Yıl: 2009 Cilt: 6 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 85 - 108 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması

Öz:
Katılım bankaları, günümüzde mali sektör içinde hem klasik bankaların yaptıkları birçok bankacılık faaliyetlerinde hem de finansal kiralama, sigortacılık, takas gibi diger ticari faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Yani, katılım bankaları, kendi prensiplerine ters düsmemek kosuluyla, klasik bankaların yaptıkları hemen hemen tüm islemleri farklı yöntemlerle yapmaktadırlar. Bu tür bankacılıgın temel amacı; faizsiz finansman esasları çerçevesinde, faiz hassasiyeti olan kesimlerin yastık altında kalan atıl sermayelerini, milli ekonomiye kazandırmaktır. Klasik bankacılık islemlerini yaparlarken faiz yerine kar – zarar ortaklıgını esas almaları nedeniyle, literatürde bu tür bankacılık modeline faizsiz bankacılık modeli denilmektedir. Faizle ilgili olmayan hemen hemen tüm bankacılık hizmetlerini farklı usullerle yapan bu tür kuruluslar, bir bakıma bankaların alternatifi, bir bakıma da bankaların yaptıkları faize dayanan kimi isleri yapamadıkları için onları tamamlayan ve finans sektörüne derinlik ve çesitlilik kazandıran kuruluslardır.
Anahtar Kelime:

The comparison of participation banking and traditional banking on the perspective of banking services and accounting applications

Öz:
Recently, participation banks provide not only classical banking activities but also some more, as leasing, insurance, barter in financial sector. In other words, participation banks perform almost all operations of classical banks in various methods, without any confliction on their principals. The objective of this typical banking is to bring in, the idle capital of interest sensitive people in to national economy, under the interest free banking principals. While performing classical banking operations, not interest but profit loss participation investment method made this banking type to be called as interest free banking in literature. These institutions perform almost all banking services in different methods. Nevertheless they don’t do such operations depending to interest. This creates a complementary issue between banks and participation banks. Besides they are such institute which increases the financial deepening and diversification.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akın, C. (1986). Faizsiz Bankacılık ve Kalkınma, İstanbul: Kayıhan Yayınları
  • Akyüz, O. (2002) “Faydalı Hizmetler Sunacagımıza İnanıyorum”, Dünyada ve Türkiye’de Faizsiz Bankacılık, Özel Finans Kurumları Birligi, İstanbul.
  • Battal, A. (1999). Bankalarla Karsılastırmalı Olarak Hukuki Yönden Özel Finans Kurumları, Banka ve Ticaret Hukuku Arastırma Enstitüsü Ankara.
  • Battal, A. (2000). Yeni Bankalar Kanunu’na Göre Özel Finans Kurumlarının Hukuki Temeli ve Bankacılık Sistemi 1çindeki Yeri, Türkiye’de Özel Finans Kurumları – Teori ve Uygulama-, Albaraka Türk Yayınları: 17, Kültür Kitapları: 2, İstanbul.
  • Büyükdeniz, A. (2003). Ekonomik Bir Gerçeklik Olarak Özel Finans Kurumları, Özel Finans Kurumları Birligi Dünyada ve Türkiye’de Faizsiz Bankacılık
  • Çiller, T. ve Murat Ç. (1989). Türk Finans Kesiminde Sorunlar ve Reform Önerileri, Yenilik Basımevi; İstanbul.
  • Dünya Gazetesi 27 Aralık 1997 Sayı: 10573 – 5295.
  • Eyüpgiller, S. (1988). Banka ve Mali Kuruluslar, Yargı Yayınevi, Ankara.
  • Gelir Vergisi Kanunu
  • Katılım Bankaları 2008 Yılı Kitapçıgı
  • Omar, Fuat Al and Haq, M. A. (1996). 1slamic Banking Theory, Practice and Challenges. Oxford University Press, London.
  • Özel Finans Kurumları Birligi. (2003). “ÖFK’ların Sistemdeki Payları Artıyor.”. Dünyada ve Türkiye’de Faizsiz Bankacılık
  • Önal, R. (1998). “ÖFK’lar Ekonomik Büyümeye Katkıda Bulunmaktalar”. Bereket Dergisi, Ekim, Sayı: 4.
  • Öner, Y. (1995, Nisan). “Faizsiz Kazanç Sistemi Kar Garantisi Vermez”. Ticaret Gazetesi Eki.
  • Özcan, M. E. ve Hazıroglu, T. (2000). “Bankacılıkta Yeni Bir Boyut: Katılım Bankacılıgı”. Bereket Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 9.
  • Özsoy, İ. (1997). Özel Finans Kurumları. Asya Finans Kurumu A.S., İstanbul.
  • Özulucan, A. (2006). Özel Finans Kurumları (Bankalarla Karsılastırmalı Olarak) ve Muhasebe Uygulamaları. (Basılmamıs Doçentlik Tezi).
  • Rodoplu, B. C. (1997). “Dünyada Faizsiz Bankacılık”. Bereket Dergisi, Yıl: 1, Sayı:1, Ekim.
  • Takan, M., (2001). Bankacılık Teori Uygulama ve Yönetim, Nobel Kitapevi, Adana.
  • TKB. (2007) “Katılım Bankaları Saglam Adımlarla Yola Devam Ediyor”. Dünyada ve Türkiye’de Faizsiz Bankacılık, Türkiye Katılım Bankaları Birligi Yayını.
  • Tunç, H. (2000). “Soru ve Cevaplarla ÖFK’lar” Bereket Dergisi, , Yıl: 3, Sayı:10, s.13.
  • Uludag, İ. (1992). Uluslararası Sistem 1çerisinde 1slam Bankacılıgı, 1slam Ekonomisinde Finansman Meseleleri, İstanbul: Ensar Nesriyat.
  • Yahsi, F. (2001). “Özel Finans Kurumları’nın Mevzuat Serüveni”. Bankacılık ve Finans Dergisi,4 (21), s. 21.
  • Zerqa, Ez and En – Neccar, (2000). 1slam Düsüncesinde Banka ve Sigorta, (Çev.: Hayreddin Karaman). İstanbul: İz Yayınları.
  • Özel Finans Kurumları Birligi (2000). Bankalar Kanunu’nda Özel Finans Kurumları – Degisikligin Kamuoyundaki Yansımaları. İstanbul: Özel Finans Kurumlarının Fon Kullandırma Hizmetleri.
  • 5411 Sayılı Bankalar Kanunu
  • www.ofkbir.org, (Erisim tarihi: 25.05.2004).
  • www.albaraka.com.tr (Erisim tarihi: 17.03.2004).
  • www.anadolufinans.com.tr (Erisim tarihi: 27.03.2004).
  • www.radikal.com.tr, (Erisim tarihi: 26.05.2004).
APA ÖZULUCAN A, DERAN A (2009). Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. , 85 - 108.
Chicago ÖZULUCAN Abitter,DERAN Ali Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. (2009): 85 - 108.
MLA ÖZULUCAN Abitter,DERAN Ali Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. , 2009, ss.85 - 108.
AMA ÖZULUCAN A,DERAN A Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. . 2009; 85 - 108.
Vancouver ÖZULUCAN A,DERAN A Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. . 2009; 85 - 108.
IEEE ÖZULUCAN A,DERAN A "Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması." , ss.85 - 108, 2009.
ISNAD ÖZULUCAN, Abitter - DERAN, Ali. "Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması". (2009), 85-108.
APA ÖZULUCAN A, DERAN A (2009). Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 85 - 108.
Chicago ÖZULUCAN Abitter,DERAN Ali Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6, no.11 (2009): 85 - 108.
MLA ÖZULUCAN Abitter,DERAN Ali Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.6, no.11, 2009, ss.85 - 108.
AMA ÖZULUCAN A,DERAN A Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2009; 6(11): 85 - 108.
Vancouver ÖZULUCAN A,DERAN A Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2009; 6(11): 85 - 108.
IEEE ÖZULUCAN A,DERAN A "Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması." Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, ss.85 - 108, 2009.
ISNAD ÖZULUCAN, Abitter - DERAN, Ali. "Katılım bankacılığı ile geleneksel bankaların bankacılık hizmetleri ve muhasebe ugulamaları açısından karşılaştırılması". Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6/11 (2009), 85-108.