Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme

Yıl: 2009 Cilt: 25 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 67 - 86 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme

Öz:
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Nisan 2009 tarih ve 27187 sayılı Resmî Gazete'de İç Ticaret 2009/2 sayılı "Ticaret Şirketlerinin Tüzel Kişiliği Bulunmayan Bir Ortaklık Yapısı İle İşlettikleri Ticari İşletmelerin Ticaret Sicillerine Tescili Hakkında Tebliğ" yayımlanmıştır. Tebliğ, "iki veya daha ziyade hukuken ve iktisaden birbirinden bağımsız tüzel kişiliği haiz ticaret şirketlerinin belli bir amacı gerçekleştirmek ve kâr elde etmek için kurdukları ve müştereken yönettikleri tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticarî işletmelerin ticaret siciline tescil edilmesine" ilişkindir.Söz konusu Tebliğ'in kanunî dayanağını bulmanın güçlüğü bir yana, Tebliğ'de ticaret hukuku kuralları ile açıkça çelişen hükümler yer almaktadır. Tebliğ ile ticarî işletmenin "ticaret unvanını" tescil edilebileceğinin kabulü veya adi şirket sözleşmesi için Borçlar Kanunu'nda yer almayan şekil zorunluluğunun getirilmiş olması, bu çelişkilere örnek olarak gösterebilir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın tebliğleri normlar hiyerarşisinde an altta kaldığından, bir ticari işletmenin adi şirket şeklinde işletilmesinin yarattığı uygulama zorluk ve yetersizliklerinin tebliğ ile giderilmeye çalışılması yerinde olmayıp; bunun yerine ilgili kanunlarda değişiklik yapılması uygun olacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Uluslararası İlişkiler

-

Öz:
"Communique on Registration of Commercial Undertakings Operated Companies under an Unincorporated Company Construction" was issued in Official Journal dating 1st April 2009 and numbered 27187. The Communique is about "registration of commercial undertakings operated by unincorporated companies that are founded and jointly controlled by two or more legally and economically independent commercial companies for the mutual object of interest."In addition to absence of legal grounds for issuing such Communique, there are provisions apparently in conflict with the rules of commercial law. The permission for the registration of commercial undertaking's trademark and granting formalities for ordinary company's articles of association can be given as examples of such conflicts taking place in the Communique.
Anahtar Kelime:

Konular: Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Bibliyografik
APA YONGALIK A (2009). Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. , 67 - 86.
Chicago YONGALIK Aynur Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. (2009): 67 - 86.
MLA YONGALIK Aynur Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. , 2009, ss.67 - 86.
AMA YONGALIK A Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. . 2009; 67 - 86.
Vancouver YONGALIK A Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. . 2009; 67 - 86.
IEEE YONGALIK A "Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme." , ss.67 - 86, 2009.
ISNAD YONGALIK, Aynur. "Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme". (2009), 67-86.
APA YONGALIK A (2009). Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 25(3), 67 - 86.
Chicago YONGALIK Aynur Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 25, no.3 (2009): 67 - 86.
MLA YONGALIK Aynur Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, vol.25, no.3, 2009, ss.67 - 86.
AMA YONGALIK A Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2009; 25(3): 67 - 86.
Vancouver YONGALIK A Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2009; 25(3): 67 - 86.
IEEE YONGALIK A "Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme." Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 25, ss.67 - 86, 2009.
ISNAD YONGALIK, Aynur. "Sanayi ve ticaret bakanlığı'nın ticaret şirketlerinin tüzel kişiliği bulunmayan bir ortaklık yapısı ile işlettikleri ticari işletmelerin ticaret sicillerine tescili hakkında tebliğ"i (İç ticaret: 2009/2) hakkında Hukuki değerlendirme". Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 25/3 (2009), 67-86.