Yıl: 2010 Cilt: 18 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 531 - 544 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması

Öz:
Bu çalışmada öğrencilerin fen başarısına etki eden duyuşsal faktörler ile ilişkilerinin modellenmesi ve modellemede yeralan değişkenler açısdından cinsiyet grupları için farklılıklar bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini 7841 büyüklüğünde olan TIMSS Türkiye verileri oluşturmuştur. Veriler yapısal eşitlik modellemesi (YEM) tekniğini kullanarak analiz edilmiştir. Her iki alt grup için elde edilen LISREL çıktıları, standart değerlerden yola çıkılarak uyum değerleri bakımından karşılaştırılmış ve elde edilen değerlerin uyumlu olduğu görülmüştür. Özyeterlik her iki grupta fen başarısı üzerinde en olumlu etkiye sahiptir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Modeling the relationship between TIMSS-R science achievement and affective characteristics and comparing the model according to gender

Öz:
The purpose of this study is to investigate and to model the factors that are related to students’ science achievement and to investigate the differences and similarities between affective factors of students across gender. This study examined the TIMSS data for Turkish students with the sample size of 7841 through the analysis of Structural Equation Modeling (SEM).First, it is designed a model over the factors from student questionnaire affecting student’s science achievement with Structural equation modeling. It was understood that the designed model’s goodness fit index output is good.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UZUN N, Gelbal S, ÖĞRETMEN T (2010). TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. , 531 - 544.
Chicago UZUN NEZAKET BILGE,Gelbal Selahattin,ÖĞRETMEN TUNCAY TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. (2010): 531 - 544.
MLA UZUN NEZAKET BILGE,Gelbal Selahattin,ÖĞRETMEN TUNCAY TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. , 2010, ss.531 - 544.
AMA UZUN N,Gelbal S,ÖĞRETMEN T TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. . 2010; 531 - 544.
Vancouver UZUN N,Gelbal S,ÖĞRETMEN T TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. . 2010; 531 - 544.
IEEE UZUN N,Gelbal S,ÖĞRETMEN T "TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması." , ss.531 - 544, 2010.
ISNAD UZUN, NEZAKET BILGE vd. "TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması". (2010), 531-544.
APA UZUN N, Gelbal S, ÖĞRETMEN T (2010). TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 18(2), 531 - 544.
Chicago UZUN NEZAKET BILGE,Gelbal Selahattin,ÖĞRETMEN TUNCAY TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 18, no.2 (2010): 531 - 544.
MLA UZUN NEZAKET BILGE,Gelbal Selahattin,ÖĞRETMEN TUNCAY TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, vol.18, no.2, 2010, ss.531 - 544.
AMA UZUN N,Gelbal S,ÖĞRETMEN T TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2010; 18(2): 531 - 544.
Vancouver UZUN N,Gelbal S,ÖĞRETMEN T TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi. 2010; 18(2): 531 - 544.
IEEE UZUN N,Gelbal S,ÖĞRETMEN T "TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması." Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 18, ss.531 - 544, 2010.
ISNAD UZUN, NEZAKET BILGE vd. "TIMSS-R fen başarısı ve duyuşsal özellikler arasındaki ilişkinin modellenmesi ve modelin cinsiyetler bakımından karşılaştırılması". Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi 18/2 (2010), 531-544.