Yıl: 2000 Cilt: 3 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 15 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları

Öz:
Bu araştırma; 65 yaş ve üzeri bireylerde, ekstraoral, intraoral ve dental bulguları saptamak ve bu bulguların, çalışmaya alınan bireylerin medikal ve dental hikayelerinden elde edilen bilgilerle ilişkisini incelemek amacıyla planlandı. Sonuçlar, ayrıca, orta yaşlı bireylerden oluşan kontrol grubundan elde edilen değerlerle karşılaştırıldı. Çalışmada geriatri grubunu; 105 birey, kontrol grubunu ise, 35-45 yaş arası 30 birey oluşturdu. Çalışmaya alınan tüm bireylerden detaylı medikal ve dental hikaye alındı. Ekstraoral muayenede deri ve TME incelendi. Intraoral muayenede mukozal lezyonlar, materia alba birikimi, halitozis, atrizyon ve bruksizm ile sabit ve/veya hareketli protez kullanımı açısından inceleme yapıldı. Ayrıca, her birey için eksik diş sayısı ile dişeti çekilmesi ve sabit restorasyonu (kron-köprü) bulunan diş sayısı yüzde olarak hesaplandı. Yaşlı bireylerin %59'u, kontrol bireylerinin ise %23.3'ü sürekli ilaç kullanmaktaydı. Geriatri grubunda en sık rastlanan sorun, kardiyovasküler hastalıklar (%56.1), kontrol grubunda ise, endokrinal hastalıklardı (%13.3). Yaşlı bireylerin %77.1'inin dişlerini hiç fırçalamadığı öğrenildi. Orta yaşlı grupta ise bu oran, %33.3 olarak saptandı. Hiperpigmentasyon alanlarına, geriatrik bireylerde, ortayaşlı kontrol bireylerine kıyasla daha sık rastlandı. Benzer şekilde, oral mukozal lez-yonlar, materia alba birikimi ve halitozis geriatri grubunda daha sık karşılaşılan klinik bulgulardı. Dental muayene sonuçları; yaşlıda atrizyon, dişeti çekilmesi, diş kaybı ve sabit ve/ veya hareketli protez kullanımının, orta yaşlı kontrol bireylerine kıyasla önemli oranda yüksek olduğunu gösterdi. Bulgularımız, kötü ağız hijyeni ve profesyonel bakım eksikliğinin, yaşlıda bir dizi ağız ve diş sağlığı sorununa temel teşkil edebileceğine işaret etmektedir. Yaşlı bireylerde, ağız hijyeni motivasyonu ve düzenli kontrollerle, mevcut dentis-yonun, mukozal dokuların ve dolayısıyla da genel sağlığın koru-nabileceği kanısındayız
Anahtar Kelime: Protezler Yaşlı Diş Geriatri Dişeti Ağız sağlığı

Konular: Diş Hekimliği Geriatri ve Gerontoloji

Medical, dental history and extraoral, intraoral and dental findings in the elderly

Öz:
The present study was planned to assess; the clinical characteristics of oral, periodontal and dental structures in individuals who were 65 and over, to elucidate the relationship between the clinical findings and the medical and dental history of these subjects. The results were also compared with those of the middle aged control group. A total of 105 subjects were selected for the geriatric group and the control group consisted of 30 subjects with ages ranging from 35 to 45. A comprehensive medical and dental history was obtained from all the subjects concerned. Extraoral examination included the skin and the TMJ. Oral cavity was examined for mucosal lesions, materia alba, halitosis, attrition, bruxism and fixed and/or removable prosthetic restorations. Moreover, the percentages of the missing teeth as well as the teeth with the fixed restorations and gingival recessions were calculated for each subject. %59 of the geriatric subjects and 23.3% of the controls have been on continuous drug therapy. Cardiovasc ular diseases were found to be the most common medical problem in the geriatric group, whereas control subjects were mostly affected by endocrinal disorders. The majority of the geriatric subjects (77.1%) reported that they could not brush their teeth at all. In the control group, the percentage of the subjects who didn't brush their teeth was 33.3%. Hyperpigmented skin areas were found to be higher in the geriatric group than the control group. Similarly, oral mucosal lesions, materia alba and halitosis were more common findings in the geriatric group compared to the control group. Dental examination revealed that attrition, gingival recession, teeth loss and fixed and/or removable dentures were significantly higher in the elderly than the middle aged subjects. Our findings suggest that insufficient oral hygiene and lack of professional care in elderly may result in numerous oral and dental health problems. We believe that the teeth and mucosal tissues in elderly may be protected by motivation of oral hygiene and periodic control visits. We also assume that this approach may contribute to maintenance of general health.
Anahtar Kelime: Gingiva Oral Health Dentures Aged Elderly Tooth Geriatrics

Konular: Diş Hekimliği Geriatri ve Gerontoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Uzun H, NAZLIEL Ç (2000). Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. , 15 - 21.
Chicago Uzun Hakan,NAZLIEL Çelenligil Haviye Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. (2000): 15 - 21.
MLA Uzun Hakan,NAZLIEL Çelenligil Haviye Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. , 2000, ss.15 - 21.
AMA Uzun H,NAZLIEL Ç Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. . 2000; 15 - 21.
Vancouver Uzun H,NAZLIEL Ç Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. . 2000; 15 - 21.
IEEE Uzun H,NAZLIEL Ç "Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları." , ss.15 - 21, 2000.
ISNAD Uzun, Hakan - NAZLIEL, Çelenligil Haviye. "Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları". (2000), 15-21.
APA Uzun H, NAZLIEL Ç (2000). Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. Geriatri, 3(1), 15 - 21.
Chicago Uzun Hakan,NAZLIEL Çelenligil Haviye Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. Geriatri 3, no.1 (2000): 15 - 21.
MLA Uzun Hakan,NAZLIEL Çelenligil Haviye Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. Geriatri, vol.3, no.1, 2000, ss.15 - 21.
AMA Uzun H,NAZLIEL Ç Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. Geriatri. 2000; 3(1): 15 - 21.
Vancouver Uzun H,NAZLIEL Ç Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları. Geriatri. 2000; 3(1): 15 - 21.
IEEE Uzun H,NAZLIEL Ç "Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları." Geriatri, 3, ss.15 - 21, 2000.
ISNAD Uzun, Hakan - NAZLIEL, Çelenligil Haviye. "Yaşlıda medikal ve dental hikaye ile ekstraoral, intraoral ve dental muayene bulguları". Geriatri 3/1 (2000), 15-21.