Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir, 2006.
  • Ölmez, Tuba Olcay, “Sosyal Yardım Sistemi İçerisinde Yerel Yönetimlerin Yeri,” Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara-2005.
  • Özdemir, Süleyman, “Sosyal Refahın Sağlanmasında Yeni Bir Anlayış:”Refah Karması” ve Sosyal Refahı Sağlayıcı Kurumlar,” Sosyal Siyaset Konferansları, 48. Kitap, İstanbul-2004.
  • Özdemir, Süleyman, Küreselleşme Sürecinde Refah Devleti,” Genişletilmiş 2. Baskı, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 2007-57, İstanbul-2007.
  • Özer, Mustafa, “ Ramazan Şehri Üsküdar,” Üsküdar 2008 Sonbahar Bülteni.
  • Özketen, Özlem, “Sosyal Hizmet Ortamlarında Uygulama 1,” Sorun Alanı İnceleme ve Değerlendirme Raporu, (Eğitsel Danışman Doç. Dr. Erden Ünlü), Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu, Ankara 2005. http://www.sosyalhizmetuzmani. org/shuarastirmasi.htm (Erişim Tarihi 05. 11. 2008)
  • Pekküçükşen, Şerife, “Sosyal Belediyecilik ve Selçuklu Belediyesi Şefkat Evleri Örneği,” Yerel Yönetimler Kongresi: Dünden Bugüne Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma,” 3-4 Aralık 2004, Çanakkale.
  • Şişman, Yener, “Sosyal Politika ve İş Hukuku,” Birinci Baskı, Eskişehir, 2002.
  • Talas, Cahit, “Toplumsal Ekonomi: Çalışma Ekonomisi,” İmge Kitabevi yayını, 7. Baskı, Ankara, Haziran 1997.
  • Turhan, Erdoğan, “TOGEM’den Çifte Bayram,” Üsküdar 2008 Sonbahar Bülteni.
  • Üsküdar Belediyesi, Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM), http://www.togem-istanbul.org/; 30. 03. 2007.
  • Yıldırım, Uğur, Göktürk, İsmail, “Toplumsal Sorunların Çözümünde Yeni Belediyecilik Anlayışı: Sosyal Belediyecilik Yaklaşımı,” Sakarya Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, I. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 23-24 Ekim 2008.
APA ZENGİN E, ÖZTAŞ C (2009). Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. , 19 - 36.
Chicago ZENGİN Eyüp,ÖZTAŞ Cemal Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. (2009): 19 - 36.
MLA ZENGİN Eyüp,ÖZTAŞ Cemal Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. , 2009, ss.19 - 36.
AMA ZENGİN E,ÖZTAŞ C Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. . 2009; 19 - 36.
Vancouver ZENGİN E,ÖZTAŞ C Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. . 2009; 19 - 36.
IEEE ZENGİN E,ÖZTAŞ C "Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği." , ss.19 - 36, 2009.
ISNAD ZENGİN, Eyüp - ÖZTAŞ, Cemal. "Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği". (2009), 19-36.
APA ZENGİN E, ÖZTAŞ C (2009). Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. Aile ve Toplum, 4(16), 19 - 36.
Chicago ZENGİN Eyüp,ÖZTAŞ Cemal Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. Aile ve Toplum 4, no.16 (2009): 19 - 36.
MLA ZENGİN Eyüp,ÖZTAŞ Cemal Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. Aile ve Toplum, vol.4, no.16, 2009, ss.19 - 36.
AMA ZENGİN E,ÖZTAŞ C Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. Aile ve Toplum. 2009; 4(16): 19 - 36.
Vancouver ZENGİN E,ÖZTAŞ C Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği. Aile ve Toplum. 2009; 4(16): 19 - 36.
IEEE ZENGİN E,ÖZTAŞ C "Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği." Aile ve Toplum, 4, ss.19 - 36, 2009.
ISNAD ZENGİN, Eyüp - ÖZTAŞ, Cemal. "Yerel yönetimler ve sosyal yardımlar: Üsküdar Belediyesi örneği". Aile ve Toplum 4/16 (2009), 19-36.