Yıl: 2000 Cilt: 25 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 135 - 142 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik

Öz:
Bu çalışmada amaç, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerdeki tükenme ve işe bağlı gerginlik düzeyleriyle, kimi sosyodemografik, iş ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Örneklem yaş aralığı 19-63, yaş ortalaması 32.0(8.4 olan 293 hemşireden oluşmaktadır. Çalışmada Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ), İşe Bağlı Gerginlik Ölçeği (İBGÖ), A-Tipi Kişilik Ölçeği (A-Tipi) ve Çok Boyutlu Mükemmelcilik Ölçeği (ÇBMÖ) kullanılmıştır. ÇBMÖ'nin, toplumsal olarak beklenen mükemmelcilik (F I), kendine yönelik mükemmelcilik (F II) ve çevresindekilere yönelik mükemmelcilik (F III) olmak üzere üç alt boyutu olduğu belirlenmiştir. Bu alt boyutların Cronbach alfa katsayıları 0.96, 0.96, 0.95 olup, yüksek iç tutarlılığı desteklemektedir. Sonuçta, yaş, çalışma yılı ve aylık nöbet sayısı MTÖ'de duygusal tükenme ve kişisel başarı alt ölçekleriyle ilişkili bulunmuştur. Evlilerde ve çocuğu olanlarda tükenme daha düşüktür. Poliklinikte çalışanlarda, acil ve yoğun bakımda çalışanlara göre tükenme ve işe bağlı gerginlik daha düşük düzeylerdedir. MTÖ'nin duygusal tükenme alt boyutu ÇBMÖ'de F I (toplumsal olarak beklenen mükemmelcilik) ve F III (çevresindekilere yönelik mükemmelcilik) ile pozitif, FII (kendine yönelik mükemmelcilik) ile negatif, MTÖ'nin kişisel başarı alt boyutu ÇBMÖ'de F II ve F III ile pozitif, FI ile negatif, MTÖ'nin duyarsızlaşma alt boyutu ise ÇBMÖ'de F I ve F III ile pozitif, F II ile negatif korelasyon göstermektedir. Sonuçlar sosyodemografik ve işle ilgili değişkenlerin yanı sıra mükemmelci özelliklerin de tükenmede önemli olduğunu desteklemektedir.
Anahtar Kelime: Maslach Tükenmişlik Ölçeği Stres Davranış Kişilik Tükenmişlik, mesleğe bağlı A-Tipi Kişilik Ölçeği Meslek hastalıkları Hemşireler

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA ASLAN S, COŞKUN S, ALPARSLAN Z, ERDAMAR N, BERBER B, UNAL M (2000). Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. , 135 - 142.
Chicago ASLAN S. Halime,COŞKUN Sibel,ALPARSLAN Z. Nazan,ERDAMAR Nezih,BERBER Burak,UNAL Mehmet Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. (2000): 135 - 142.
MLA ASLAN S. Halime,COŞKUN Sibel,ALPARSLAN Z. Nazan,ERDAMAR Nezih,BERBER Burak,UNAL Mehmet Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. , 2000, ss.135 - 142.
AMA ASLAN S,COŞKUN S,ALPARSLAN Z,ERDAMAR N,BERBER B,UNAL M Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. . 2000; 135 - 142.
Vancouver ASLAN S,COŞKUN S,ALPARSLAN Z,ERDAMAR N,BERBER B,UNAL M Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. . 2000; 135 - 142.
IEEE ASLAN S,COŞKUN S,ALPARSLAN Z,ERDAMAR N,BERBER B,UNAL M "Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik." , ss.135 - 142, 2000.
ISNAD ASLAN, S. Halime vd. "Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik". (2000), 135-142.
APA ASLAN S, COŞKUN S, ALPARSLAN Z, ERDAMAR N, BERBER B, UNAL M (2000). Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(3), 135 - 142.
Chicago ASLAN S. Halime,COŞKUN Sibel,ALPARSLAN Z. Nazan,ERDAMAR Nezih,BERBER Burak,UNAL Mehmet Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 25, no.3 (2000): 135 - 142.
MLA ASLAN S. Halime,COŞKUN Sibel,ALPARSLAN Z. Nazan,ERDAMAR Nezih,BERBER Burak,UNAL Mehmet Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, vol.25, no.3, 2000, ss.135 - 142.
AMA ASLAN S,COŞKUN S,ALPARSLAN Z,ERDAMAR N,BERBER B,UNAL M Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2000; 25(3): 135 - 142.
Vancouver ASLAN S,COŞKUN S,ALPARSLAN Z,ERDAMAR N,BERBER B,UNAL M Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2000; 25(3): 135 - 142.
IEEE ASLAN S,COŞKUN S,ALPARSLAN Z,ERDAMAR N,BERBER B,UNAL M "Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik." Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25, ss.135 - 142, 2000.
ISNAD ASLAN, S. Halime vd. "Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenme, işe bağlı gerginlik, A-tipi kişilik ve mükemmelcilik". Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 25/3 (2000), 135-142.