"Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum

Yıl: 2008 Cilt: 0 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 134 - 142 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

"Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum

Öz:
2001 yılında yapılan Anayasa değişiklikleri, temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması rejimini kökten değiştirmiştir. Buna göre her hak ve hürriyet, kanunla ancak ilgili maddede belirtilen özel sebeplerle sınırlanabilir. Ancak bazı hak ve hürriyetlerde özel sınırlama nedeni bulunmaması, makalemizde tartıştığımız sorunların doğmasına neden olmuştur. Özellikle sözleşme hürriyetine ilişkin 48. maddede özel bir sınırlama nedeninin olmaması, bu özgürlüğün kanunla dahi sınırlanıp sınırlanamayacağı konusunda tartışmaları doğurmuştur. Biz de incelememizde bu sorunu öğreti ve Anayasa Mahkemesi kararları çerçevesinde tartışmaya çalıştık.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

The problem of restriction of the rights in the condition of non-existence of specific cause-especially freedom of contract

Öz:
Amendments on the Turkish Constitution in 2001 have changed radically the regime of restrictions of fundamental right and freedom. According to these amendments, every right and freedom can only be restricted by specific causes of restrictions which are defined in concerned acts. However, nonexistence of specific cause of restriction on some rights and freedoms, has caused some problems on which we argue in my article. Especially non-existence of specific cause of restriction on the article 48 of our Constitution concerning freedom of contract, has released a new arguement if this freedom can be resstricted by an act or not. We tried to study exactly on this argument in the framework of doctrine and the decisions of Turkish Constitutional Court.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA BOZKURT T (2008). "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. , 134 - 142.
Chicago BOZKURT Tamer "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. (2008): 134 - 142.
MLA BOZKURT Tamer "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. , 2008, ss.134 - 142.
AMA BOZKURT T "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. . 2008; 134 - 142.
Vancouver BOZKURT T "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. . 2008; 134 - 142.
IEEE BOZKURT T ""Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum." , ss.134 - 142, 2008.
ISNAD BOZKURT, Tamer. ""Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum". (2008), 134-142.
APA BOZKURT T (2008). "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. Ankara Barosu Dergisi, 0(1), 134 - 142.
Chicago BOZKURT Tamer "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. Ankara Barosu Dergisi 0, no.1 (2008): 134 - 142.
MLA BOZKURT Tamer "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. Ankara Barosu Dergisi, vol.0, no.1, 2008, ss.134 - 142.
AMA BOZKURT T "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. Ankara Barosu Dergisi. 2008; 0(1): 134 - 142.
Vancouver BOZKURT T "Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum. Ankara Barosu Dergisi. 2008; 0(1): 134 - 142.
IEEE BOZKURT T ""Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum." Ankara Barosu Dergisi, 0, ss.134 - 142, 2008.
ISNAD BOZKURT, Tamer. ""Haklarında özel bir sınırlama nedeni öngörülmemiş" temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması sorunsalı: Özellikle "Sözleşme hürriyeti" açısından durum". Ankara Barosu Dergisi 1 (2008), 134-142.