Yıl: 2010 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 261 - 274 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi

Öz:
Kanonik korelasyon analizi, iki değişken veri seti arasındaki ilişkinin belirlenmesinde kullanılan çok değişkenli istatistik tekniklerden birisidir. Kanonik korelasyon analizinin kullanıldığı bu çalışmanın ilk bölümünde, tekniğin teorik altyapısı verilmiş, özellikleri ve kullanım şekli ortaya konulmuştur. Çalışmanın uygulama bölümünde ise, Afrika Birliği üyesi 54 ülkenin sosyal ve ekonomik göstergeleri kullanılarak, bu göstergeler arasındaki ilişki, kanonik korelasyon analizi yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Her iki değişken veri seti arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans

Investigation of association between social and economic indicators of the African Union by means of canonical correlation analysis

Öz:
Canonical correlation analysis is a multivariate statistical technique that can be used to determine the relationship between two multiple variable sets. In the first part of this paper which applied the canonical correlation analysis, theoretical explanation of the usage of canonical correlation analysis is exposed. Then, in the second part of the study, the application of canonical correlation analysis is exposed for some social and economic indicators of 54 countries that are the members of the African Union. By using canonical correlation analysis, it is seen that there is a meaningful relation between the two variable sets.
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZÇOMAK M, DEMİRCİ A (2010). Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. , 261 - 274.
Chicago ÖZÇOMAK M. Suphi,DEMİRCİ AYHAN Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. (2010): 261 - 274.
MLA ÖZÇOMAK M. Suphi,DEMİRCİ AYHAN Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. , 2010, ss.261 - 274.
AMA ÖZÇOMAK M,DEMİRCİ A Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. . 2010; 261 - 274.
Vancouver ÖZÇOMAK M,DEMİRCİ A Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. . 2010; 261 - 274.
IEEE ÖZÇOMAK M,DEMİRCİ A "Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi." , ss.261 - 274, 2010.
ISNAD ÖZÇOMAK, M. Suphi - DEMİRCİ, AYHAN. "Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi". (2010), 261-274.
APA ÖZÇOMAK M, DEMİRCİ A (2010). Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(1), 261 - 274.
Chicago ÖZÇOMAK M. Suphi,DEMİRCİ AYHAN Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14, no.1 (2010): 261 - 274.
MLA ÖZÇOMAK M. Suphi,DEMİRCİ AYHAN Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.14, no.1, 2010, ss.261 - 274.
AMA ÖZÇOMAK M,DEMİRCİ A Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010; 14(1): 261 - 274.
Vancouver ÖZÇOMAK M,DEMİRCİ A Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010; 14(1): 261 - 274.
IEEE ÖZÇOMAK M,DEMİRCİ A "Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, ss.261 - 274, 2010.
ISNAD ÖZÇOMAK, M. Suphi - DEMİRCİ, AYHAN. "Afrika Birliği Ülkelerinin sosyal ve ekonomik göstergeleri arasındaki ilişkinin kanonik korelasyon analizi ile incelenmesi". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14/1 (2010), 261-274.