Yıl: 2000 Cilt: 14 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 343 - 347 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması

Öz:
Human immunodeficiency virus (HIV) infeksiyonu sağaltımında bugün için en iyi sonuç antiretroviral ilaçların kombine olarak kullanılması ile alınmaktadır. Bu çalışmada; 1990-1998 yılları arasında izlenen; onu erkek, altısı kadın onaltı HIV seropozitif olgunun antiretroviral sağaltım sırasında plazma HIV RNA ve CD4+ hücre sayı değişikliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Antiretroviral sağaltıma sekiz olguda retrovir + epivir + norvir (R+E+N), beş olguda retrovir + hivid (R+H) ve sırasıyla birer olguda retrovir + hivid + inviraz (R+H+I), retrovir + epivir + inviraz (R+E+I) ve yalnızca retrovir (R) ile başlanmıştır. Üç olguda başlangıçta kullanılan antiretroviral ilaçlar ile, diğer üç olguda ise başlangıç sağaltımı değiştirildikten sonra plazma viral yük sayısı 500 kopya/ml altına düşmüştür. Altı olgudan yalnızca üçünde bu değer korunurken diğerlerinde plazma viral yük miktarı yeniden yükselmiştir. Plazma HIV RNA 'sı başlangıçtan beri düşmeyen ya da düştükten sonra yeniden yükselen olguların antiretroviral sağaltımı düzenli kullanmadıkları saptanmıştır. Sonuç olarak, antiretroviral sağaltımın başarısı için ilaçların kombine ve düzenli olarak kullanılmasının önemli olduğu vurgulanmak istenmiştir.
Anahtar Kelime: Erişkin HIV seropozitivitesi İlaç kombinasyonları Antiretroviral sağaltım, yüksek etkili Ergenlik HIV Seroprevalans CD4 lenfosit sayımı

Konular: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları

The investigation of the response to antiretroviral therapy with viral load and CD4+ cell count

Öz:
The best result in HIV infection treatment has been achieved by using a combined antiretroviral drugs. The aim of this study was to investigate the change of plasma HIV RNA and CD4+ cell count during antiretroviral therapy in sixteen HIV seropositive patients followed between 1990 and 1998. The therapy was started according to clinical signs, plasma HIV RNA, and CD4+ cell levels. Retrovir+epivir+norvir (R+E+N) and retrovir+hivid (R+H) were used in eight and five patients respectively. Retrovir+hivid+invirase (R+H+I), retrovir+epivir+invirase (R+E+I) and only retrovir (R) were used in three other patients. In three patients viral load was less than 500 copy/ml with initial antiretroviral therapy while in another three patients this result was obtained after changing it. Only three patients viral load remained under 500 copy/ml. It was understood that the patients whose plasma HIV RNA levels did not decrease or increase after the initial decrease did not use the therapy regularly. In conclusion; combined therapy should be regularly used for the success of antiretroviral therapy.
Anahtar Kelime: HIV Seroprevalance CD4 Lymphocyte Count Adult HIV Seropositivity Drug Combinations Antiretroviral Therapy, Highly Active Adolescence

Konular: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Viroloji Enfeksiyon Hastalıkları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
APA BİLGİÇ A, BÜKE A, BÜKE M, COŞKUN N, ERENSOY M, GÜNHAN C, KAMÇIOĞLU S, KAPTAN F, KARAKARTAL G, KULA A, Mermut G, OKAN G, ÖZACAR T, ÖZGENÇ O, TERZİOĞLU E, YAPAR N, Yuce A (2000). Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. , 343 - 347.
Chicago BİLGİÇ Altınay,BÜKE A.Çağrı,BÜKE Münir,COŞKUN Nejat Ali,ERENSOY MEMNUNE SELDA,GÜNHAN Cahit,KAMÇIOĞLU Saniye,KAPTAN Figen,KARAKARTAL Güney,KULA Aydan,Mermut Gulsen,OKAN Gülsen,ÖZACAR Tijen,ÖZGENÇ Onur,TERZİOĞLU Ender,YAPAR Nur,Yuce Ayse Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. (2000): 343 - 347.
MLA BİLGİÇ Altınay,BÜKE A.Çağrı,BÜKE Münir,COŞKUN Nejat Ali,ERENSOY MEMNUNE SELDA,GÜNHAN Cahit,KAMÇIOĞLU Saniye,KAPTAN Figen,KARAKARTAL Güney,KULA Aydan,Mermut Gulsen,OKAN Gülsen,ÖZACAR Tijen,ÖZGENÇ Onur,TERZİOĞLU Ender,YAPAR Nur,Yuce Ayse Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. , 2000, ss.343 - 347.
AMA BİLGİÇ A,BÜKE A,BÜKE M,COŞKUN N,ERENSOY M,GÜNHAN C,KAMÇIOĞLU S,KAPTAN F,KARAKARTAL G,KULA A,Mermut G,OKAN G,ÖZACAR T,ÖZGENÇ O,TERZİOĞLU E,YAPAR N,Yuce A Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. . 2000; 343 - 347.
Vancouver BİLGİÇ A,BÜKE A,BÜKE M,COŞKUN N,ERENSOY M,GÜNHAN C,KAMÇIOĞLU S,KAPTAN F,KARAKARTAL G,KULA A,Mermut G,OKAN G,ÖZACAR T,ÖZGENÇ O,TERZİOĞLU E,YAPAR N,Yuce A Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. . 2000; 343 - 347.
IEEE BİLGİÇ A,BÜKE A,BÜKE M,COŞKUN N,ERENSOY M,GÜNHAN C,KAMÇIOĞLU S,KAPTAN F,KARAKARTAL G,KULA A,Mermut G,OKAN G,ÖZACAR T,ÖZGENÇ O,TERZİOĞLU E,YAPAR N,Yuce A "Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması." , ss.343 - 347, 2000.
ISNAD BİLGİÇ, Altınay vd. "Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması". (2000), 343-347.
APA BİLGİÇ A, BÜKE A, BÜKE M, COŞKUN N, ERENSOY M, GÜNHAN C, KAMÇIOĞLU S, KAPTAN F, KARAKARTAL G, KULA A, Mermut G, OKAN G, ÖZACAR T, ÖZGENÇ O, TERZİOĞLU E, YAPAR N, Yuce A (2000). Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. İnfeksiyon Dergisi, 14(3), 343 - 347.
Chicago BİLGİÇ Altınay,BÜKE A.Çağrı,BÜKE Münir,COŞKUN Nejat Ali,ERENSOY MEMNUNE SELDA,GÜNHAN Cahit,KAMÇIOĞLU Saniye,KAPTAN Figen,KARAKARTAL Güney,KULA Aydan,Mermut Gulsen,OKAN Gülsen,ÖZACAR Tijen,ÖZGENÇ Onur,TERZİOĞLU Ender,YAPAR Nur,Yuce Ayse Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. İnfeksiyon Dergisi 14, no.3 (2000): 343 - 347.
MLA BİLGİÇ Altınay,BÜKE A.Çağrı,BÜKE Münir,COŞKUN Nejat Ali,ERENSOY MEMNUNE SELDA,GÜNHAN Cahit,KAMÇIOĞLU Saniye,KAPTAN Figen,KARAKARTAL Güney,KULA Aydan,Mermut Gulsen,OKAN Gülsen,ÖZACAR Tijen,ÖZGENÇ Onur,TERZİOĞLU Ender,YAPAR Nur,Yuce Ayse Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. İnfeksiyon Dergisi, vol.14, no.3, 2000, ss.343 - 347.
AMA BİLGİÇ A,BÜKE A,BÜKE M,COŞKUN N,ERENSOY M,GÜNHAN C,KAMÇIOĞLU S,KAPTAN F,KARAKARTAL G,KULA A,Mermut G,OKAN G,ÖZACAR T,ÖZGENÇ O,TERZİOĞLU E,YAPAR N,Yuce A Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. İnfeksiyon Dergisi. 2000; 14(3): 343 - 347.
Vancouver BİLGİÇ A,BÜKE A,BÜKE M,COŞKUN N,ERENSOY M,GÜNHAN C,KAMÇIOĞLU S,KAPTAN F,KARAKARTAL G,KULA A,Mermut G,OKAN G,ÖZACAR T,ÖZGENÇ O,TERZİOĞLU E,YAPAR N,Yuce A Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması. İnfeksiyon Dergisi. 2000; 14(3): 343 - 347.
IEEE BİLGİÇ A,BÜKE A,BÜKE M,COŞKUN N,ERENSOY M,GÜNHAN C,KAMÇIOĞLU S,KAPTAN F,KARAKARTAL G,KULA A,Mermut G,OKAN G,ÖZACAR T,ÖZGENÇ O,TERZİOĞLU E,YAPAR N,Yuce A "Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması." İnfeksiyon Dergisi, 14, ss.343 - 347, 2000.
ISNAD BİLGİÇ, Altınay vd. "Antiretroviral sağaltıma yanıtın viral yük ve CD4+ hücre sayısı ile araştırılması". İnfeksiyon Dergisi 14/3 (2000), 343-347.