Yıl: 2010 Cilt: 0 Sayı: 27 Sayfa Aralığı: 753 - 773 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi

Öz:
Sözcük öğretimi çocukluğun erken yaşlarında başlar, kişinin gençlik çağına kadar devam eder. Öğrenilen her sözcükle de çocuğun sözcük hazinesi zenginleşir. Sözcük öğretimi insanın olgunluk çağı dediğimiz yetişkin ve ileri yetişkin dönemlerinde de devam eder ama çocukluk ve gençlik dönemi gibi hızlı olmaz. İnsan edindiği sözcük ile kavramların büyük kısmını çocukluk ve gençlik yaşlarında kazanır. Sözcük öğretimi ve kavram gelişimini sağlamak için gerek aile gerekse okulda öğretmen tarafından farklı uygulamalar yapılır. Bu uygulamalardan biri de "okuma etkinlikleri"dir. Fakat okuma etkinliklerinin sözcük öğretimi ve kavram gelişimine olan etkisi, yapılan çalışmalarda en son düşünülen (ya da göz ardı edilen) bir fonksiyonu olarak görülmüştür. Çünkü ebeveyn ve öğretmen tarafından çocuğa okuması için önerilen kitaplarda dönüt olarak metnin içeriği, olayların akışı, analizi, kahramanların betimlenmesi gibi ölçütler istenmektedir. Hatta bu gelenek çocuğun daha ileriki eğitim dönemlerinde de karşısına çıkmakta ve (özellikle dil ve edebiyat ile ilgili bölümlerde) okutturulan kitapların dönüt olarak tahlili istenmekte, edindiği sözcük ve kavramlara yönelik bir dönüt istenmemektedir. Bu gelenek yeni Türkçe müfredatıyla birlikte biraz kırılmış ve verilen hikâye/roman okuma formlarında geçen "Kitapta geçen bilmediğim kelimeler ve anlamları" (Türkçe 6-8 Programı, 2006, s. 199-202) ibareleriyle roman okumanın sözcük hazinesi ve kavram gelişimine olan etkisine somut olarak değinilmiştir. Özeti gönderilen bu çalışmada da, ilköğretim okullarında yapılan/ yaptırılan okuma etkinliklerinde sözcük öğretiminin durumu incelenecektir. Önce, bu araştırmada, seçilen bir kitaptan (MEB onaylı 100 Temel Eser’den) uzman görüşleri doğrultusunda çocukların bilemeyeceği sözcükler belirlenmiştir. Daha sonra bir devlet okulunda 7. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu iki ayrı gruba (sınıf/şube) uygulama yapılmıştır. Gruplardan biri okuma etkinliği yaparken, diğeri okuma etkinliği yapmamıştır. Bu sözcüklerin çocuklar tarafından okuma öncesi bilinme ve okumadan sonraki öğrenilebilme değerleri belirlenmiştir. Çıkan sonuçlara göre de okuma etkinliklerinde sözcük öğrenimi/öğretiminin durumu literatür desteğinde açıklanmıştır. Araştırmanın sonucunda ilköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinin sadece okuma alışkanlığını kazandırmak için ve bilinçsiz bir şekilde yapıldığı; en etkili sözcük öğrenme yollarından biri olan okuma etkinliğinden verimli bir şekilde faydalanılmadığı görüşüne varılmıştır. Ayrıca sözcük öğretiminde okuma etkinliklerinden daha verimli faydalanabilmek için öneri ve tavsiyelerde de bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

A topic which is omitted at the primary school in reading activities: Vocabulary teaching

Öz:
Vocabulary teaching begins in the early childhood and it continues until early adulthood. The vocabulary of the children becomes rich including all the learned words. Vocabulary teaching continues in the maturity period. Also it develops in adults and advanced adults but does not reach the speed of children in adolescents. People gain most of the concepts with words whose meanings were acquired during childhood and adolescent period. Different applications are made by teacher both family and school to ensure the word of teaching and the development of concept. One of these applications is reading activity. But the influence of reading activity in relation to teaching of words on the basisi of functionality was considered as the last poşnt. Because text content, flow of events, analysis, criteria such as description of the hero is required by parents and teacher as feedback in recommended books child to read. Even this tradition will have confronted also more during the child's future education and, (especially in the section on language and literature) analysis of books being read is required as feedback, a feedback which acquired for words and concepts isn’t required. This tradition slightly changed in new Turkish curriculum together with and effect of reading novels to vocabulary and concept development have been concretely mentioned the story / novel reading in the last form "I do not know the words and meanings in the book last phrase" with. This study also made at the reading activities in primary schools word of teaching status was examined. First, this study, selected from a book (from the Ministry of Education approved 100 Basic Works) through an expert gudgement, and the unknown vocabulary was determined. Then, application is made in a public school 7th. grade students formed two different groups. While one of the groups does reading activity the other has not done it. Values of these words which by children after learning to read and read can be known before were determined. According to the results provided the word learning activities / teaching status of the support is described in the literature. The following are the results of the study to discussthat elementary school reading activities in reading habits just to win and was unconscious in a way, which is one of the most effective way to learn words more efficiently benefit from the event was not. In addition, words in the teaching from reading activities to take advantage of more efficient suggestions and recommendations were made in.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKATLI, F. (2002), “Nasıl Bir Edebiyat Eğitimi”, Varlık, 69 (1135), s. 22-24.
  • AKÇATAŞ, A. (2002a), “Dile Hakimiyetin Geliştirilmesinde Verimli Okumanın Önemi”, Türk Dili, 604, s. 308-313.
  • AKÇATAŞ, A. (2002b), “Türkçede Kelimelere Anlam Yükleme Seviyeleri Üzerine Bir İnceleme”, Türk Dili, 610, s. 809-813.
  • AKSAN, D. (2004), Dilbilim ve Türkçe Yazıları, Multilingual, İstanbul.
  • AKSAN, D. (2005), Anlambilim (3. Baskı), Engin Yayınevi, Ankara.
  • AKYOL, H. (1997a), “Kelime Öğretimi”, Milli Eğitim, S.134, (Nisan-Mayıs- Haziran)
  • AKYOL, H. (1997b), “Okuma ve Prensipleri”, Çağdaş Eğitim, S. 233 (Haziran),
  • AKYOL, H.-Temur, T. (2007), “Kelime Hazinesinin Geliştirilmesi”, İlköğretimde Türkçe Öğretimi, (der. H. Akyol-A. Kırkkılıç), Pegem A, Ankara, s.195-232.
  • ANDERSON, R. C.-Wilson, P. T.-Fielding, L. G. (1988), “Growth in Reading and How Children Spend Their Time Outside of School”, Reading Research Quarterly, 23, s. 285-303.
  • ANDERSON, R.C.-Nagy, W.E. (1992), “The Vocabulary Conundrum”, American American Educator, 16 (4), s. 14-47.
  • ÇETİN, İ. (2002), “Akın Sevinç ile Söyleşi”, Varlık, 69 (1136), s. 45-48.
  • ÇILGIN, A.S. (2007), Çocuk Edebiyatı, Morpa Yayınları, İstanbul.
  • DANEMEN, M. (1991), “Indivudual Differences in Reading Skills”, (Eds. R. Barr,-M. L. Kamil-P. B. Mosemnthal-P. D. Pearson), Handbook of Reading Research, 2, White Plains, Longman, NY, s. 512-538
  • DEMİREL, Ö. (2003), Türkçe ve Sınıf Öğretmenleri İçin Türkçe Öğretimi, PegemA, Ankara.
  • DİLİDÜZGÜN, S. (2003), Çağdaş Çocuk Yazını, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.
  • DİLİDÜZGÜN, S. (2006), Eğitim Gerçeği Açısından “100 Temel Eser” Tartışmaları, Varlık, 74 (1189), s. 23-26.
  • DUPUY, H. P. (1974), The Rationale, development and standardization of a basic word vocabulary test (DHEW Publication No. HRA 74-1334), Whingtong, DC: US Government Printing Office.
  • EGE, P. (2006), “Çocuklarda Okuryazarlık Gelişimi”, Dil ve Kavram Gelişimi, (der. S. Topbaş), 2. Baskı, Kök Yayıncılık, Ankara, s.106-122.
  • EKMEKÇİ, F. Ö. (1991), “Sözel Bellek ve Hatırlama”, Dilbilim Araştırmaları, Hitit Yayınları, Ankara.
  • ELLEY, W.B. (1989), Vocabulary Acquisition from Listening to Stories. Reading Research Quarterly, 24, s. 174-187.
  • GERBER, A. (1993), Language-Related Learning Disabilities: Their Nature and Treatment, Paul H. Brooks, Baltimore, MD.
  • GÖĞÜŞ, B. (1978), Orta Dereceli Okullarımızda Türkçe ve Yazın Eğitimi, Gül Yayınevi, Ankara.
  • GRAVES, M. F. (2006), The Vocabulary Book: Learning and Insruction, USA, NCTA&IRA.
  • GUİRAUD, P. (1999), Anlambilim (çev. B. Vardar), Multilingual, İstanbul.
  • GÜNAY, V. D. (2004), Dil ve İletişim. Multilingual, İstanbul.
  • GÜNAY, V. D. (2007), Sözcükbilime Giriş. Multilingual ,İstanbul.
  • GÜNEŞ, M.-Burgul, F. (2006), “Farklı Okuma Türlerinin Anlama Üzerine Etkisi”, Dilbilim, Dil Öğretimi ve Çeviribilim Yazıları, (der. C. Yıldız-L. Beyreli), C. I, PegemA, Ankara, s. 315-322,
  • GÜZEL, A. (2006), İlköğretim Birinci Kademe Öğrencilerine Ortak Kelime Hazinesi Kazandırmanın Önemi. Dilbilim, Dil Öğretimi ve Çeviribilim Yazıları, Cilt I, (der. C. Yıldız ve L. Beyreli), Pegem A, Ankara, s. 323- 331
  • HARMON, J. M. (1998), “Vocabulary Teaching and Learning in a Seventh- Grade Literature-Based Classroom”, Journal of Adolescent & Adult Literacy, 41 (7), s. 518-529.
  • HAZAİ, G (2001), “Yabancı Ülkelerde Türkçe Öğretiminin Bazı Sorunları”, www.meb.gov.tr/sempozvum/2001 Avrupa Diller Yili Sempozyumu/2001 ADY Sempozyumu. Bildiriler Kitabı (son erişim 20 Kasım 2003).
  • HOWE, Michael J.A. (2001), Öğrenme Psikolojisi (çev. E. Kılıç), Alfa İstanbul.
  • JAİN, R. (2000), Word Learning Process in Elementary School Children, (Unpublished Doctor of Philosophy Dissertation, University of Delaware).
  • KIRAN, Z.-Kıran, A. (2000), Yazınsal Okuma Süreçleri, Seçkin Yayınevi, Ankara.
  • KRASHEN: (2005), “Is in-School Free Reading Good for Children? Why the National Reading Panel Report is (stil) Wrong”, PHI Delta Kappan, 86 (6), s. 444-447.
  • KUHN, R. M. & Stahl: A. (1998), “Teaching Children to Learn Word Meanings from Context: A Synthesis and Some Questions”, Journal of Lİteracy Research, 30 (1), s. 119-138.
  • KURBANOĞLU-Akkoyunlu, B. (2001), “Öğrencilere Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Kazandırılması Üzerine Bir Çalışma”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, s. 81-88.
  • MAVİŞ, İ. (2006), “Çocukta Anlambilim Gelişimi”, (der S. Topbaş), Dil ve Kavram Gelişimi, 2. Baskı, Kök Yayıncılık, Ankara, s.106-122.
  • MC DERMOTT, D.-Varenne, H. (1995), “Culture as Disability”, .Anthropology&Education Quarterly, 26, s. 324-348.
  • MC KEOWN, M. C. (1985), “The Acquisition of Word Meaning From Context by Children of High and Verbal ağabeylity”, Readin Research Quarterly, 20 (4), s. 482-495.
  • MEB (2006), İlköğretim Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim Programı, www.ttkb.meb.gov.tr (son erişim 11 Eylül 2006).
  • NAGY, W. E. (2005), “Why Vocabulary Instruction Needs to Be Long-Term and Comprensive”, Teaching and Learning Vocabulary Bringing Research to Practice, (Eds.Heibert, H.E.&Kamil,L.M.).
  • NAGY, W. E.-Herman, P. A. (1987), “Breadh and depth of vocabulary knowledge: İmplications for acquisition and instruction”, The Nature of Vocabulary Acquisition, (Eds. M.G. McKeown and M.E. Curtis), Hillsdale, NJ: Erlbaum.
  • NASH, M. & Donaldson, L. D. (2005), “Word Learning in Children with Vocabulary Deficits”, Jounal of Speech, Language, and Hearing Research, 48(2), s. 439-428.
  • NUSBAUM, H.C., Pisoni, D.B. and Davis, C.K. (1984), Sizing up The Hoosier Mental Lexion: Measuring The Familiarity of 20000 Words (Research on Speech Perception: Progress Report No.10), Bloomington, IN: İndiana Uniersity.
  • OLDFİELD, R. C. (1963), “İndivadual Vocabulary and Semantic Currency: A Preliminary Study”, British Journal of Social and Clinical Psyhology, 2, s. 122-130.
  • ÖZ, F. (2001), Uygulamalı Türkçe Öğretimi, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • ÖZDEMİR, E. (2004), “Okurluk Donanımı”, Varlık, 71 (1156), s. 36-39.
  • ÖZDEMİR, E. (2005), Eleştirel Okuma (6. Baskı), Bilgi Yayınevi, Ankara.
  • RUŞEN, M. (1999), Hızlı Okuma (18. Baskı), Alfa, İstanbul.
  • SAĞIR, M. (2002), İlköğretim Okullarında Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • SAVAŞ, B. (2006), Okuma Eğitimi ve Çocuklarda Dil Gelişimi. Alfa, İstanbul.
  • SAYIN, Ş. (1999), Metinlerle Söyleşi. Multilingual, İstanbul.
  • SEVER, S. (2000), Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme, 3. Baskı, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • SEVER, S. (2006), “Türkçe Öğretiminin Çözülemeyen Sorunları”, Varlık, 74 (1189), s. 8-16.
  • SEVİM, O. (2006), Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Projesi, 2. Baskı, Erdem Yayınları, Ankara.
  • SİMİTH, M. K. (1941), “Measurement of The Size of General Engilish Vocabulary Through The Elementary Grades and High School”, Genetic Psychology Monographs, 24, s. 311-345.
  • SNOW, C.-Burns, C.-Griffin, P. (1998), Preventing Reading Difficulties in Young Children. National Academy Pres, Washington, DC.
  • STAHL: A. (1998), “Four Quastion About Vocabulary”, Learning From Text Across Conceptual Domains, (Ed. C.R. Hynd), Mahway: NJ: Erlbaum, pp. 73-94
  • STAHL: A.-Nagy, W.E. (2005), Teaching Word Meanings. Lawrence Erlbaum Associates, Mahwah, NJ, USA/London, UK.
  • TAYLOR, D. (2005), “Resisting the New Word Order: Conseptualizing Freedom in Contradictory Symbolic Spaces”, Anthropology and Education Quarterly, 36 (4), s. 341-353.
  • VYGOTSKY, L. (1986), Thougt and Word. Thought and Language Cambridge, Massachusetts, , The MIT Pres, London England, s. 210-257.
  • WİLSON, J. (2002), Dil, Anlam ve Doğruluk (çev İ. Emiroğlu-A. Tüzer), Ankara Okulu Yayınları, Ankara.
  • YALÇIN, A.-Aytaş, G. (2003), Çocuk Edebiyatı, 2. Baskı, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • YILDIZ, C.-Okur, A.-Arı, G.-Yılmaz, Y. (2006), Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi, PegemA, Ankara
APA YILDIZ C, OKUR A (2010). İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. , 753 - 773.
Chicago YILDIZ Cemal,OKUR Alpaslan İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. (2010): 753 - 773.
MLA YILDIZ Cemal,OKUR Alpaslan İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. , 2010, ss.753 - 773.
AMA YILDIZ C,OKUR A İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. . 2010; 753 - 773.
Vancouver YILDIZ C,OKUR A İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. . 2010; 753 - 773.
IEEE YILDIZ C,OKUR A "İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi." , ss.753 - 773, 2010.
ISNAD YILDIZ, Cemal - OKUR, Alpaslan. "İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi". (2010), 753-773.
APA YILDIZ C, OKUR A (2010). İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. Türklük Bilimi Araştırmaları, 0(27), 753 - 773.
Chicago YILDIZ Cemal,OKUR Alpaslan İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. Türklük Bilimi Araştırmaları 0, no.27 (2010): 753 - 773.
MLA YILDIZ Cemal,OKUR Alpaslan İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. Türklük Bilimi Araştırmaları, vol.0, no.27, 2010, ss.753 - 773.
AMA YILDIZ C,OKUR A İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. Türklük Bilimi Araştırmaları. 2010; 0(27): 753 - 773.
Vancouver YILDIZ C,OKUR A İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi. Türklük Bilimi Araştırmaları. 2010; 0(27): 753 - 773.
IEEE YILDIZ C,OKUR A "İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi." Türklük Bilimi Araştırmaları, 0, ss.753 - 773, 2010.
ISNAD YILDIZ, Cemal - OKUR, Alpaslan. "İlköğretim okullarındaki okuma etkinliklerinde göz ardı edilen bir konu: sözcük öğretimi". Türklük Bilimi Araştırmaları 27 (2010), 753-773.