Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler

Yıl: 2009 Cilt: 11 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 57 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler

Öz:
Bu araştırmanın amacı, Doğu Anadolu Bölgesi‘ndeki il merkezlerinde bulunan ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini, 2008–2009eğitim-öğretim yılında Doğu Anadolu Bölgesi‘nde faaliyet gösteren 522 ilköğretim ve ortaöğretim okulu ve bu okullarda öğrenim gören 216000 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Doğu Anadolu Bölgesi‘nde bulunan (Ağrı, Erzincan, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Muş, Malatya, Erzurum, Kars, Iğdır) illerin şehir merkezlerinde bulunan 277 ilköğretim ve ortaöğretim okulu ve bu okullarda öğrenim gören 5825 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanmasında iki farklı veri toplama aracından yararlanılmıştır. Bunlar; beden eğitimi dersine karşın tutum anketi ve okul araç gereç belirleme formudur. Bu gruplara uygulanan anketlerden oluşan veriler SPSS for Windows 12.00 istatistik programında değerlendirilmiştir. İstatistiksel işlem olarak ―Ki-kare, Pearson Momentler Çarpımı, Korelasyon, Tek Yönlü Varyans, LSD Post Hoc Testi'' analizlerini kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi ve yorumlarında p=0.05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır. Araştırmada; il merkezlerindeki okullarda spor malzemelerinin ve spor salonlarının yetersiz olduğu, buna rağmen bölgenin sosyo-kültürel şartları göz önüne alındığında beden eğitimi ve spor derslerine öğrencilerin tutumlarının ve kız öğrencilerin katılımının yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Eğitim, Özel Spor Bilimleri

The relation between facilities and equipments for the course of physical education and sports and students' attitudes towards the course primary and secondary schools in Eastern Anatolia

Öz:
It has been aimed to examine the relation between facilities and equipments for the course of physical education and sports and students‘ attitudes towards the course primary and secondary schools in eastern anatolia. The universe of the survey consists of 522 physical education teachers who work at primary and secondary schools in Eastern Anatolian city-centers in 2008-2009 and 216.000 students in these schools. The sampling of the survey includes schools (277) and students (5825) at the schools in Eastern Anatolian city-centers (Ağrı, Erzincan, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Muş, Malatya, Erzurum, Kars, Iğdır). It has been benefited from three different data gathering instruments for the acquisiton of the data. These instuments are the form of designation of teachers problems, the questionnare of attitude toward physical education lesson, and the form of designation of school equipments. The data obtained from questionnares applied on the groups has been evaluated by SPSS for Windows statistic programme. Statistical test were used analysis of chi-square, one-way variance, the test of LSD Post Hoc. The significance level of p=0.05 is taken into consideration during the statistical analysis and interpretation of the data. According to results of the study: the schools in the city-centers had insufficient sport equipments and gyms, although there was unfavourablesocio-cultural conditio it has been observed that the students have a higher level of ambition fort he course moreover female students attended the course of a high percentage.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Müzik Eğitim, Özel Spor Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1.Yamaner, F. Beden Eğitimi ve Sporda Temel İlkeler, Bursa: Ekin Yayınevi, 2001.
  • 2. Harmandar, İ. H. Beden Eğitimi ve Spor‘da Özel Öğretim Yöntemleri, Ankara. Nobel Yayın Dağıtım, 2004.
  • 3. Özener, R. Beden Eğitiminde Tesis, Araç ve Gereçlerin Yeri ve Önemi. Orta Öğretim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Sorunları, Ankara, 1988.
  • 4. Sertbas, K. Demirdizen, A. Taskıran, Y. İzmit Örneğinde Semt Sahalarının Beden Eğitimi ve Spor Dersleri İçin Kullanımı. U. Ü. II. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor öğretmenliği Sempozyumu, 21–23 Aralık, Bursa, 2001.
  • 5. Karasar, N. Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 1999.
  • 6. Erdoğan, İ. SPSS Kullanım Örnekleri İle Araştırma Dizayn ve İstatistik Yöntemleri, Ankara: Büro Tek Ofset Matbaası, 1998.
  • 7. Engin, A. Öğretim Teknolojisi İletişim, Ankara: 2. Baskı, Arı Yayıncılık, 1988.
  • 8. Koçyiğit, F. Öztürk, F. İlkokul ve İlköğretim Okullarında Beden Eğitimi Dersi Uygulama Sorunu. I. Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor II. Ulusal Sempozyumu, Milli Eğitim Basımevi, Ankara, 1992.
  • 9. Çam, M. Üst Düzey Spor Yapanların Spora Yönelmelerinde İlk ve Orta Öğretim Kurumlarının Etkisi, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 1995.
  • 10. Demirhan, G. Çoskun, H. Altay, F. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Niteliklerine İlişkin Görüşler, Eğitim ve Bilim, Cilt: 27, Ankara, 2000.
  • 11. Salman, M. N. Çalgın, E. R. Salman, S. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Mesleki Sorunlarının Cinsiyet Faktörü Açısından Değerlendirilmesi, Editör: GÜLTEKİN, O. 4. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu, Burfaş Ofset Tesisleri, Bursa, 2005.
  • 12. Başoğlu, B. Ankara İli Devlet Liselerinde Görev Yapan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Mesleki Sorunları Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1995.
  • 13. Özsaker, M. Orhun, A. İlköğretim Okullarında Beden Eğitimi Dersinin Amaç ve İçeriğine İlişkin Sorunlar. U. Ü. 4. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu, 10–11 Haziran, Bursa, 2005.
  • 14. Güllü, M., Korucu, G. İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Beden Eğitim Derslerine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi, 4. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu, 10–11 Haziran, Bursa: Burfaş Ofset Tesisleri, 2005.
  • 15. Taşmektepligil, Y. Yılmaz, Ç. İmamoğlu, O. Kılcıgil, E. İlköğretim Okullarında Beden Eğitimi Ders Hedeflerinin Gerçekleşme Düzeyi, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2006, 4,139–147, Ankara, 2006.
  • 16. Erkmen, G., Tekin, M., Taşğın, Ö. Özel İlköğretim Okullarında Öğrenim Gören Öğrencilerin Çeşitli Değişkenlere Göre Beden Eğitim Dersi Hakkındaki Tutum ve Görüşleri. 9. Uluslar Arası Spor Bilimleri Kongresi, 3–5 Kasım, Nobel Yayın Dağıtım Muğla Üniversitesi. Muğla, 2006.
  • 17. Harriet D, Richard B. and Tokie I. Japanese and English School Students' Views of Physical Education: A Comparative Study. International Journal of Sport and Health Science, Vol. 4 pp.74–85, 2006.
APA ERHAN S, TAMER K (2009). Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. , 57 - 66.
Chicago ERHAN SÜLEYMAN ERİM,TAMER Kemal Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. (2009): 57 - 66.
MLA ERHAN SÜLEYMAN ERİM,TAMER Kemal Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. , 2009, ss.57 - 66.
AMA ERHAN S,TAMER K Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. . 2009; 57 - 66.
Vancouver ERHAN S,TAMER K Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. . 2009; 57 - 66.
IEEE ERHAN S,TAMER K "Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler." , ss.57 - 66, 2009.
ISNAD ERHAN, SÜLEYMAN ERİM - TAMER, Kemal. "Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler". (2009), 57-66.
APA ERHAN S, TAMER K (2009). Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(3), 57 - 66.
Chicago ERHAN SÜLEYMAN ERİM,TAMER Kemal Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11, no.3 (2009): 57 - 66.
MLA ERHAN SÜLEYMAN ERİM,TAMER Kemal Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, vol.11, no.3, 2009, ss.57 - 66.
AMA ERHAN S,TAMER K Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2009; 11(3): 57 - 66.
Vancouver ERHAN S,TAMER K Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2009; 11(3): 57 - 66.
IEEE ERHAN S,TAMER K "Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler." Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11, ss.57 - 66, 2009.
ISNAD ERHAN, SÜLEYMAN ERİM - TAMER, Kemal. "Doğu Anadolu bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler". Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 11/3 (2009), 57-66.