Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu

Yıl: 2009 Cilt: 25 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 25 - 63 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu

Öz:
Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda (Tasarı), kaynak İsviçre hukukunda ve Corporate Governance ilkelerindeki yeni gelişmeler dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir. Yürürlükte bulunan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) öngörülen "basiretli iş adamı" ilkesi terk edilerek, bunun yerine "İş adamı kararı" (Business Judgement Rule) kavramı benimsenmiştir. Tasan'daki diğer yeniliklerden birisi de, TTK m. 336 hükmündeki tam ve mutlak teselsülün yerini, "farklılaştırılmış teselsül" kavramının almış olmasıdır. Bu yeni sorumluluk kuralı, yönetim kurulu üyelerinin her birine dış ilişkideki bireysel indirim sebeplerini ileri sürme olanağı vermekte ve sorumluluğun kapsamı daraltılmaktadır. Ayrıca Tasarı'da, kaynak İsviçre Borçlar Kanunu'nda (m. 754) bulunmayan ve sorumluluğu gerektirmeyen tartışmalı bir hükme de yer verilmiştir. Gerçekten de 553/3. maddeye göre, «hiçkimse kontrolü dışında kalan kanuna veya esas sözleşmeye aykırılıklar sebebiyle, gözetim yükümü dolayısıyla sorumlu tutulamaz». Bu hüküm çok tartışılacak niteliktedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

-

Öz:
Liability of the board members in the Draft Turkish Commercial Code (TCC) was rearranged by taking into account the new development in Swiss law and corporate governance. "Prudent businessman" in the Turkish Commercial Code (No. 6762) was replaced by "business judgement rule" in the Draft. One of the other new issues in the Draft is that the "full and absolute liability" in the TCC, Art. 336 is replaced by the term "differentiated joint liability". This new liability rule gives an opportunity to the members of the board to propose individual reduction in the external relations and thus the scope of the liability is constricted. In addition, the Draft addresses the controversial issue of non-required liability that was not addressed in the Swiss Code of Obligations (Art, 754), the source of the Draft. Indeed, Art. 553/3 states that "no one can be held responsible for monitoring responsibility due to actions that are against law and company's constitution that are out of control". This regulation seems to be discussed for a long period.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Bibliyografik
APA Pulaşlı H (2009). Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. , 25 - 63.
Chicago Pulaşlı Hasan Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. (2009): 25 - 63.
MLA Pulaşlı Hasan Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. , 2009, ss.25 - 63.
AMA Pulaşlı H Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. . 2009; 25 - 63.
Vancouver Pulaşlı H Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. . 2009; 25 - 63.
IEEE Pulaşlı H "Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu." , ss.25 - 63, 2009.
ISNAD Pulaşlı, Hasan. "Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu". (2009), 25-63.
APA Pulaşlı H (2009). Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 25(1), 25 - 63.
Chicago Pulaşlı Hasan Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 25, no.1 (2009): 25 - 63.
MLA Pulaşlı Hasan Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, vol.25, no.1, 2009, ss.25 - 63.
AMA Pulaşlı H Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2009; 25(1): 25 - 63.
Vancouver Pulaşlı H Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2009; 25(1): 25 - 63.
IEEE Pulaşlı H "Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu." Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 25, ss.25 - 63, 2009.
ISNAD Pulaşlı, Hasan. "Türk ticaret kanunu tasarısı'na göre anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin özen yükümlülüğü ve müteselsil sorumluluğu". Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 25/1 (2009), 25-63.